Almanya'daki Türklerde "Bakanlık" Sevinci - Son Dakika
Güncel

Almanya'daki Türklerde "Bakanlık" Sevinci

Almanya\'daki Türklerde "Bakanlık" Sevinci

UETD Genel Başkanı Çelik: "Bu hükümetten çok ümitliyiz.

17.12.2013 15:55

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz'un göç, mülteci ve uyumdan sorumlu devlet bakanı olarak kabinede yer alması Almanya'da merkezi bulunan Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından sevinçle karşılandı.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hristiyan Birlik partileri ile SPD arasındaki koalisyonda Türkiye kökenli bir bakanın bulunmasının özellikle Türk sivil toplum kuruluşlarını sevindirdiğinin söyledi.

"Bu hükümetten çok ümitliyiz. Aydan Özoğuz buradaki toplumu yakından tanıyor ve problemlerin birinci ağızdan bakanlar kurulu ve başbakana ulaştırılması konusunda önemli çalışmalarda bulunacağına inanıyorum" diyen Çelik,  taleplerinin artık daha çabuk yerlerine ulaşacağına, sorunlarının daha kolay çözüleceğine inandıklarını kaydetti.

Özoğuz'un Almanya'da bakan olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Çelik, "Aydan Hanım, acıları hissetmiş, problemler yaşamış ve problem yaşayan insanlarla birlikte olmuştur.  Bu nedenle bu konulara daha duyarlı olacaktır" diye konuştu.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Hessen Eyalet Birliği Başkanı Fuat Kurt, Türkiye kökenli birinin böylesine önemli bir göreve getirilmesi kendilerini çok sevindirdiğini ifade ederek, "Kendisi uyum sürecini belki bizzat yaşamamış olabilir ama ailesinde bu süreci yaşayan insanlar olmuştur" dedi.

Aydan Özoğuz'un Türk ve göçmen kökenli vatandaşların sorunlarını çözme konusunda empati kurarak çalışmalar yapabileceğini aktaran Kurt, "Almanya bu kararıyla uyum konusundaki düşüncelerini de ortaya koymuştur. Türk ve yabancılara karşı tutumun samimi olduğunu görebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hessen Eyaleti Başkanı Musa Aydın da  iş dünyasını temsil eden bir sivil toplum kuruluşu olarak, Aydan Özoğuz'un kabinede yer almasını Almanya'daki farklı kökenli insanların birbirlerini anlayabilmesi ve birbirlerine yaklaşması adına önemli bir adım olarak gördüklerini söyledi.

"Anadolu kökenli bir insanımızın, bu bakanlığa seçilmesi önemli bir karardır" diyen Aydın, "Onun geldiği topraklarda, farklı kültürler ve milletler binlerce yıldır barış ve uyum içerisinde yaşamakta. Birlikte yaşama kültürü, bütün Anadolu insanında olduğu gibi, Aydan Hanım'ın genlerinde de mevcut" ifadelerini kullandı.

Aydın, yeni hükümetten gençlik daireleri, anaokulu, sağlık kurumları ve özellikle de gençlerin sorunlarına yönelik çalışma yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (İGMG)  Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü, Aydan Özoğuz'un toplumu çok iyi bilen, toplumla iç içe olan ve özellikle de Türkiye kökenli insanlarla Müslüman azınlığın sıkıntılarını çok iyi bilen bir insan olduğunun altını çizerek, "Kendisi, sadece sıkıntıları ve problemleri değil, bunların potansiyelini de çok iyi bilen bir kişi. Kendisinden paradigmaları değiştirmesini bekliyoruz" dedi.

Özoğuz'dan güvenlik eksenli değil, katılım eksenli bir siyasetin öncülüğünü yapmasını beklediklerini ifade eden Üçüncü, "Geçmişte yapmış olduğu çalışmalardan bunu başarabileceğine inanıyoruz. Buradaki azınlığı potansiyel bir sıkıntı olarak gören anlayıştan ziyade buradaki azınlığın gerçek manada potansiyelini ve katkısını gören bir devlet politikasının oluşturulması konusunda çalışmalar yapmasını kendisinden bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk kökenli birinin Almanya'da federal düzeyde ilk kez bakanlık görevine geliyor olmasının kendilerini çok sevindirdiğini söyleyen Avrupa Türk Birliği (ATB) Başkanı Erol Yazıcıoğlu, "Uyuma büyük katkıları olacaktır.  Geç alınmış bir karar ama çok isabetli ve sevindirici. Türkler siyasette önemli noktalara geliyorlar" diye konuştu.

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner ise "Geçmişinde göçmenlik kültürü olan birinin bakan olmasını sevinçle karşıladık. Bu çok önemli ve güzel bir gelişme. Buradaki Türk toplumu siyasette, ekonomide de belli bir noktaya geldi. Çifte vatandaşlığı çözümsüzleştiren Almanya'yı yönetenler bu mesajı dikkate almalı. Sadece 'Opsiyon modeli'nin kaldırılmış olması yeterli değil" şeklinde konuştu.

Hessen Türk Toplumu (TG-Hessen) Başkanı Erhan Songün, Aydan Özoğuz'un bakanlık görevine getirilmesinin çok umut verici bir durum olarak gördüklerini belirterek, "Türk isminin başka bakanlıkların birinde olmasının daha yerinde bir karar olacağını düşünüyoruz. Gönül isterdi ki uyumla sorunumuz olmadığını göstermek açısından, uyum bakanı değil de içişleri, kültür veya adalet bakanı olsun" dedi. - Hessen

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'daki Türklerde 'Bakanlık' Sevinci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement