Avea ve İsbak'tan İstanbul Trafiği İçin İşbirliği - Son Dakika
Güncel

Avea ve İsbak'tan İstanbul Trafiği İçin İşbirliği

Avea ve İsbak\'tan İstanbul Trafiği İçin İşbirliği

Elif Ferhan Durmuş - Avea ile İstanbul Belediyeler Bakım Ulaşım Telekomünikasyon AŞ (İSBAK), İstanbul'un trafik sorununun çözümüne ilişkin işbirliğine gidiyor.

13.07.2012 12:23

Elif Ferhan Durmuş - Avea ile İstanbul Belediyeler Bakım Ulaşım Telekomünikasyon AŞ (İSBAK), İstanbul'un trafik sorununun çözümüne ilişkin işbirliğine gidiyor.

İşbirliği projesinin imza töreninde AA muhabirine bilgi veren Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, İSBAK ile ulaşım konusunda Ar-Ge iş birliğine gittiklerini belirtti.

Şahin, çalışmadan ilk bekledikleri ürünün, trafik tahmin bilgileri olduğunu kaydetti.

-"Daha evden çıkmadan 'işe şu şekilde gidebilirsiniz' diyebileceğiz"-

Her iki kurumun da güçlü Ar-Ge ekiplerinin olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi:

"Bu iş birliği ile mobil şebekedeki bilgileri İSBAK'ın elindeki bilgilerle birleştirerek, ulaşımda çekilen sıkıntılardan gerçekleşen trafiğe, belki de vatandaşların çıktıkları yolda karşılaşacakları durumlara yönelik tahminler üreterek fayda sağlamak istiyoruz. Oluşturulacak sistem hava durumu tahminine benziyor.

Trafik durumu verdiğimizde önümüzdeki zamanın tahminini vermiş olacağız. İstanbul'daki bilgi birikimini Türkiye'deki bütün alanlara da yaymaya devam edeceğiz. Bu uygulama cep telefonlarında akıllı telefonlardan başlayacak. Daha sonra daha basit telefonlarda bu bilgiyi aktaracak şekilde hizmet sunulacak.

Sistemi akıllı duraklarda, sosyal paylaşım sitelerinde ve birçok mecrada kullanılabilecek bir hale getireceğiz. Veriler bilgi haline ve bilgi birikimi haline geldiğinde kullanımı daha da artacak. Bilgi üretilince herkesin ihtiyacına göre hizmet sunulacak. Toplu taşımayı ve daha basit telefon kullananlara, servis aboneliğiyle belki de daha evden çıkmadan 'işe şu şekilde gidebilirsiniz' diyebileceğiz."

-"Avea'nın, geleceği inşa edenlerden olma düşüncesi var"-

Projenin, sosyal sorumluluk ağırlıklı olduğunu anlatan Şahin, "Avea'nın satılan mesajlardan gelir temin etme düşüncesinden daha fazla geleceği inşa edenlerden olma düşüncesi var. İnsanlar, Avea ile birlikte olmak istesin, bizim için yeterlidir. Daha çok büyük kurumların kullanımına yönelik olabilecek bir bilgi var. Bu bilgiyi işleme kabiliyetimiz var" diye konuştu.

Şahin, vatandaşlara ilk faydalı çıktıları 6 ay sonra vermeyi amaçladıklarını belirterek, "Bir yıl sonra içeriği zenginleştirilmiş olarak hizmet sunacağız. Hukuka uyarak, kişisel bilgi güvenliğini zedelemeden böyle bir hizmeti vereceğiz" dedi.

-"Dünyada bir ilk olacak"-

İSBAK AŞ Genel Müdürü Kasım Kutlu da, projenin, her iki kurumun sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde gerçekleştirileceğini belirterek, "Günümüzde geleceğin tahmin edilmesi gerekiyor. İstanbul'da levhalarımıza bakıyoruz; 'akıcı' yazıyor. 10-15 dakika sonra gittiğinizde tıkandığını görüyorsunuz. O zaman da bize kızıyorsunuz. Siz yola çıkmadan önce en yakın 1 saati size tahmin ederek, gideceğiniz yolda oluşabilecek yoğunlukları görebilmenizi sağlayacağız. Bu, sadece Türkiye'de değil, dünyada bir ilk olacak" bilgisini verdi.

Kutlu, bu projenin ciddi bir Ar-Ge çalışması gerektirdiğini anlatarak, "Bu tip teknolojiler yüksek bedeller ödenerek elde ediliyor. Yerelde bu hizmetin üretilmesi hem ödenecek kaynağın ülkemizde kalmasını sağlayacak hem de Türkiye'nin marka değerini yükseltecek. Türkiye, 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girecekse, teknoloji üretmeli. Biz Avea ile bunu yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Projeyle amaçlarının, akıllı kent konseptine gidilen yolda, vatandaşların büyük şehirdeki hayatını kolaylaştırmak olduğunu vurgulayan Kutlu, "Belki bu proje ileride vatandaştan hiçbir ücret talep edilmeden de yapılabilir hale gelir. Avea'nın İstanbul için bu fedakarlığına teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Şahin ve Kutlu, protokol imzalayarak, kalemlerini birbirlerine hediye etti.

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avea ve İsbak'tan İstanbul Trafiği İçin İşbirliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement