Antalya Ek Boşnaklar´Dan Belediyeye Kusturica Çelengi - Son Dakika
Güncel

Antalya Ek Boşnaklar´Dan Belediyeye Kusturica Çelengi

Antalya Ek Boşnaklar´Dan Belediyeye Kusturica Çelengi

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu, Altın Portakal Film Festivali'nde Jüri Üyesi Olan Emir Kusturica'yı Protesto İçin Antalya Büyükşehir Belediyesi Önüne Siyah Çelenk Bıraktı.

10.10.2010 21:20

TÜRKİYE Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu, Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olan Emir Kusturica'yı protesto için Antalya Büyükşehir Belediyesi önüne siyah çelenk bıraktı.

Ellerinde "Kusturica defol", "Hepimiz Boşnakız" dövizleri ile dikkat çeken grup adına konuşan Başkan Cemal Şener, "Emir Kusturica'nın sanatçı kimliği, bizi ilgilendiren kimliği değildir. Bizleri ilgilendiren bu tutarsız, kişiliksiz, katilleri ve tecavüzcüleri destekleyen vatan haininin ülkemizde itibar görmesidir" diye konuştu.

Bir grup dernek üyesi, ellerinde Türk ve Bosna bayrakları ve dövizlerle Atatürk Caddesi'nden Büyükşehir Belediyesi'ne doğru yürüdü. Grubu, Antalya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet Şubesi polisleri ile belediyenin özel güvenlikçileri uzaktan takip etti. Türkiye- Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Şener ve dernek üyeleri, 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Emir Kusturica'nın jüri üyesi olmasını kabullenemediklerini açıkladı. Yaklaşık 60 kişilik grup, Kusturica aleyhine sloganlar attı. Dövizlerde, "Kusturica defol", "Tecavüz destekçisi Kusturica'yı ülkemizde istemiyoruz", "Hepimiz Boşnakız", "Hoca Altın Portakal kirlendi" yazıları dikkat çekti. Gruptakiler arasında, dün gece Cam Piramit'teki festival açılış töreninde Emir Kusturica'yı protesto eden Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi MHP'li Mustafa Reşat Oktay da yer aldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi önüne siyah çelenk bırakan grup adına açıklama yapan federasyon başkanı Cemal Şener, "Bosna Savaşı sırasında kurulan tecavüz evlerinde binlerce Boşnak kadının ırzına geçirilirken, Boşnak kadınlarına hitaben 'Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz' diyen Kusturica'yı Antalya'da istemiyoruz. 10 bin müslüman erkeğin şehit edildiği Srebrenica katliamının kurbanlarını anmak üzere o tarihten beri düzenlenen hiçbir törene katılmamıştı. Buna karşı aşırı milliyetçi sırp komutanı Miloseviç ile çok yakın dost olmuştur" diye konuştu. Şener, böyle bir insanın jüri üyesi olarak onore edilemeyeceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Kişisel olarak insanlar, adını, dinini değişterebilir, biz buna saygılıyız. Bizler sanatı ve sanatçıyı destekleyen bir topluluğuz. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı'nın da sanatını desteklediği Emir Kusturica'nın sanatçı kimliği bizi ilgilendiren kimliği değildir. Bizleri ilgilendiren bu tutarsız, kişiliksiz, katilleri ve tecavüzcüleri destekleyen vatan haininin ülkemizde itibar görmesidir."

Dernek üyeleri daha sonra Emir Kusturica'nın kaldığı Hıllside Su Oteli'ne geldi. Protestolarını burda da devam ettiren grup, yanlarında getirdikleri siyah çelengi otelin önüne bıraktı. Grup adına burada ikinci bir açıklama yapan Federasyon Başkanı Cemal Şenel, "Bundan 4 ay önce Bursa'da özel davetli olarak bulunmuş kendisi. Biz bu durumu iki gün önce öğrendik. Bilseydik orda olurduk. Buradaki protestomuz da çok daha farklı olurdu. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yönetenlerimize sesleniyorum. İnsanlık suçu işleyenleri lütfen ülkemize davet etmeyin" diye konuştu.

Şenel, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a da destek verdiklerini söyledi. Grup daha sonra olaysız dağıldı.

SANATÇILARDAN ANITA ÇELENK

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında saat 09.30 sıralarında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. ile başladı. Törene, sinemanın duayenleri Süleyman Turan, Yılmaz Köksal, Şemsi İnkaya, Şerif Sezer, Menderes Samancılar, Coşkun Gögen, Sümer Tilmaç ve Emel Çölgeçen katıldı. Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Başkan Vekili Arif Bulut, törendeki konuşmasında, Atatürk'ün sanata ve sanatçıya verdiği önemi vurgulayan sözlerini anımsattı.

ASKERLERDEN SANATÇILARA İLGİ

Tören saatinin Topçular'daki askeri birlikte bedelli askerlik yapanların izin gününe rastlamasından dolayı sivil giyimli askerler de sanatçılara büyük ilgi gösterdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile tören son buldu. Sanatçılar daha sonra Andızlı Mezarlığı'na giderek, Avni Tolunay, Behlül Dal ve Hayati Hamzaoğlu'nun mezarlarını ziyaret etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Ek Boşnaklar´Dan Belediyeye Kusturica Çelengi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement