29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika
Güncel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyetin 90'ıncı kuruluş yıl dönümü, Eskişehir, Afyonkarahisar, Bilecik ve Kütahya'da törenlerle kutlandı

29.10.2013 14:23

Cumhuriyet Bayramı, Eskişehir, Afyonkarahisar, Bilecik ve Kütahya'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Eskişehir'deki kutlama programı, valilik binasında düzenlenen törenle başladı. Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve 1. Hava Kuvveti Komutan Vekili Tümgeneral Cevat Yazgılı, protokol üyelerinin bayramını tebrik etti.

Daha sonra kutlamalar Atatürk Bulvarı'nda devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Tuna, Büyükerşen ve Yazgılı, halkı selamladı.

Vali Tuna, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in ilanının 90. yıl dönümünü, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti olan çifte başkent Eskişehir'de kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Halkın, Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığını ifade eden Tuna, "Çağdaş ve uygar devletin gerekliliklerinden biri olan demokratik, sosyal ve hukuk devleti olma özeliğiyle cumhuriyetimiz, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkesiyle gücünü milletten almaktadır. Cumhuriyetimizi ayakta tutan tek kuvvet, hiç şüphesiz ki milletin kendisidir. Milletimiz cumhuriyetimizin bütün değerlerini benimsemiş, bu değerlere dün olduğu gibi bugünde heyecanla sahip çıkmaktadır" diye konuştu.

Konuşmanın ardından 1. Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı uçaklar tören alanının üzerinden geçiş yaptı.

Tören geçidinin ardından sona eren etkinliğe, AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Afyonkarahisar

Büyük Taarruz'un gerçekleştiği ve cumhuriyetin temellerinin atıldığı Afyonkarahisar'daki kutlamalarda ise Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez, valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Ardından Atatürk Stadı'nda devam eden kutlamalarda, Balkanlıoğlu, Çoban ve Gülmez, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladı.

Balkanlıoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok stratejik bir konumda bulunduğunu ve bu nedenle emperyalist güçlerin vatanın üzerinde emellerinin olmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirerek, "Eğer biz birlik ve beraberliğimizi muhafaza edebilirsek, umutlarımızı kaybetmezsek, kardeşliğimizi kaybetmezsek, dünyanın bütün süper güçleri de üzerimize gelse, bir kez daha onlarca defa, onları hezimete uğratabiliriz" dedi.

Cumhuriyetin, bu memleketin kazandığı en büyük değer olduğunu dile getiren Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:

"Üzerinde bulunduğumuz, binlerce şehidimizin yattığı mübarek topraklar, düşman çizmesiyle çiğnendi. Ancak küllerinden yeniden doğan Türk milleti, şahlandı, büyük Atatürk'ün Samsun'a çıkışından sonra kısa sürede kendilerini topladılar ve cumhuriyetin kurulduğu ve kazanıldığı bu kutsal topraklarda iyi bir ders verdiler. Unutamayacakları bir ders verdiler. Kısa bir sürede düşman denize döküldü. Ondan sonra başlayan kalkınma hamlesiyle günümüze kadar geldik."

Daha sonra kutlamalar, Afyon Kocatepe Üniversitesi halk oyunları ekibi gösterisi, Afyonkarahisar Belediyesi mehter takımı konseri, şiirlerin okunması ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesiyle devam etti.

Törene, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, askeri erkan, emniyet yetkilileri, gaziler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Bilecik

Bilecik'teki kutlamalarda ise Vali Halil İbrahim Akpınar, Belediye Başkanı Selim Yağcı ile 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutan Vekili Albay Alper Sır, valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Edebali Stadı'nda devam törenlerde Akpınar, Yağcı ve Sır, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladı.

Vali Akpınar, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in kuruluş ideali olan hedefe, bugün her zamankinden daha yakın bulunduğunu ifade ederek, "Bugün ülkemiz, etrafımızda yaşanan bütün olumsuz gelişmelere, küresel ekonomik krizlere rağmen, demokratik gelişme ve ekonomik kalkınmasını birlikte sağlayarak bölgesinde istikrar ve refahın sembolü bir ülke haline gelmiştir. Hızla gelişen bir ülke olarak, evrensel hukuk kurullarını sağlayan, demokratik hak ve özgürlükleri garanti altına alan, vatandaşımızın etnik kökeni, dini inancı, mezhebi, düşüncesi ve farklılıklarının zenginlik olarak değerlendirildiği bir döneme giriyoruz" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Akpınar, gençler tarafından getirilen Türk bayrağını teslim aldı.

Program, öğrencilerin şiir okuması, halk oyunları gösterisi, 2. Jandarma Eğitim Komutanlığı Bando Takımı'nın konseri ve Cumhuriyet'in kuruluşunun 90. yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Geçit töreniyle sona eren törene, MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Harun Tuncel, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, askeri erkan ile vatandaşlar katıldı.

Kütahya

Kütahya'daki kutlamalarda ise Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkanı Mustafa İça ve Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Daha sonra kutlamalar Zafer Meydanı'nda devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Yılmaz, İça ve Başoğlu, halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Yılmaz, yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 90. yıl dönümünün büyük bir coşku ve heyecanla kutlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Atatürk önderliğinde 1919 yılında başlatılan ulusal Kurtuluş Savaşı, zaferle noktalanmış ve 29 Ekim 1923'te genç Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Cumhuriyet milletin kendi hakkında karar vermesi ve bunun için de bütün siyasi araçlarını bünyesinde taşımaktadır. Bizler aziz şehitlerimizin yolundan gittiğimiz müddetçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğüne hiç kimse bir şey yapamayacak. Bu duygu ve düşüncelerle bu mutlu günü bize emanet eden büyük Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle anarken, gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum."

Konuşmaların ardından kutlamalar, öğrencilerin şiir okuması, halk oyunları gösterisi ve geçit töreniyle sona erdi. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement