2015 Berlin Enerji Güvenliği Konferansı - Son Dakika
Güncel

2015 Berlin Enerji Güvenliği Konferansı

2015 Berlin Enerji Güvenliği Konferansı

İran Petrol Bakanı Bicen Zengene, İran'ın yaptırımlar kalktıktan sonra petrol üretimine artıracağına işaret ederek, "Bugün günde 1,8 milyon varil petrol üretim kapasitemiz var ve önümüzdeki 6 yıl boyunca üretimimizi günde 3 milyon varile çıkarmak istiyoruz" dedi.

07.05.2015 22:17

İran Petrol Bakanı Bicen Zengene, İran'ın yaptırımlar kalktıktan sonra petrol üretimine artıracağına işaret ederek, "Bugün günde 1,8 milyon varil petrol üretim kapasitemiz var ve önümüzdeki 6 yıl boyunca üretimimizi günde 3 milyon varile çıkarmak istiyoruz" dedi.

Almanya'nın Başkenti Berlin'de düzenlenen "2015 Berlin Enerji Güvenliği Konferansı'nda" konuşan Zengene, ülkesinin petrol üretimini artırmak hususunda büyük planları olduğunu ve bu planlarını ülkesine uygulanan yaptırımlar kalktından sonra uygulamayı ümit ettiklerini belirtti.

Zengene, İran'ın yaptırımlardan dolayı ihracatta yüzde 60'lık bir kayba uğradığını kaydederek, İran'ın eskisi gibi dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ülkelerinden biri olmayı amaçladığını söyledi.

İran'ın 2022 yılına kadar petro-kimya endüstrisine 180 milyar dolar yatırım yapacağını açıklayan Zengene, "Bugün günde 1,8 milyon varil petrol üretim kapasitemiz var ve önümüzdeki 6 yıl boyunca üretimimizi günde 3 milyon varile çıkarmak istiyoruz" dedi.

Alman iş adamlarına ülkesindeki enerji sektörüne yatırım yapma çağrısında bulunan Zengene, şunları söyledi:

"Yakında yürürlüğe sokacağımız yeni taslaklarımız ve sözleşmelerimiz olacak. Böylece petrol şirketleri için İran ile ortaklık kurmak daha cazip olacak. Almanya bizim bölgemizde her zamankinden daha önemli bir aktör oluyor. Bu sebepten dolayı farklı sahalarda özellikle enerji ve çevre politikaları konusunda iyi stratejik, ekonomik ve siyasi ilişkiler ve ortaklıklar istiyoruz."

P5+1 ülkeleriyle varılan uzlaşmaya işaret eden Zengene, İran, AB ve dünyanın başlıca süper güçlerinin önümüzdeki haftalarda nükleer müzakerelerde nihai bir anlaşmaya varacaklarını belirtti.

Zengene, "Dünyanın geri kalanı ile karşılıklı ilişki ve ortaklık kurmak ve ülkemizin gelişmesi için bölgemize barışın gelmesi noktasına yapıcı bir rol oynamak istiyoruz" dedi.

Nihai anlaşma imzalandıktan sonra ülkesine uygulanan finansal ve enerji alanındaki yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Zengene, Batı'nın yaptırımların adım adım kaldırılacağı noktasındaki yaklaşımını reddetti.

"Eğer her şeyi kabul ediyorsak ve finansal ve enerji alanındaki yaptırımlar hala yürürlükteyse, bizim bu işten faydamız ne?" sorusunu soran Zengene, "Finansal ve enerji alanındaki bütün yaptırımlar kaldırılmalı, böylece müzakere sürecini ülkemizde kendi insanımıza anlatabiliriz" ifadesini kullandı.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan nükleer müzakerelerde 2 Nisan'da uzlaşıya varılmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai anlaşmaya varılması planlanan uzlaşıyla İran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2015 Berlin Enerji Güvenliği Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement