Başkent Doğalgaz Önünde Eylem - Son Dakika
Güncel

Başkent Doğalgaz Önünde Eylem

Başkent Doğalgaz Önünde Eylem

Bir süre önce işten çıkarılan bir grup çalışan, haklarını alamadıkları gerekçesiyle Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ önünde eylem yaptı.

09.01.2014 12:57  Güncelleme: 15:30

Maltepe'deki kurumun girişi önünde toplanan grup adına açıklama yapan Erkan Vural, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'yi satın alan şirketin, çalışanlara haksız tutum sergilediğini öne sürdü.

Vural, şirkette 5 yıldır görev yapan temizlik personelinin tamamının işlerine son verildiğini, asgari ücretle çalışan bu insanların alacaklarının da geç ödenerek mağdur edildiğini savundu.

Temizlik personelinin yerine 1 ay boyunca temizlik elemanı gibi çalıştırılan güvenlik görevlilerinin de işlerine son verildiğini iddia eden Vural, dava açılmasına engel olmak için de ibraname imzalatıldığını ileri sürdü.

Vural, yönetimin anlayışının kendilerini 4/C statüsünü tercih etme durumuna getirdiğini belirterek, şirket yöneticilerinin, herkesin her türlü hakkının verileceğini söylediğini ve 4/C statüsünden yararlanmayı tercih edenlere matbu dilekçe doldurtup kayıt altına aldıklarını söyledi.

Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında gruplar halinde 70'e yakın işçinin tüm hakları ödenerek iş çıkışlarının verildiğini dile getiren Vural, ancak kasımda çıkarılanların ihbar tazminatı ve giyim yardımının ödenmediğini öne sürdü.

Vural, şirket yöneticilerinin, kasımda işine son verilecek olanlara, ihbar tazminatı ödememek adına da baskıyla ihbar tazminatından vazgeçtikleri anlamını taşıyan matbu dilekçe doldurttuklarını, doldurmayanları da "1 Aralık'ta iş akdini feshederim, 4/C'den yararlanamazsın" diye tehdit ettiğini iddia etti.

Mağdur olan 106 kişi bulunduğunu ve en kısa zamanda kendilerine yapılan bu adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını talep ettiklerini bildiren Vural, aksi durumda yasal yollardan emeklerinin takipçisi olacaklarını bildirdi.

Başkent Doğalgaz'dan açıklama

Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'den yapılan yazılı açıklamada ise Torunlar Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 1 Haziran 2013'te kurumu ihale sonucu devraldığı hatırlatılarak, "Bu tarihten sonra kendileriyle çalışmak istemediğimiz 47 personel, 4046 Sayılı Özelleştirme Uygulamaları Kanunu çerçevesinde ihbar ve kıdem tazminatları ödenerek işten çıkartılmıştır. Son olarak kalan 106 kişilik grupla da şirketimiz çalışmak istemiş ancak bu kişiler, dilekçeyle başvurarak, devlet kadrolarına geçmek üzere kendi rızalarıyla ayrılmak istediklerini belirtmişler ve bu konuda ısrarcı olmuşlardır" ifadesine yer verildi.

Bu kişilerin şirket tarafından dilekçeler doğrultusunda işlem yapılarak işten çıkarıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kendi istekleriyle ayrılmak için yazılı dilekçeyle başvuran bu gruba, dilekçenin gereğini yapan şirketimizin kanun gereği ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Sonuç olarak bu süreçte her şey yasalara uygun işlemiştir ve bu kişilere şirketimizin yapacağı herhangi bir ödeme bulunmamaktadır. Bu arada Başkentgaz'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile yapılan satış sözleşmesine göre personele yapılacak ödemelerin Özelleştirme Fonu'ndan karşılanması yönünde bir hüküm bulunmamaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başkent Doğalgaz Önünde Eylem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • adsız: Başkentin göbeğinde ihaleden tutun çalışan işçilerin haklarından temizlik şirketinde çalışanlara ve istasyonda ve şirkette çalışan güvenliklere kadar bir çok yolsuzluk ve usulsüzlük yapılmaktadır. Devlet özelleştirmekte ve özelleştirme sonrasında çalışan işçilere sahip çıkmamaya devam etmektedir. Arkadaşlarımız kısa olarak anlatmışlar ve anlattıklarının her kelimesi doğrudur hatta eksiği var fazlası yoktur. Buna karşılık şirketin yaptığı açıklamaya gelince insafsızca ve yalan dolu sözlerle kimseyi biz çalışanları asla kandıramazlar. devraldıkları günden bu yana en ufak verdikleri sözü yerine getirmemişlerdir. söylenecek çok söz var ama anlayana.... Bir zamanlar meşhur olan bir söz vardı başkentin göbeğinde bunlar olurken NEREDE BU DEVLET NEREDE BU MİLLET... 5 0 Yanıtla

Advertisement