"7'den 70'e Siirt Okuyor Projesi" - Son Dakika
Güncel

"7'den 70'e Siirt Okuyor Projesi"

"7\'den 70\'e Siirt Okuyor Projesi"

"7'den 70'e Siirt Okuyor Projesi" ile, 1 milyon kitap okunarak, tarihi bir başarı elde edildi.

08.06.2012 16:16

Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL ' ün himayelerinde, 2008 yılından itibaren yürütülen "Türkiye Okuyor " kampanyası çerçevesinde, Siirt Valiliğince, 5 Aralık 2011 – 8 Haziran 2012 tarihleri arasında, Siirt Merkez ve 6 ilçede eş zamanlı olarak, 6 ay süreyle uygulanan "7'den 70'e Siirt Okuyor Projesi" yılsonu değerlendirme ve ödül töreni, Halk Eğitim merkezinde, geniş katılımlı bir program ile gerçekleştirildi.

Halk Eğitim Merkezi çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen törene; Vali Musa Çolak, eşi hanımefendi Gülsüm Çolak, Siirt Üniversitesi Rektörü Recep Ziyadanoğulları,Vali Yardımcıları ,Erkan Kalender, Gürbüz Saltaş, İl Emniyet Müdürü Recep Güven, İlçe Kaymakamları, İl Milli eğitim müdürü Dr.Davut Okçu, İl müdürleri, Sivil ve meslek toplum örgütleri temsilcileri, Okul müdürleri, Öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

"SİİRT OKUYOR" PROJESİNDE BELİRLENEN HEDEF YAKALANDI. TOLAMDA 1 MİLYON İKİBİNDÖRT KİTAP OKUNDU.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre, e-okul sistemi üzerinden, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin 2011-2012 eğitim-öğretim yılı içinde, 6 aylık süre itibariyle başlatılan Kitap Okuma Kampanyası çerçevesinde; 82.602 öğrenci toplamda; 1 MİLYON İKİBİNDÖRT kitap okuyarak, Siirt Okuyor Projesinde, büyük bir başarı sağlandığı belirtildi.

İL GENELİNDE, KİTAP OKUMA ORANINDA 12 KAT ARTIŞ VE % 100'LÜK BAŞARI

2010-2011 eğitim-öğretim yılında, il genelinde 42.304 öğrenci, toplamda 86.124 kitap okurken, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı içinde, 6 aylık süre itibariyle başlatılan Kitap Okuma Kampanyası çerçevesinde; 82.602 öğrenci toplamda; 1 MİLYON İKİBİNDÖRT kitap okunduğu, Kitap okuyan öğrenci sayısında % 100'lük artış sağlanırken, kitap okuma oranında da 12 kat artış sağlanmış olup, yüzde, binikyüzlük bir artış olmuştur. Kitap sayısı, öğrenci sayısına bölündüğünde ise, öğrenci başına da, il genelinde 12 kitap okunduğu kaydedildi.

Aziz şehitlerimizin anısına saygıduruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda, Proje koordinatörü Milli Eğitim müdür yardımcısı Cengizhan Başaran, slayt gösteri eşliğinde, altı ay süreyle devam eden projede yapılan faaliyetler ve çalışmalar hakkında bilgiler sundu. Başaran yaptığı sunumda, "Projenin asıl amacının;Okuduğunu anlama ve okumayı yaşam tarzı haline getirmek olduğunu belirterek, okuma çalışmalarının il genelindeki tüm okulları kapsadığını, haftalık programlar dahilinde uygulandığını, Evlerde okuma saatlerinin öğrenci velilerinin belirlediğini, öğretmenlerin zaman zaman ev ziyaretlerinde bulunduğunu, Öğrenciler arasında okuma yarışmalarının düzenlendiğini, Proje kapsamında okuma ile ilgili Akademisyenler tarafından konferanslar düzenlendiğini, Ayrıca Proje kamsamında Sayın Valimiz Musa Çolak ve eşi Gülsüm Çolak tarafından okul ziyaretleri düzenlenerek, öğrencilerle birlikte kitap okunduğunu, yine sayın Valimizin büyük destekleri ile Kütüphaneler haftası kapsamında, ilimiz merkezinde 5 cafeteryaya kitaplık kurulduğunu ve 1750 kitap dağıtılarak vatandaşların hizmetine sunulduğunu, Genel bütçe kaynakları ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile toplamda, 220.750 adet kitap, öğrenci ve velilerimizin istifadesine sunulduğunu, ve okul kütüphanelerinin de zenginleştirildiğini belirterek, yazılı ve görsel medyadan da büyük bir destek alındığını" belirtti.

Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Musa Çolak, "Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL' ün himayelerinde, 2008 yılından itibaren yürütülen "Türkiye Okuyor" kampanyası çerçevesinde, 5 Aralık 2011 tarihinde Valiliğimizce başlatılan "Siirt okuyor, sizin okuma saatiniz yok mu?" projesi, ile 1 milyon kitap okutulması hedeflenmiş ve 6 ay süren proje ile, bugün itibariyle bu hedef aşılmış ve Siirt ilimiz için büyük bir başarı elde edilmiştir.Bu projedeki amacımız Öğrencilerimize okuma alışkanlığını kazandırmak, okuduğunu anlamlandırabilmek, edindiği faydalı bilgileri günlük hayatında ve ileriki yaşantılarında kullanabilmesini sağlamaktır. Okumayı bir yaşam tarzı haline getirmektir.Ancak bunu gerçekleştirirken sadece öğrencilerimizi değil; işin içine Anne ve Babaları yani velileri de katarak evde bir okuma saati belirleyip, birlikte okuma yapmalarını sağlamayı hedefledik." dedi.

Siirt ilinde Kitap okuma kültürünü geliştirme ve toplumun tüm katmanlarına yaymayı amaçladıklarını belirten ve Siirt Okuyor Projesinde elde edilen başarıdan dolayı duygulu anlar yaşayan Vali Musa Çolak,"yıl sonu itibariyle, belirlenen hedefi yakalayarak, önemli bir başarı elde ettiğimize inanıyorum. Valisiyle, Milli eğitim Müdürüyle, İdaresiyle, Öğretmeniyle, öğrencisiyle öncelikli sorunumuz eğitim dedik ve her türlü sorunumuzu eğitim yoluyla halletmeye çalıştık çalışıyoruz.Güzel de aşamalar kaydettik. Amacımız Siirt'i başarı ve okuma alışkanlığı bakımından Türkiye ortalamasının en üst seviyelerine çıkarmaktır. Bugün bunu hep birlikte başardık. Kampanya kapsamında Valilik İl Özel İdare bütçesinden 30.000 adet kitap, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Sancaklar Vakfı tarafından 100.000 adet kitap, Merter Platformu Derneği tarafından 81.000 adet kitap, Siirt Üniversitesi tarafından 5.000 adet kitap, İl Kültür Müdürlüğü tarafından 3.000 adet kitap, Siskav Vakfından 1750 kitap olmak üzere, toplam da 220.750 adet kitap, öğrenci ve velilerimizin istifadesine sunulmuştur.

Okuma kampanyasına kitap desteği sağlayarak bizleri yalnız bırakmayan Merter Platformu Derneği Başkanı ve üyelerine, Sancaklar Vakfına, Siirt Üniversitesine, İl Özel İdaresine, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Siskav Vakfı ile projenin gerçekleşmesinde büyük emeği olan, kaymakamlarımıza, ilçe milli eğitim müdürlerimize, okul idarecilerine, öğretmenlerimize, okul aile birliği başkanlarına, eğitim sendikalarına, öğrencilerimize, velilerimize, kampanyaya destek veren tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, basın mensuplarımıza ve kampanyayı sahiplenen Siirt halkına şahsım adına teşekkür eder, kampanya çerçevesinde dereceye giren tüm öğrencilerimizi yürekten kutluyor ve başarılarının devamını diliyor, Önümüzdeki yıl için hedefimizi 1.5 Milyon kitap olarak şimdiden belirliyor ve sloganımızı yineliyorum. "SİİRT 7'DEN 70'E OKUYOR", "BİZİM BİR OKUMA SAATİMİZ VAR, SİZİN YOK MU?" şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Davut Okçu ise yaptığı konuşmada, "Okumak insanları diğer canlılardan ayıran soylu bir eylemdir. Allah, Kur'an-ı Kerim'e "oku" sözcüğüyle başladığına göre, en önemli meselemiz okumaktır. Dikkat edilirse Kur'an Kerim, okumayı 1400 yıl önce birinci öncelikli faaliyet olarak tanımlamaktadır. Okuyan bilir, bilen düşünür, düşünen anlar, anlayan üretir ve sorunları çözer. Hal böyleyken "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" Okumak, geçmişten geleceğe, insanlığın gelişmesindeki en önemli uğraştır.

Bedir savaşında esir düşen düşman askerlerinin serbest bırakılma bedeli olarak kişi başına yaklaşık 10 kilo altın istendiği halde, okuma-yazma bilenlerin 10 Müslümana öğretmesi şartıyla serbest bırakılması, insan hayalini zorlayan bir uygulamadır. Günümüzde ülkelerin gücü sahip oldukları silahlarla değil, bilgi ve teknoloji ile ölçülmektedir. Çünkü en gelişmiş orduların silahları birkaç mil ötesine hükmediyorken, eğitim ordusunun etkisi yüzyılları kuşatmaktadır. Bu nedenle okuma, boş zamanlara ait bir eylem değil, en değerli zamanımız olarak algılanmalıdır." dedi.

Öğretmen ve veliler olarak okuma alışkanlığını kazandırmak için, en kolay yerden başlamalı ve özellikle okumanın çocuklara sevdirilmesi gerektiğine vurgu yapan Okçu sözlerine şöyle devam etti." Kampanyamıza maddi ve manevi katkılarıyla destek veren, adım adım izleyerek başarıya ulaşmasını sağlayan Sayın Valimize, Milli Eğitim camiası adına şükranlarımı arz ediyorum." şeklinde konuştu.

İlk ve ortaöğretim birinci ve ikinci kademede öğrenim gören öğrenciler ile Lise öğrencileri, okuma kampanyası ile ilgili düşüncelerini anlatmalarının ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğü eser inceleme ve değerlendirme komisyonunca "7'den 70'e Siirt Okuyor Projesi" kapsamında her sınıf düzeyinde birinci olan öğrenciyelere, ençok kitap okuyan ilköğretim ve orta öğretim okullarına,ve en çok kitap okuyan ilçe temsilcilerine Vali Musa Çolak, eşi Gülsüm Çolak ve diğer yetkililer tarafından çeşitli ödüller verildi.

7'den 70'e Siirt Okuyor Projesi" kapsamında her sınıf düzeyinde birinci olan on iki öğrenciye, birer tablet bilgisayar ve Plaket verildi.

Ençok kitap okuyan ilköğretim ve orta öğretim okulları ile en çok kitap okuyan ilçe temsilcileride plaket ile ödüllendirildi.

Program toplu Fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel '7'den 70'e Siirt Okuyor Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement