2023 Hedefi İçin Kadın İstihdamı Şart - Son Dakika
Güncel

2023 Hedefi İçin Kadın İstihdamı Şart

2023 Hedefi İçin Kadın İstihdamı Şart

Türkiye Kalite Derneği KalDer, bu yıl başlattığı Kahvaltı Sohbetlerine, "Yönetim Kadının Hakkıdır" ana temasıyla gerçekleştirdiği panelle devam etti.

30.03.2012 20:38  Güncelleme: 20:37

Açılış konuşmasını KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan'ın yaptığı panele KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan ve AVİVASA Genel Müdürü Meral Eredenk konuşmacı olarak katılırken moderatörlüğü ise Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Meral Tamer yaptı.

Panelde konuşan KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan, Türkiye'de kadın istihdam oranı bu düzeydeyken '2023 hedefleri' arasında yer alan Avrupa'nın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine ulaşmanın mümkün olmadığını belirtti. Kadın olarak girişimci olmanın zorluğundan bahseden Türktan bu amaçla farklı cepheleri hedef alan çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Türktan, ilk olarak ''hükümet''e yönelik lobi çalışmaları yaptıklarını ve onların parlamentoda kadına yer vermelerini istediklerini dile getirerek şunları söyledi: "TBMM'deki kadın milletvekili oranının yüzde 14. Bu oran çok az, parlamentoda erkek egemen bir yapı var.

Öncelikli çalışmalarımızdan biri bu oranı arttırmak. Kadın girişimciliği çalışmalarımızda ikinci cephemiz kurumlar. Kurumlar kadınların satın alma davranışlarında etkin olduğunu anlayınca, kadına iş hayatında daha çok yer vermeye başladılar. Üçüncü cephe, kadının kendisi ve ailesi. Kadınların iş hayatına atılması ve erkeğe ekonomik bağımlılığının azaltılması yönünde bilinçlendirmek amacıyla çalışıyoruz.

Kadın istihdamı yükseltilmeli. Kadın istihdam oranı OECD'de yüzde 60 Türkiye'de ise yüzde 24 oranında. Kadın istihdamı bu düzeydeyken '2023 hedefleri' arasında yer alan Avrupa'nın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine ulaşmak mümkün değil. Dördüncü cephe olarak ise kadının kendisi. Kadının kurduğu işe destek vermeli ve çalışanlarımızı kadınlardan seçmeliyiz.''

Türkiye 135 ülke arasında 122. sırada

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan ise, bu yıl hayata geçirdikleri kahvaltı sohbetleriyle güncel konuları paylaşmak ve katılımcılara katma değer yaratmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) her yıl yayımladığı, dünyada kadın-erkek eşitliği durumu hakkında hazırlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporunda Türkiye'nin 2011'de 135 ülke arasında 122. sırada olduğuna işaret eden Doğan, Türkiye'de çalışabilir durumdaki kadınların işgücüne katılma oranının 1990'da yüzde 34,1, 2002'de yüzde 26,9, 2004'te yüzde 25,4, 2011'de ise yüzde 24 olduğunu, bu rakamın yüzde 50'nin üzerinde olması gerektiğini belirtti.

Doğan, kadın yeteneklerin kazanılması ve yönetimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda ''Yönetimde Kadın Erkek Eşitliği'' konulu çalışmalarına değinerek, bu amaçla 2002 yılında BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni imzaladıklarını, 2008'de Yönetimde Kadın Erkek Eşitliği Bildirgesi'nin hazırlık çalıştayını gerçekleştirdiklerini ve 2009'da bu bildirgeyi imzaya sunduklarını kaydetti.

Hamdi Doğan, şöyle devam etti: ''Sürdürülebilir bir kalkınma gerçekleştirebilmesi, insan haklarına saygılı ve farklılıkların katma değerini iyi kullanabilen bir işgücü oluşturması için yönetimde kadın erkek eşitliğinin önemli olduğuna inanıyoruz.

Tüm yönetim kademelerinde kadının rol üstleniyor olması, ülke imajını geliştirmekte ve bu konuya duyarlı yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Türkiye'de yönetimde kadının söz sahibi olmasında kağıt üzerinde 'haklar' anlamında önemli bir sorun olmamasına rağmen, hakların kullanımında, sorun vardır. Dernek olarak, 'Yönetim kadının hakkıdır' bildirgesini imzaya açarak kadın–erkek fırsat eşitliğinin kuruluşlarımızda sağlanması için yola çıktık.''

Doğan, dernek üyelerinin 3'te birinin kadın olduğunu ve 500'ü aşan kadın üye sayısıyla en büyük kadın üye potansiyeline sahip STK' lardan birisi olduklarını ifade ederek her yıl kongrelerinde oturumlardan birisini bu konuya ayırarak güncel tutmaya ve yeni kazanımlar elde etmeye çalıştıklarını dile getirdi. Türkiye'de öncelikle kadının yaşama hakkına yönelik tespit edilen sorunların görmezden gelinemeyeceğini aktardı.

AvivaSa Genel Müdürü Meral Eredenk de Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasında kadın çalışanın fazlasıyla önem arz ettiğini belirterek kadın istihdamının önemini anlattı. Kendi şirketlerinde kadın çalışan oranının yüzde 64 olduğunu ve bu oranı koruyacaklarını kaydeden Eredenk, ''Kadınlar için pozitif ayrımcılık yapmıyoruz. Bence kadın, doğru eğitim fırsatını yakaladığı ve iş hayatına girdiği anda önünde hiçbir engel kalmıyor'' diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2023 Hedefi İçin Kadın İstihdamı Şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement