Abd, İran'a Yönelik Yaptırımları Gevşetmeye Başlıyor - Son Dakika
Güncel

Abd, İran'a Yönelik Yaptırımları Gevşetmeye Başlıyor

Abd, İran\'a Yönelik Yaptırımları Gevşetmeye Başlıyor

ABD, UAEA'nın İran’ın P5+1 ülkeleriyle vardığı anlaşmaya yönelik ilk spesifik adımları attığını teyit etmesinin ardından İran’a yönelik ekonomik yaptırımları hafifletmeye başlayacağını açıkladı.

20.01.2014 21:05

ABD yönetimi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) İran'ın P5+1 ülkeleriyle vardığı anlaşmaya yönelik ilk spesifik adımları attığını teyit etmesinin ardından İran'a yönelik ekonomik yaptırımları hafifletmeye başlayacağını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, "UAEA'nin, İran'ın P5+1 ile İran arasındaki Ortak Eylem Planı'nı parçası olarak, 20 Ocak'ta ya da 20 Ocak'a kadar atmakla yükümlü olduğu ilk spesifik adımları attığını rapor ettiğini" belirterek, bunun sonucunda Ortak Eylem Planı'nın hayata geçirilmesinin bugün başlayacağını duyurdu.

UAEA'nın, İran'ın yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretmeyi durdurma, yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş mevcut uranyum stoğunu seyreltmeye başlama, Natanz ve Fordo nükleer tesislerinde ilave santrifüj kurmama gibi bazı adımlar attığını hem yazılı olarak hem de P5+1 teknik uzmanlarına verdiği brifingde teyit ettiğini belirten Carney, İran'ın yaklaşık 10 yıldır ilk kez, nükleer programında ilerlemeyi durdurma ve kilit noktalarda (programın) seviyesini aşağı çekme yönünde doğrulanabilir şekilde adımlar attığına dikkati çekti.

İran'ın, nükleer programına ilişkin UAEA'ya, daha sık ve habersiz teftişler ve artırılmış bilgi paylaşımı yoluyla, daha fazla şeffaflık sağlamaya başladığını da hatırlatan Carney, tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde, bu somut adımların ileriye dönük önemli bir adımı temsil ettiğini vurguladı.

Carney, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İran'ın somut eylemlerine karşılık olarak, ABD ve P5+1 ortakları (İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Çin ve  AB), İran'a (yaptırımlarda) ılımlı rahatlama getirmeyi başlatma sözümüzü bugün yerine getirecek. Aynı zamanda, 6 aylık süre boyunca yürürlükte kalmayı sürdürecek yaptırım tedbirlerimizi agresif biçimde uygulamaya devam edeceğiz.

Bugün atılan adımların ardından, P5+1, AB ve İran, İran'ın nükleer programı konusunda uluslararası toplumun endişelerini gidermeyi hedefleyen uzun vadeli, kapsamlı bir çözümü müzakere sürecine başlayacak. ABD'nin, İran'ın nükleer silah elde etmesini önleyecek barışçıl bir çözüme ulaşmak için güçlü ve disiplinli diplomasiyi kullanmaya olan bağlılığı devam etmektedir". - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Abd, İran'a Yönelik Yaptırımları Gevşetmeye Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement