?belçika'da Başarısız Olan Suçu Kendisinde Arasın? - Son Dakika
Güncel

?belçika'da Başarısız Olan Suçu Kendisinde Arasın?

?belçika\'da Başarısız Olan Suçu Kendisinde Arasın?

Brüksel'de Türk mahallesinin bulunduğu Schaerbeek'in Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, ülkeye gelen birinci kuşak Türklerin büyük işler başardığını söylerken "Onlara şükran borcumuz var."

29.01.2012 11:11

Brüksel'de Türk mahallesinin bulunduğu Schaerbeek'in Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, ülkeye gelen birinci kuşak Türklerin büyük işler başardığını söylerken "Onlara şükran borcumuz var. Bugün bütün olanaklar mevcut. Yani başarılı olamamak için hiçbir sebep yok. Bu ülkede başarılı olamıyorsanız kabahati kendinizde arayın" dedi.

BELÇİKA'daki ikinci kuşak Türklerden olan Sait Köse, buna karşılık ilk kuşak Türk siyasetçiler arasında yer alıyor. Köse, Türk ailelerinin en yoğun yaşadığı Schaerbeek ilçesinde Belediye Başkan Yardımcısı. Spor ve gençlikten sorumlu olan Sait Köse (Fransız Toplumu Federasyonu FDF), "Ülkeye gelen birinci nesil Türklere şükran borcumuz var" dedi.

KABAHATİ KENDİNİZDE ARAYIN

Köse "Bana zaman zaman soruluyor, 'En başarılı kuşak hangisi' diye. Bence en başarılı olanı ilk kuşak. Bugün herşey çok kolay. Şuanda belediye başkan yardımcıları, bakanlar, milletvekilleri gibi önemli pozisyonlarda görevli Türkler var. Bütün olanaklar mevcut. Yani başarılı olamamak için hiçbir sebep yok. Belçika dünyanın en gelişmiş sosyal haklarını sağlayan bir ülke. Bu ülkede başarılı olamıyorsanız kabahati kendinizde aramanız gerekiyor. İlk nesile şükran borcumuz var. İkinci kuşak olarak babalarımız dil bilmediği halde bir yerlere geldik. Ancak bizim çocuklarımız çok daha şanslılar" dedi.

DİL SORUNUNDA TELEVİZYONUN ETKİSİ BÜYÜK

Gençler arasında dil sorunu yaşandığını kaydeden Köse şunları söyledi: "İlk neslin dil sorunu vardı. Bizler okulda Fransızca veya Flamanca öğrendik. Çok fazla gettolaşma yoktu, arkadaşlarımız Belçikalıydı. Şimdiki neslin büyük kısmında sanki geriye dönüş var. Herkes Türkçe konuştuğu için, evde de Türkçe televizyon seyredildiği için Fransızca'yı bizden daha kötü konuşuyor veya yazıyorlar. Burada yaşayan bir ailenin evinde akşam yarım saat Belçika haberleri seyredilmeli. Sadece Türk televizyonları seyredilmemeli. Bu çocukların geleceği için önemli. İki dilin arasında kalıyorlar. Cümleye Türkçe başlayıp, Fransızca bitiriyorlar. Dili en iyi öğrenmenin şekli okumak ve yazmaktır."

GENÇLERE YÖNELİK PROJE

Belediyede spor ve gençlikten sorumlu olduğunu söyleyen Köse "Bundan beş yıl önce bir proje geliştirdim. Çocuklara tatil dönemlerinde ders ve spor verilmesini sağlayan bir proje. Tatil dönüşü çocuk derslerden kopmuş oluyor. Yabancı çocukların çoğunlukta olduğu okullarda öğretmenlerle görüşüyoruz, ana derslerden kalan çocuklara 15 gün boyunca yarım gün ders, yarım gün de spor yaptırıyoruz. Böylelikle derslerini düzeltip sınıfını geçen öğrencilerin oranını yüzde 40'lardan yüzde 80'lere çektik. Hatta bu sene bu kurslara katılan çocukların yüzde 90'ı sınıfını geçti. Bu tür projelere ağırlık vermek istiyorum gelecekte" bilgisini verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ?belçika'da Başarısız Olan Suçu Kendisinde Arasın? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement