AB'nin Kosova'da Savaş Suçları Mahkemesi Kurulması Talebi Gerginliğe Yol Açtı - Son Dakika
Güncel

AB'nin Kosova'da Savaş Suçları Mahkemesi Kurulması Talebi Gerginliğe Yol Açtı

AB\'nin Kosova\'da Savaş Suçları Mahkemesi Kurulması Talebi Gerginliğe Yol Açtı

Mahkemenin karargahı Priştine'de olacak, ancak tanıklar Lahey'de tanıklık edecekler.

06.04.2014 11:20

Mahkemenin karargahı Priştine'de olacak, ancak tanıklar Lahey'de tanıklık edecekler. Mahkeme'nin kurulması 170 milyon Avro'ya mal olacak ve Amerika Birleşik Devletleri'nin desteğine sahip olacak. Avrupa Birliği'nin bir üst düzey yetkilisi, kurulması öngörülen savaş suçları mahkemesinin, yalnız uluslararası hakimlerden oluşacağını bir mahkeme ve uluslararası hakimlerden oluşan temyiz paneli olacağını ifade etti. AB yetkilisi, 'Prosedürler Kosova dışında yapılmalıdır. Prosedürün güvenilir olması için tek çözüm budur' dedi. AB yetkilisi Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) tarafından işlendiği iddia edilen cinayetleri araştıracak olan Mahkeme'nin görev süresinin en az beş yıl olacağını da bildirdi . AB'NİN UÇK İÇİN SAVAŞ SUÇLULARI MAHKEMESİ KURULMASI İSTEMİ KOSOVA'YI GERDİ

AB'nin savaş suçları mahkemesinin kurulmasına dair talebi Kosova Hükümetine sözlü olarak bildirildi. Bu konu gerek Kosova Hükümetinde, gerek partilerde gerekse UÇK savaş gazileri derneğinde görüşülmeye başlandı. Sözü edilen kurum ve kuruluşlarda savaş suçları mahkemesinin kurulması tartışmaları sırasında sert tepkiler ile karşılaşıld. Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, savaş suçlar mahkemesinin kurulması istemiyle, Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK'ya, Kosova Halkı'na gölge düşürülmek istendiğini belirtti. Krasniçi, Kosova halkının hiç kimseye saldırmadığını, aksine soykırımı kimin işlediğinin çok iyi bilindiğini ifade etti. Krasniçi, 'Bosna, Hırvatistan ve Kosova'da soykırımı kimin işlediği bilinmektedir. Kosova halkının savaşının tartışmaya sunulması çabaları yersizdir' şeklinde konuştu. UÇK GAZİLERİ DERNEĞİ: KOSOVA'DA SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMESİNİN KURULMASINA KARŞI ÇIKARIZ Kosova Başbakanı Haşim Taçi'nin UÇK Gazileri Derneği'ni ziyaret ettiği sırada, Dernek Başkanı Muharrem Cemayli, Kosova'da Savaş Suçları Mahkemesi'nin Kosova'nın egemenliğini ihlal edeceği belirtildi Görüşmede UÇK Gaziler Dernekleri Başkanı Muharrem Cemayli, Kosova'nın kendi adalet kurumlarına sahip olduğunu, dolayısıyla savaş suçları Mahkemesi kurulmasına gerek kalmadığını belirtti. Cemayli, UÇK'nın, özgürlük uğruna Kosova vatandaşları tarafından kurulan dünyanın en başarılı gerilla hareketi olduğunu ve hiç bir savaş suçu işlemediğine vurgu yaptı.Cemayli, buna karşı Kosova'da geniş protestolarda düzenleyebileceklerine dikkat çekti.

BAŞBAKAN HAŞİM TAÇİ VE HÜKÜMET ÜYELERİ SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMESİNİN KURULMASI KONUSUNU MECLİSE SEVK ETTİ AB'nin savaş suçları mahkemesinin kurulması konusunda hükümet suskunluğunu koruyup, konuyu Kosova Meclisi'ne sevk etti. Savaş suçları mahkemenin kurulması kararının gelecek hafta Kosova Meclisinde görüşülmesi bekleniyor. Siyasi analistlere göre savaş suçluları mahkemesinin kurulması konusu, Kosova Meclisi'nde görüşülecek son yılların en ağır konularından birini oluşturuyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel AB'nin Kosova'da Savaş Suçları Mahkemesi Kurulması Talebi Gerginliğe Yol Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement