Artvin Arhavili 'Kadın Atmacalar' Hes Nöbetinde - Son Dakika
Güncel

Artvin Arhavili 'Kadın Atmacalar' Hes Nöbetinde

Artvin Arhavili \'Kadın Atmacalar\' Hes Nöbetinde

Arhavili 'Kadın Atmacalar' HES nöbetinde ARTVİN'in Arhavi İlçesi Kamilet Vadisi'nde yapımı süren hidroelektrik santraline karşı sürdürülen mücadelede ön saflarda yer alan kadınlar, Arhavi Doğa Koruma Platformu bünyesinde 'Kadın Atmacalar' grubu oluşturdu.

22.07.2015 11:08

Arhavili 'Kadın Atmacalar' HES nöbetinde

ARTVİN'in Arhavi İlçesi Kamilet Vadisi'nde yapımı süren hidroelektrik santraline karşı sürdürülen mücadelede ön saflarda yer alan kadınlar, Arhavi Doğa Koruma Platformu bünyesinde 'Kadın Atmacalar' grubu oluşturdu. Başlarına atmaca maskeleri takan kadınlar türküler söylüyor, ellerinde sopalarla HES nöbeti tutarak vadilerini koruyor.

Kamilet Vadisi'nde Çifteköprü ve Kapisre derelerinin sularının 5 kilometre boyunca tünel ve borularla Cumhuriyet Mahallesi'nde yapılacak Kavak Hidroelektrik Santrali'ne taşınması ve üretilecek elektriğin de aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılmasının planlandığı projeye karşı 3 yıldır mücadele yürüten Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri, başlatılan hukuk mücadelesi ile projenin ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve belediye sınırları dahilinde kalan imar planlarının iptal edilmesini sağladı. Can suyu miktarını sadece yüzde 2 oranında artıran firmaya ikinci kez verilen 'ÇED olumlu' raporuna karşı yeniden hukuk mücadelesi başlatan bölge halkı mücadelesinden vazgeçmiyor.

"VURMAYIN KELEPÇELER, ÖZGÜR AKSIN DERELER DENİZİ GÖREBİLSİNLER"

HES'lere karşı sürdürülen mücadelede sürekli ön saflarda yer alan kadınlar Arhavi Doğa Koruma Platformu bünyesinde 'Kadın Atmacalar' grubu oluşturdu. Başlarına atmaca maskeleri takan kadınlar, ellerinde sopalarıyla türküler eşliğinde HES nöbeti tutuyor, vadilerini koruyor. HES'lere karşı yazdıkları türküleri hep bir ağızdan seslendiren kadınlar slogan atıyor, alkışlarla tempo tutuyor. Kadınların HES'ler için yazdığı ve seslendirdiği türkü şu dizelerden oluşuyor:

"İsyandadır Karadeniz, satılık değil deremiz

Vurmayın kelepçeler özgür aksın dereler denizi görebilsinler

Su olmadan yaşayamaz bitki, hayvan ve insanlar

Vurmayın kelepçeler özgür aksın dereler denizi görebilsinler"

"ONLARIN HES, BİZİM DE MÜCADELE İNADIMIZ SÜRECEK"

Arhavi Doğa Koruma Platformu Kadın Atmacalar grubu sözcüsü Nazlı Demet Uyanık, HES'lere karşı doğalarını ve derelerini korumak için mücadele verdiklerini belirterek, 'Kendiside Arhavili olan Mehmet Nazif Günal isimli şahsiyet buraları katletti, her yeri betonla kaplattı. HES yapmak için inat ediyor. Bizlerde Arhavili kadın atmacalar olarak sonuna kadar bu inadın karşısında mücadele edeceğiz. Onların HES inadı sürdükçe bizimde mücadele inadımız sürecek. Onlar bu işten vazgeçene kadar bu işin peşini bırakmayacağız. Vadimizde dereler ve doğamız için nöbete devam edeceğiz" dedi.

"İZİ KALACAK AMA VADİMİZİ KURTARACAĞIZ"

Kamilet Vadisinin eski halinin daha yeşil olduğunu anlatan Özlen Öncel ise, 'HES'in doğayı bozmayacağını iddia edenler buradaki tahribatı görsün. HES'in insana ve doğaya bir faydası yok. Kendisini Arhavi'nin sahibi zannedenlere geçit vermeyeceğiz. Gerçek Arhavililer doğasını koruyanlardırö ifadelerini kullandı. Nuran Goçoğu ise, 'Dereye bakınca ben atalarımı görüyordum. Ama bu tahribatı ile artık hepsinin yeniden öldüğünü görüyorum. Vadimizi kurtarmakta karalıyız. İzi kalacak ama vadimizi kurtaracağızödiyerek mücadelede kararlı olduklarını yineledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Artvin Arhavili 'Kadın Atmacalar' Hes Nöbetinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement