5.9 Milyon Ekmek İsraf Edildi - Son Dakika
Güncel

5.9 Milyon Ekmek İsraf Edildi

5.9 Milyon Ekmek İsraf Edildi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Afyonkarahisar Şube Müdürü Ömer Tanrıverdi, 2012 yılında 5,9 milyon adet standart ekmeğin israf edildiğini söyledi.

21.02.2013 19:51

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Afyonkarahisar Şube Müdürü Ömer Tanrıverdi, 2012 yılında 5,9 milyon adet standart ekmeğin israf edildiğini söyledi.

TMO Afyonkarahisar Şube Müdürü Ömer Tanrıverdi ve Burdur Şube Müdürü Ömer Ardar, Isparta Valisi Memduh Oğuz'u makamında ziyaret etti. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen ve Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan'ın da hazır bulunduğu ziyarette ekmek israfı görüşüldü. TMO'nun ekmek israfı konusunda 2012 yılına ait hazırladığı raporu Vali Oğuz'a sunan Tanrıverdi, 2012 yılında 5,9 milyon adet standart ekmeğin israf edildiğini söyledi. Tanrıverdi, "2012 yılı itibariyle ülkemizde 25 bin 295 ton ekmek üretilmiş olup, bu miktar 101 milyon adet 250 gramlık standart ekmeğe denk gelmektedir. Bunun 95 milyon adedi insan gıdası olarak tüketilmiş olup, 5,9 milyon adedi hayvan yemi veya çöpe atılarak israf edildi. Ekmek israfı hanelerde yüzde 3,1, lokanta-otel ve benzeri yerlerde yüzde 3,1, personel yemekhanelerinde yüzde 2,7, öğrenci yemekhanelerinde ise yüzde 7,1 olarak tespit edildi. Kurum olarak ekmek israfının kötü niyetten ziyade bilgisizlikten kaynaklandığını düşünmekteyiz. Bu tespit ışığında vatandaşlarda farkındalık oluşturmak amacıyla bir kampanya başlatmış bulunuyoruz. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında sizlerin de destek ve önerileri ile ekmek israfını önleme kampanyasının daha başarılı olacağına inanıyoruz" dedi.

Türkiye genelinde israfa karşı bir bilincin olduğunu belirten Vali Oğuz, millet olarak israfa karşı bir direncin olduğunu ifade etti. Ekmeğin mübarek, mukaddes olduğunun altını çizen Vali Oğuz, evde üretilen ekmekte israfın yok denecek kadar az olduğunu, ancak buna mukabil fırın, market veya bakkal gibi yerlerden tedarik edilen ekmekte israfın ön plana çıktığını söyledi. Vali Oğuz, "Milyonlarca insan ekmeği kendisi üretirken, bir anda ekmeğini dışardan almaya başladı. Böyle olunca da 'Yarın yetecek mi? Yetmeyecek mi?' diye tereddüt edilen bir satın alma biçimine milletimiz tam olarak alışamadı. Ekmek israfının nedenlerini kolay buluruz. Zor olan bu israfı önlemek için ne yapmalı? Esas buna yoğunlaşmalı. Milletin hayat tarzına uygun, milli kültürümüze uygun öneriler getirilmeli. Batılı tarzda bir duruş dayatırsanız bunda muvaffak olunmaz. Somut, ayağı yere basan öneriler olmalı" diye konuştu. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 5.9 Milyon Ekmek İsraf Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement