AİHM İki Davadan Birinde Türkiye'yi Haklı Buldu - Son Dakika
Güncel

AİHM İki Davadan Birinde Türkiye'yi Haklı Buldu

AİHM İki Davadan Birinde Türkiye\'yi Haklı Buldu

AİHM, 2003 ve 2006 yıllarında açılan iki davadan birinde Türkiye'yi haklı buldu, diğerinde tazminata mahkum etti.

10.06.2014 16:31  Güncelleme: 17:07

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "adil tazminat" şikayetiyle yeniden gözden geçirme talebi yapılan davalardan birinde Türkiye'yi haklı bulurken, diğerinde tazminata mahkum etti. AİHM kararı gereği, Türkiye başvuru sahibine 65 bin avro tazminat ödeyecek.

"ADİL TAZMİNAT" GEREKÇESİ

Mahkeme; Gülbahar Özer, Yusuf Özer, Halil Esen, Hüseyin Esen ve Abdurrahman Çınar isimli vatandaşların 2006'da açtığı ve 2013'te karara bağlanan davada, Halil Esen'in ölümünden dolayı eşi Fatma Esen'in mağduriyeti nedeniyle yeniden gözden geçirme için yapılan başvuruyu inceledi. AİHM, "adil tazminat" gerekçesiyle kararın yenilenmesine hükmetti. Türkiye, karar gereği Fatma Esen'e 65 bin avro tazminat ödeyecek.

"ORANTISIZ GÜÇ" ŞİKAYETİ

Başvuru sahipleri, 2005 yılında yaşları 13 ile 24 arasında değişen çocukların "askerler tarafından orantısız güç kullanılarak öldürüldüğü" ve Türkiye'nin yaşam hakkını ihlal ettiği iddiasıyla 2006 yılında şikayette bulunmuştu. AİHM, Türkiye'yi başvuru sahibi beş kişiye, 65'er bin avro manevi tazminat ödemeye mahkum etmişti. Mahkeme, olayla ilgili "etkin bir soruşturma" yapılmadığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam hakkına ilişkin ikinci maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti.

Diğer bir davada ise AİHM, Selen Aslı Öztürk isimli vatandaşın 2003 yılında açtığı ve 2009 yılında karara bağlanan davanın yeniden gözden geçirilerek adil tazminat verilmesi talebini reddetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AİHM İki Davadan Birinde Türkiye'yi Haklı Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement