Asistan Hekime "Angarya" Sorulacak - Son Dakika
Güncel

Asistan Hekime "Angarya" Sorulacak

Asistan Hekime "Angarya" Sorulacak

Selma Bıyıklı Adabaş - Sağlık Bakanlığı, asistan doktorların sorunlarının çözümüne yönelik yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

05.12.2012 11:25

Selma Bıyıklı Adabaş - Sağlık Bakanlığı, asistan doktorların sorunlarının çözümüne yönelik yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

Ülkenin neresinde olursa olsun aynı branştaki tüm asistan doktorlar standart eğitim alacak, internet üzerinden düzenlenecek ankette yapılan düzenlemelerin uygulamaya geçirilip geçirilmediği sorulacak.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, asistan hekimlerin hem tıp fakülteleri hem de eğitim ve araştırma hastaneleri için önemine işaret etti.

Asistanların en temel hakkının iyi eğitim almak olduğunu ancak bu konuda ellerinde bir veri bulunmadığını kaydeden Şencan, "Ancak asistanlara verilen eğitimin standardize edilmesine ihtiyaç var" dedi.

Her branş için standart bir eğitim programı düzenleyeceklerini bildiren Şencan, şu bilgileri verdi:

"Bir asistan hekimin eğitimi süresince asgari alması gereken eğitimin standartlarını belirleyeceğiz. Eğitim alırken asgari kaç ameliyat ya da işlem yapması gerekir gibi standartlar olacak. Ülkenin neresinde olursa olsun her asistan hekim bu standartlar çerçevesinde eğitim almadan uzman olamayacak. Bu çalışmayı bakanlık olarak Tıpta Uzmanlık Kurulu ile yürüteceğiz."

-"Düzenlemeler uygulanıyor mu bakacağız"-

Şencan, asistan doktorların eğitimiyle ilgili geçen yıl iki, bu yıl da bir genelge yayınlandığını, söz konusu genelgelerle nöbet, nöbet ücretleri, eğitimin nasıl yapılması gerektiği ve çalışan güvenliği konularında iyileştirmeler yapıldığını hatırlattı.

Üniversitelerde 12 bin 979, eğitim ve araştırma hastanelerinde ise 6 bin 798 olmak üzere ülke genelinde görevli 19 bin 777 asistana internet üzerinden uygulanacak anketle bu iyileştirmelerin uygulamaya geçirilip geçirilmediğinin sorulacağını bildiren Şencan, "Asistanlara elektronik posta adresleri üzerinden ulaşarak çeşitli sorular yönelteceğiz. Böylece eğitimle ilgili yaşadıkları aksaklıkları tespit edeceğiz. Anketle ilgili hazırlıklarımız sürüyor. En kısa zamanda soruları yollayacağız" diye konuştu.

Bakanlığın hazırladığı anket taslağında çalışma koşulları ve eğitimle ilgili soruların yanı sıra "Angarya iş yapmak zorunda kalıp kalmadıkları" sorusu da bulunuyor.

-"Eleştirilerin haklı tarafı da var"

Şencan, asistanların iş yükünün fazla olduğuna dair eleştirilerin haklı tarafının da bulunduğunu belirterek, iş yükünün ağır olmasının, hekim sayısının yetersiz olmasından kaynaklandığını söyledi.

Hekim sayısının artırılması için ancak 2008-2009 sonrası adım atılabildiğini ifade eden Şencan, "Bundan 10 yıl önce adım atılsaydı sorun bu boyutlara ulaşmazdı. Geçmişte alınan yanlış kararların hesabı verilmeli" dedi.

-"Melike Erdem ile ilgili şikayet yok"-

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, İstanbul'da asistan hekim Melike Erdem'in intiharıyla ilgili de "Görev yaptığı birimde tedavi gören bir hastayla ilgili başvuru olmuş. Bu başvuru hastaneye sorulmuş. Başvuruyla ilgili o sırada görev yapan nöbetçi hekimlerden bilgi istenmiş. Erdem'e özel bir şikayet söz konusu değil" diye konuştu.

SABİM hattının hekimlere yönelik bir şikayet hattı olduğu iddialarının gerçekçi olmadığını vurgulayan Şencan, "Buraya yapılan başvuruların yüzde bir bile şikayet değilken bu iddialar tamamen çarpıtmadır" dedi.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Asistan Hekime 'Angarya' Sorulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement