Avcılar Kotalardan Şikayetçi - Son Dakika
Güncel

Avcılar Kotalardan Şikayetçi

Avcılar Kotalardan Şikayetçi

Avcılık ve Yaban Av Hayatı Koruma Konfederasyonu Başkanı Üçbaş: "AVBİS Sistemi ve kotalı avcılık, şu anda Türk avcılığına ve yaban hayatına zarar veriyor. Biz bu uygulamaya karşıyız. Sisteme karşı değiliz. Uygulamada çok büyük problemler var" "Biz, öldüren, yok eden insanların değil doğayı koruyan, doğa sevgisi olan insanların avcılık yapmasını istiyoruz" "Bu bir tutkudur, sevdadır. Bu, spor değildir, hobi değildir. Biz bu sevdamızın peşinden gidiyoruz"

18.09.2013 12:30

HÜSEYİN GAZİ KAYKI - Avcılık ve Yaban-Av Hayatı Koruma Konfederasyonu (AYHAK) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Üçbaş, AVBİS Sistemi ve kotalı avcılığın, avcılığına ve yaban hayatına zarar verdiğini savunarak, "Biz bu uygulamaya karşıyız. Sisteme karşı değiliz. Uygulamada çok büyük problemler var" dedi.

Üçbaş, AA muhabirine, 156 bin üyesi bulunan konfederasyonlarının, avcılar ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında köprü oluşturmaya çalıştığını anlattı.

Bakanlığın, av konusunda yeni bir sistem kurduğunu ancak bu sistem kurulurken avcılara danışılmadığını öne süren Üçbaş,  "Avlaklar, avlakların sınırları masa başında belirlendi. Kotalar da bilimsel bir envanter çalışması yapılmadan tespit edildi" diye konuştu.

-" Türkiye'de 126 bin yasal avcıya karşılık, 5,5 milyon tüfek bulunuyor"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile temas halinde olduklarını ve bu sıkıntılarını aktardıklarını dile getiren Üçbaş,  "Avcılar doğayı katleden, yok eden insanlar değil. Doğa olmazsa av olmaz, av olmazsa avcı olmaz. Biz kesinlikle bunun bilincindeyiz. Dolayısıyla 'birlikte karar verelim' diyoruz. 'Çok avlayalım, çok vuralım, limitsiz av yapalım' demiyoruz. Böyle bir niyetimiz yok bizim. Diyoruz ki 'Bu işte gelin sistem kuralım" ifadesini kullandı.

Yeni sistemi eleştiren Üçbaş, avlanama izni verilen hayvanların sayılarında yanlışlıklar olduğunu, kotaların bir günde tükenebildiğini iddia etti.

Türkiye'deki bütün kayıtsız avcıları kayıt altına almaya çalıştıklarını ve yasal avcı yapmak istediklerini vurgulayan Üçbaş, Türkiye'de şu anda 126 bin yasal avcıya karşılık, 5,5 milyon tane tüfek bulunduğunu söyledi. "Bunlar duvarda, köylerde asılı kalmıyor. Bunlar avda kullanılıyor, 24 saat 365 gün kullanılıyor" diye konuştu.

-"Türkiye'ye uygun yeni bir sistem kurulmalı"-

Yasa dışı avcıların sistemin içine sokulması için birlikte çalışma önerisinde bulunduklarını anımsatan Üçbaş, "AVBİS Sistemi ve kotalı avcılık, şu anda Türk avcılığına ve yaban hayatına zarar veriyor. Biz bu uygulamaya karşıyız. Sisteme karşı değiliz. Uygulamada çok büyük problemler var. 'Bunları birlikte düzeltelim' diye Bakanlığa teklif ettik" dedi.

Üçbaş, avcıların da görüşlerinin dikkate alındığı, Türkiye'ye uygun yeni bir sistemin kurulmasının gerekliliğini dile getirdi.

-"Avcılar yaban hayatını seven insanlardır"

Avcıların yaban hayatına önem verdiğine işaret eden Üçbaş, geçen yıl Türkiye'de yaşanan çok ağır kış şartları nedeniyle keklik avını durdurduklarını, Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla da işbirliği içinde yem toplayarak bunları doğaya bıraktıklarını aktardı.

Avcıların, bir yıl içinde tükettikleri meyvelerin çekirdeklerini de biriktirerek, av sırasında, kimsenin kolay kolay gitmediği bölgelere bu çekirdekleri ektiklerini ve yaban hayvanları için yiyecek olmasını sağladıklarını kaydeden Üçbaş, doğayı korumak için birçok faaliyetlerinin bulunduğunu, bu kapsamda, av için gittikleri kırsal bölgelerde, yaban hayatı konusunda köylülere eğitimler verdiklerini de anlattı.

Avcılığın vurmak, kırmak, öldürmek olmadığına dikkati çeken Üçbaş, "Avlamak ayrı, öldürmek ayrıdır. Biz bir hasat gibi düşünüyoruz bunu. Örneğin evinizin önünde bir tane elma ağacı var. Buradaki meyveler olgunlaştığı zaman yiyelim mi? Yoksa yere düşsün, çürüsün mü? Biz diyoruz ki yiyelim bunu" ifadesini kullandı.

Öldüren, yok eden insanların değil, doğayı koruyan, doğa sevgisi olan insanların avcı olmasını istediklerini vurgulayan Üçbaş,  Bu bir tutkudur, sevdadır. Bu spor değildir, hobi değildir. Biz bu sevdamızın peşinden gidiyoruz" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avcılar Kotalardan Şikayetçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement