Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Gezisi - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Gezisi

Başbakan Erdoğan\'ın Diyarbakır Gezisi

Sivil toplum kuruluşları, Başbakan Erdoğan'ın hafta sonu gerçekleştireceği program kapsamında IKBY Başkanı Barzani ve sanatçı Perver'i de Diyarbakır'a davet etmesine destek verdi Diyar...

13.11.2013 17:14

Sivil toplum kuruluşları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu gerçekleştireceği program kapsamında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve sanatçı Şivan Perver'i de Diyarbakır'a davet etmesine destek verdi.

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları bu ziyaretin çözüm sürecine katkı sağlayacağına inanıyor.

Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) Danışmanı ve Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, AA muhabirine, Başbakan Erdoğan'ın beraberinde IKBY Başkanı Mesut Barzani ve sanatçı Şivan Perver ile Diyarbakır'a gelmesinin ve kentte bin 300 tesisi hizmete açmasının büyük önem taşdığını söyledi.

Barzani'nin mensup olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (IKDP) AK Parti gibi muhafazakar yönünün bulunduğu ifade eden Şeyhanlıoğlu, bu yönüyle IKDP'nin, BDP ve Suriye'deki PYD'den ziyade AK Parti'ye daha yakın durduğunu kaydetti.

Şeyhanlıoğlu, Barzani'nin Diyarbakır'a davet edilmesiyle çözüm sürecinin BDP ve PKK ekseninden çıkarıldığını vurgulayarak, şöyle dedi:

"Bu gezi ekonomik ve siyasal mesajlar içeriyor. Barzani'nin Ankara yerine Diyarbakır'a davet edilmesi anlamlıdır. Barzani çözüm sürecini destekliyor. Son araştırmalarda bölge halkının çözüm sürecine verdiği desteğin daha da yükseldiği ortaya çıktı. Vatandaşlar süreçle sağlanan huzur ve güven ortamının devam etmesini istiyor. Bu nedenle Diyarbakır'daki açılış törenine yoğun katılım bekleniyor. Ayrıca bölgedeki vatandaşlarının Barzani ve Şivan Perver'e büyük bir sempatisi var."

"Barzani'nin gelişini çok önemsiyoruz"

Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Mahmut Odabaşı, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a Barzani'yi de davet etmesinin çok yerinde bir karar olduğunu belirterek, "Barzani'nin gelişini çok önemsiyoruz. Bu görüşme aynı zamanda  çözüm sürecine de katkı yapacak. Ayrıca görüşmede petrol ve doğalgaz boru hatları ile ilgili önemli kararlar alınacak. Bunlar bölgemize katkı sunacaktır" dedi.

"Diyarbakır'da büyük heyecan var"

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil ise yaklaşık 10 ay önce başlatılan çözüm süreci sayesinde bölgenin her yönüyle rahatladığını söyledi.

Vatandaşların çözüm sürecinden büyük beklentisi olduğunu vurgulayan Delil, "Diyarbakır'da büyük heyecan var. Başbakanımızın çözüm sürecine katkı sunacak mesajlar vereceğini umuyoruz. Mesut Barzani ve sanatçı Perver ile Diyarbakır'a gelişi sevinç oluşturdu. Çözüm sürecinde Diyarbakır'a gelişleri daha da anlamlı olmuştur. Açılış törenine büyük katılım olacağını düşünüyorum"  diye konuştu.

Memur Sen Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş de çözüm sürecinde Başbakan Erdoğan'ın ilk kez Diyarbakır'a geleceğini belirterek, Türkiye'nin demokratikleşmesiyle ilgili ciddi adımlar atıldığını söyledi.

"Ajandamızı açıp baktığımızda köylere Kürtçe isim verilmesi, ana dilde eğitim, Kürtçe televizyon yayını gibi birçok adım atıldı. Bakıldığında taleplerin hemen hemen yüzde 90'ı tamamlandı. Konuşulabilecek çok az şey kaldı" diyen Memiş, bölgenin ekonomik açıdan kalkınması dışında hemen hemen hiçbir sorununun kalmadığını belirtti.

Memiş, şöyle konuştu:

"Başbakanın gelişi Diyarbakır açısından ciddi anlamda çok önemli. Özellikle Kürt liderlerden Mesut Barzani ile görüşmesi Diyarbakır'a çok farklı bir anlam katıyor. Başbakanımızın Diyarbakır'a ayrı bir önem verdiğini, önemsediğini, Diyarbakır'ın gözünde çok farklı bir yeri olduğunu gördük. Yıllarca bölge halkı hor görüldü. Bölge halkını hemen hemen ikinci sınıf vatandaş olarak ilan ettiler. Ama Başbakan göreve geldiği günden beri bölge halkına Türkiyeli kavramını yerleştirerek bir insanın bir insana üstünlüğünün olmadığını gösterdi."

Diyarbakır halkı olarak Başbakanın buraya gelmesini önemsediklerini dile getiren Memiş, bu konuda tüm Diyarbakırlılardan teveccüh göstererek Başbakanı karşılamalarını beklediklerini bildirdi.

Diyarbakır'ın ekonomik bakımdan kalkınması konusunda ciddi adımlar atılacağı beklentisinin oluştuğunu anlatan Memiş, Başbakanı en üst düzeyde karşılayacaklarını belirtti.

"Sürece katkı sunacak"

Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Kurucu Başkanı Bülent Serdar Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinin çok olumlu bir gelişme olduğunu, Şivan Perver'in 37 yıl sonra Türkiye'ye dönecek olmasının da bu ziyarete ayrı bir önem kattığını söyledi.

"Vaktiyle Cem Karaca'nın dönmesi ve Ahmet Kaya'nın dönememesi tradejisine bakarsak bunun ne kadar önemli olduğunu anlarız" diyen Yılmaz, ziyaretin çözüm sürecine büyük katkı sunacağını vurguladı.

Mesut Barzani'nin Diyarbakır'da Başbakan ile görüşmesinin açılım sürecinde önemli bir kavşak olacağına dikkat çeken Yılmaz, Başbakan Erdoğan, Barzani ve Perver'in Diyarbakır'da buluşmasının ziyaretin anlamını oldukça artırdığını ifade etti.

Diyarbakır'da verilecek mesajlarla ziyaretin içeriğinin doldurulacağına işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Buradan çözüm sürecine katkı sağlayacak çok önemli mesajlar verilebilir. Bir barış havası yeniden tesis edilebilir. Bu tamamen Başbakan, Barzani ve Perver'in söyleyeceği sözlerde saklı. Umuyorum bütün Kürt halkının beklentileri karşılanır. Bu üçlünün Diyarbakır'da buluşmasına şüpheyle bakan ya da buluşmayı tepkiyle değerlendiren BDP çevreleri var. Bunları da anlamakta güçlük çekiyorum. Eğer barış istiyorsak her şeyi bir kenara bırakalım sadece Perver'in dahi Diyarbakır'a gelmesi, Türkiye'ye dönmesi çok anlamlı. Bunun bir imkan olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de bu sürecin tamamında yer alacak. Dolaysıyla dörtlü biraraya gelecek. Bu kadar önemli bir gelişmenin altının daha da doldurulup beslenmesi gerekirken bir takım milliyetçi ve BDP çevrelerinin bunun altını boşaltmaya çalışmasını talihsizlik olarak değerlendiriyorum."

"Başbakan Erdoğan ve Barzani'yi ağırlamaktan onur duyarız"

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Koç ise Başbakan Erdoğan'ın, Barzani'yi Diyarbakır'a davet etmesinin yerinde bir karar olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Barzani ve Şivan Perver ile Diyarbakır'a gelmesinin çözüm sürecine katkı sunacağını vurgulayan Koç, "Diyarbakır'daki bu görüşme Türkiye-Irak arasındaki ticarete de katkı sunacaktır. 2 ülke arasındaki ticaretin gelişmesi bölgedeki yatırımları artırır. Başbakan Erdoğan ve Barzani'yi ağırlamaktan onur duyarız. Bu görüşmenin Ankara ve İstanbul'da yapılması ile Diyarbakır'da yapılması arasında bir fark yok" şeklinde konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır Gezisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement