Berlin Seçimini Yaptı - Son Dakika
Güncel

Berlin Seçimini Yaptı

Berlin Seçimini Yaptı

BERLİN'de seçmenler eyaleti ve kenti kimin yöneteceğine karar verdi.

18.09.2016 20:01

BERLİN'de seçmenler eyaleti ve kenti kimin yöneteceğine karar verdi. Berlin seçimi gelecek yıl yapılacak genel seçimler için önemli bir mesaj olarak görülüyordu. Özellikle Başbakan Merkel'in partisi CDU'nun ne kadar oy kaybedeceği, yabancı karşıtı AfD'nin ne kadar oy alacağı en büyük merak konusuydu. İlk belirlemelere göre sevinen taraf Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. SPD yüzde 5.2 oy kaybına rağmen yüzde 23.1 oyla birinci parti çıktı. Merkel'in partisi CDU seçimden ağır yenilgiye uğradı ve yüzde 5.3 oranında oy kaybederek, yüzde 18 oy aldı. Yeşiller de yüzde 1.2 oranında oy kaybına rağmen yüzde 16.4 oy oranıyla tahminlerin üzerinde oy aldı. Sol Parti ise oylarını yüzde 4 artırdı ve yüzde 15.5 oy aldı. FDP de oylarını yüzde 4.6 oranında artırdı ve yüzde 6.5 oyla yeniden meclise girdi.

MÜLLER: HEDEFE ULAŞTIK

SPD eyalet Başbakan adayı Michael Müller, "Hedefe ulaştık. Hedefimiz hükümeti kurmaktı. Birinci parti çıktık ve hükümeti kurma hakkını kazandık" dedi. Yeşiller, oy kaybına rağmen sonuçtan memnun olduklarını açıkladı ve hükümete hazır olduklarını bildirdi. Sol Parti de Michael Müller'den koalisyon için teklif beklediklerini vurguladı.

'BİZİM İÇİN GÜZEL BİR GÜN DEĞİL'

Başbakan Merkel'in partisi beklendiği gibi en çok kaybeden taraf oldu. CDU'nun eyalet başbakan adayı Henkel, "Bugün bizim için güzel bir gün değil. Seçmen büyük koalisyonu cezalandırdı. Sadece biz değil, SPD de kaybetti" dedi.

Yabancı karşıtı AfD Berlin'de yüzde 14 ile yüzde 15 civarında oy bekliyordu. Gerçi iki haneli diyerek, bu beklentiye bir rakam getirmedi. Yüzde 12.2 civarında oyla, iki haneli hedefe ulaşan AfD sevindi, ancak tahminlerin altında oy alırken, Mecklenburg Vorpommern eyaletindeki seçim zaferini yaşayamadı. Mecklenburg Vorpommern'de ikinci güçlü parti çıkmıştı. Berlin'de ise beşinci sıraya oturdu.

Seçimlere katılım ise 2011 seçimlerine göre arttı. Katılım yüzde 67.3'e yükseldi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Berlin Seçimini Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement