28 Şubat Süreci İrdelendi - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Süreci İrdelendi

28 Şubat Süreci İrdelendi

28 Şubat Süreci ve Modern Dünyada Kent Dindarlığı konulu konferans yapıldı.

01.03.2013 16:15

Kahramanmaraş Kent Konseyi ile Kahramanmaraş Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 28 Şubat Süreci ve Modern Dünyada Kent Dindarlığı konulu konferans yapıldı.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa Akademisyen Yazar Prof. Dr. Mehmet Altan ile Gazeteci Yazar Nevval Sevindi katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferans Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan'ın açılış konuşması ile başladı.

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan: "Kahramanmaraş Kent Konseyi olarak yasada belirtilen görev tanımı içerisinde yer alan, halkı bilinçlendirme, yerel demokrasinin gelişim ve yerleşimine katkı sağlama, kent vizyonunu geliştirme doğrultusunda, yaklaşık dört yıldır etkinlikler gerçekleştiriyoruz.

Öncelikle, bu önemli etkinliklerden biri olarak gördüğümüz ve bizleri kırmayarak davetimize icabet eden çok değerli katılımcılarımız; Araştırmacı – Yazar Nevval Sevindi ve Prof. Dr. Mehmet Altan'ın teşrifleri, siz değerli katılımcıların destekleri ile gerçekleştireceğimiz konferansımıza hoş geldiniz.

Yasama, yürütme ve yargı erkleri, karar mekanizması olan milletçe, kendilerine verilen görevleri ne kadar "efradını cami, ağyarını mani" (gerekli olan her şeyi toplayan ve gereksiz, dışarıdan hiç bir şeyi dahil etmeyen) düsturuyla gerçekleştirirlerse, o kadar istikrarlı ve kendi içerisinde koordinasyon – eşgüdüm içinde hareket edebilen bir devlet kültürü oluşur. Köklü, derin bir devlet geleneğinin olduğu bir şuurda, böylesine bir post-modern girişim, bütün unsurların insicamını bozmuş, zaman ve enerji kaybettirmiştir.

28 Şubat süreci ve kent dindarlığı ise, farklı tanımlamalara, algılara, bakış açılarına açık bir telakkidir. 1997 Şubat ayının sonu, bir propaganda ve algı yönetimi ürünüdür. O dönem dindar ve muhafazakâr kesime yönelik müdahale ve kısıtlama açıktır ama sonrasında:

Kentli için dindarlığı motive eden faktörler, çevre midir, aile midir yoksa bilgi midir?

Kent dindarlığı, bölgesel bir dindarlık mıdır yani aynı insanlar başka bir yönetim algısı altında yaşasaydı aynı dindarlığı yaşayabilecekler midir?

Bir kentlinin dindarlığı, kendisini inancına vererek, istediği gibi mi, rahatça mı yaşanmaktadır yoksa engelleri var mıdır?

Kendi içinde bu iki kelime: Kent Dindarlığı ve 28 Şubat ilişkisine dair kıymetli yorum ve analizleri için sözü değerli konuşmacılarımıza tevdi ediyor, verimli bir toplantı olmasını diliyor ve hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum" diye konuştu.

Daha sonra konferansa geçildi. İlk söz alan Gazeteci Yazar Nevval Sevindi, 28 Şubat Süreci ile ilgili yaptığı konuşmasında kendisini de mağdurlardan birisi olduğuna işaret ederek, kırsaldan kente göç edenlerin kent bilinci ile yaşamaya başlamasında yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Osmanlı zamanındaki yaşantıyla günümüz yaşantısını kıyaslayan Sevindi, Osmanlı zamanında binaların en fazla iki katlı yapılarak diğer insanlara saygıda kusur edilmediği ve kent yaşamında da birlik ve beraberliğin olduğunu ifade etti. Günümüzde ise yüksek binaların yapılarak insanların birbirinden uzaklaştığı ve kent yaşamının monotonlaştığını söyledi.

Daha sonra söz alan Akademisyen Yazar Prof. Dr. Mehmet Altan ise Kahramanmaraş'a ikinci kere geldiğini ve Maraş halkının bu konuya gösterdiği hassasiyetten oldukça memnun olduğuna işaret ederek Modern Dünyada Kent Dindarlığı konusunda yazdığı kitabından pasajlar sundu.

Programın sonunda davetlilerden gelen sorulara tek tek cevap verildi.

Soru cevap bölümünden sonra Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan katılımlarından dolayı Akademisyen Yazar Prof. Dr. Mehmet Altan ile Gazeteci Yazar Nevval Sevindi'ye birer el işi Maraş Ceviz Oyma Mücevher Sandık hediye etti.

Hediye takdiminin ardından yazarlar kendilerine ait kitaplarını imzalayarak okuyuculara takdim ettiler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 28 Şubat Süreci İrdelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement