Faiz İndirimi Konut Sektörünü Canlandırdı - Son Dakika
Emlak

Faiz İndirimi Konut Sektörünü Canlandırdı

Faiz İndirimi Konut Sektörünü Canlandırdı

Banka konut faiz oranlarının düşürülmesi, Şanlıurfa'daki gayrimenkul sektörünü canlandırdı. ŞUTEM Başkanı Fatih Topal, kentte konut satış oranlarının yüzde 30 civarında artış gösterdiğini kaydetti.

28.10.2016 09:45

Vatandaşın ev sahibi olma hayali bankaların konut faiz oranlarındaki düşüşle bir kez daha hareket kazandı. Konut fiyatlarını ve kiraların yüksek olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da konut faiz oranlarının düşürülmesini sektöre yeni bir hareket getirdi. Şanlıurfa'da geçtiğimiz aya göre konut satışları yüzde 30 civarında arttı. Konuyu Gazete İpekyol'a değerlendiren Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ŞUTEM) Başkanı Fatih Topal, son iki ayın konut almak için uygun bir dönem olduğunu kaydetti.

'FİYATLAR İKİ YIL ÖNCESİNDE SEYREDİYOR'

Konut almak isteyen vatandaşlar için uygun ortamın oluştuğunu belirten Topal, konut fiyatlarının ise iki öncesindeki gibi seyir ettiğini dile getirdi. Topal, "Bilindiği üzere bu terör olaylarından dolayı konut sektörü bitme noktasına gelmiştir. Özellikle Cumhurbaşkanının konut faiz oranları düşürülsün diye bulunduğu çağrı Eylül ayında konutların satışları yüzde 20 ile yüzde 25 bazında arttı ve bunların yüzde 40 ila 45 oranında bankalardan konut kredisi kullanıldığı bilinmektedir. Ekim ayında ise bir önceki aya göre yüzde 10 civarında artmıştır. Üç ay önceye göre konut satışları yüzde 30 civarında artış gözlenmiştir. Sektördeki beklentimiz konut kredilerin düşmesiyle birlikte ve Urfa'nın tarıma dayalı ekonomisi ile birlikte tahılların iyi verim vermesi konut fiyatlarının düşmesi artışların devamını görüyoruz şuan için. Konut sıkıntımız malumunuzdur Urfa'da dolayısıyla konut satışları arttıkça ileriki dönemlerde konut fiyatlarının yükselmesi de normal olarak karşılanmaktadır. Şuanda Türkiye'de ki tüm oda başkanları ve emlak piyasalarıyla aynı görüşte yapıyoruz. Bu iki aylık dönem konut almanın en iyi dönemi olarak görüyoruz. Nedeni ise fiyatlar iki, üç yıl öncesine göre seyrediyor ve konut kredi faizlerinin düşük olması, seçenek ağının düşük olması etkiliyor. Ben bugün ev almaya kalksam bir an önce karar verir bu ay içerisinde gider alırım. Fiyatlarımız iki yıl öncesinde seyrediyor maliyetin altında satışlar oluyor elimizde stoklar var stoklar bittiğinde konut fiyatlarında artış olacaktır" ifadelerini kullandı.

TÜİK'E GÖRE ARTIŞ YÜZDE 20

Şanlıurfa'da konut satışları geçtiğimiz Eylül ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 artarken, Ocak-Eylül döneminde ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, Şanlıurfa'da konut satışları 2016 yılının Eylül ayında, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 20 oranında artarak bin 552'ye yükseldi. Eylül ayında satışı yapılan konutların yüzde 56'sını ilk satışlar, yüzde 44'ünü ikinci el konut satışları oluşturdu. Eylül ayında satışı yapılan konutların yüzde 28'ini ise ipotekli konut satışları oluşturdu. Türkiye'de ipotekli satışların oranı ise yüzde 39 oldu. Şanlıurfa'da konut satışları 2016 yılının Ocak-Eylül döneminde, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 3 oranında azalarak 12 bin 258'e geriledi. Satışı yapılan konutların yüzde 55'ini ilk satışlar, 45'ini ise ikinci el satışlar oluşturdu. Bu dönemde yapılan konut satışlarının sadece yüzde 21'ini ipotekli satışlar oluşturdu.(Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Emlak Faiz İndirimi Konut Sektörünü Canlandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement