Bağdat Halkı, IŞİD'in Şehre Ulaşmasından Korkuyor - Son Dakika
Güncel

Bağdat Halkı, IŞİD'in Şehre Ulaşmasından Korkuyor

Bağdat Halkı, IŞİD\'in Şehre Ulaşmasından Korkuyor

IŞİD'in Bağdat'a ulaşmasından endişe eden halkın orduya olan güveni de azaldı. Kriz, fiyatlarda patlama yaparken halkın endişesi giderek artıyor.

19.06.2014 08:37  Güncelleme: 08:38

Irak'ın başkentinde halkın bir bölümü IŞİD'in başkente kadar ulaşması ihtimalinden korkuyor, bazıları mezhep çatışmasından endişe ediyor. Kriz başkentte hayat pahalılığını da beraberinde getirdi.

ORDUYA GÜVEN SARSILDI

Bağdat halkının Irak ordusuna olan güveni, Musul, Tikrit ve diğer bazı bölgelerdeki olaylardan sonra ciddi anlamda sarsılmış durumda.

Çünkü halkın bir kısmı ordunun bir anda bozguna uğradığına inanıyor. Bir başka kesim ise Şii lider Ayetullah Ali Sistani’nin fetvası üzerine silahlanıyor, binlerce kişi orduya katılıyor. Hepsi de savaşmaya hazır.

HALK ENDİŞELİ VE KORKUYOR

Bağdatlıların diğer bir kesimi ise Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) bağlı silahlı kişilerin kente ulaşmasından korkuyor. Bu durumda meydana gelebilecek bir mezhep savaşı korkularını arttırıyor. Şii milislerin de faaliyete geçmesiyle mezhep savaşının patlamasından korkuyorlar.

Saddam’ın devrilmesinden sonra ülkede büyük bir mezhep ayrışması başlarken geçmişte yaşanan olaylar insanların hafızasındaki yerini hala koruyor. O günlerin tekrar geri gelmesinden korkuluyor.

FİYATLAR PATLADI

Yaşanan IŞİD krizi Bağdat’ta gıda fiyatlarını çok yükseltti. Daha önce 40 cent (85 kuruş) olan domatesin kilosunun, 1 dolara (2 liranın üzerinde) çıktı.

Yumurta kolisinin fiyatı arttı. Un ve bazı temel maddelerin fiyatları da artmaya başladı. Bu gıda, sebze ve meyvelerin çoğu kuzey bölgesinden, savaşın yaşandığı bölgelerden geliyor. Araçlar bu bölgelere giremediği için de fiyatlar artmış durumda.

MALİKİ: GÜVEN BUNALIMINA SOKTULAR

Nuri Maliki çarşamba günü yaptığı aylık konuşmasında, bölgesel bir komplo ile karşı karşıya olduklarını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

Bu yıkıcı komploda Baas partisi ve IŞİD arasında bir birliktelik oluştu. Bazı Iraklı siyasiler de kendilerine yardımcı oldu. Bazı ordu yetkilileri ile işbirliği yaparak Irak ordusunun moralini çökertip, güven bunalımının yaşanmasına neden oldular.

"HALK DİRENİŞİ YOK"

Maliki konuşmasında, Irak’ın durumu lehine çevirmeyi başardığını ve komploya karşı zafer kazandığını söylüyor. Maliki, Irak’ta yaşananların bazı basın organlarının gösterdiği gibi bir halk direnişi olmadığını da ifade etti.

Maliki, "Bağdat’ta çok yoğun bir askeri hareketlilik var. Ordu birlikleri çok geniş bir alana yayılmış durumda. Askeri kontrol noktalarının sayısı arttırıldı." diye konuştu.

"GÜVENLİK ARTTIRILDI"

Maliki, "Özellikle Bağdat’ın bazı kavşak noktalarında bulunan kontrol noktaları takviye edildi. Bu bölgelerden silahlı kişilerin iç kısımlara girmesinden endişe edildiği için kavşaklarda güvenlik arttırıldı. Parlamento da şu anda faaliyette değil. Büyük ihtimalle yeni parlamentonun ilk oturumu önümüzdeki ayın ilk gününde yapılacak." ifadelerini kullandı.

Maliki, "Oturumda ilk olarak parlamento başkanı ve iki yardımcının seçimi yapılacak. Ardından cumhurbaşkanı ve başkan belirlenecek. Tabii bunların hepsi tek bir oturumda seçilmeyecek. Çünkü buralara seçilecek isimler üzerinde parlamentoda uzlaşma sağlanması gerekiyor. Bu birkaç oturum veya daha fazla sürebilir." dedi.

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Bağdat Halkı, IŞİD'in Şehre Ulaşmasından Korkuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • yetiş ya muhammed yetiş ya ali: ışid in arkasında karanlık güçlerden biriside akp ve tayyiptir. 21 12 Yanıtla
  • kayserli: arkadaşlar bu IŞİD e nasıl katıla bilirim? 4 11 Yanıtla
    adass: Akil almaz bi insansin. Yada o olumlere oldurmelere sebep oldugunolacagin icin insan degilsin. Niye oldurmek istiyorsun o zavallilari Ha bu arada ben sunniyim, sii yada alevi degilim ama mezhepcilige ve yapanlara lanet olsun. 0 0 adass: Akil almaz bi insansin. Yada o olumlere oldurmelere sebep oldugunolacagin icin insan degilsin. Niye oldurmek istiyorsun o zavallilari Ha bu arada ben sunniyim, sii yada alevi degilim ama mezhepcilige ve yapanlara lanet olsun. 0 0 RODRİGEZ ZAZA MUSA: Pastırma ve Mantıyla katılırsan direk bölge komutanısın ... 0 0
  • benim için dersim önemli: Dersim''de bazı aşiretler Türk kökenlidir.Seyit Rıza''nın aşireti Şeyh Hasan aşireti Türkmen kökenlidir.Şeyh Hasan aşireti Malatya nın Şeyh Hasan Köyünden gelme. Bu konuda hem şecereler var, hem de yaşlı Şeyhasanlılıar söylüyor. Şeyh Hasan aşireti Dersim''e geldiğinde Türkçe konuşurdu.Zazacayı Dersim''in yerli aşiretlerinden öğrendi ve Zazalaştı..Bu köy baraj nedeniyle Baskil ilçesine bağlanmış.Ayrıca Balaban aşireti,Sarı saltıklar ve bazı aşiretler Türkmen''dir.. 3 5 Yanıtla
  • A: ey bağdat MEN DAKKA DUKKA 2 3 Yanıtla
  • SIRNAK73: Haydi Şiiler Şu sünni yobazların sonunu GetiriN.!! 0 2 Yanıtla

Advertisement