Bu Sınav Bayıltmıyor - Son Dakika
Güncel

Bu Sınav Bayıltmıyor

Bu Sınav Bayıltmıyor

Her yıl pek çok üniversitenin spor bölümlerinde kızgın güneşin altında yapılan, adayların sıcaktan perişan olduğu, baygınlık geçirdiği, hastanelere kaldırılılanların olduğu giriş sınavları, Ege Üniversitesi (EÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu´nda (BESYO) terk edildi.

24.08.2010 10:58

Her yıl pek çok üniversitenin spor bölümlerinde kızgın güneşin altında yapılan, adayların sıcaktan perişan olduğu, baygınlık geçirdiği, hastanelere kaldırılılanların olduğu giriş sınavları, Ege Üniversitesi (EÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu´nda (BESYO) terk edildi. EÜ, rakiplerine ''serinlik' farkı attı, yetenek sınavları klimalı salonda gerçekleştirildi. BESYO Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Feridun Dorak, ''Bin- 2 bin metrelik koşular sıralama için yapılıyor, bizce anlamı yok. Öğrencilerimizi salonda seçiyoruz, sınavlarımız da bayıltmıyor' dedi.

Ortaöğretimdeki okullara Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni ile çeşitli branşlarda antrenör ve spor teşkilatının çeşitli kademelerine spor yöneticisi yetiştirmeyi amaçlayan Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu´nda giriş yetenek sınavları başladı. Başka üniversitelerin aksine EÜ BESYO´da bin- 2 metre koşuları kaldırılıp, beden eğitimi öğretmeni, antrenör ya da spor yöneticisi olacak adaylarda aranan yetenekleri, dayanıklılğı belirleyecek sınavlar salonda yapılacak şekilde hazırlandı. Sınavların ilk gününde Beden Eğitimi ve Öğretmenliği Bölümü ile Spor Yöneticiliği Bölümü adayları mücadele etti. Bayan adaylar sınav öncesinde renkli görüntüler oluşturdu. Bazı genç kızların sınava değil podyuma çıkmaya hazırlanan mankenler gibi makyajlarıyla katılmaları dikkat çekerken, tribünlerde de heyecan yaşandı. Arkadaşları, yakınları tribünlerden destek tezahüratları yaparken, adaylar dayanıklıklarını, çabukluk, sürat ve koordinasyon yeteneklerini ölçen 'Genel sportif yetenek parkuru sınavı'nda mücadele etti. Gençler, güneşte, bayıltan sıcak yerine klimalı, serin ortamda sınav olmanın konforunu yaşarken, başarılı olanlar sevinç tabloları oluşturdu.

BESYO Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Feridun Dorak, yetenek sınavlarıyla ilgili bilgi verdi. 3 bölüm için 600 adayın başvurduğu sınavlar sonucunda beden eğitimi öğretmenliğine 20 bayan, 30 erkek, antrenörlük bölümüne gündüz öğretime 60, ikinci öğretime 60, yine spor yöneticiliği bölümüne gündüz 15, ikinci öğretime 15 öğrenci alacaklarını belirten Dorak, şunları söyledi:

''Sınavları üniversite sınavından sonra yapmamız gerektiği için ağustos gibi sıcak bir aya kalıyoruz. Sabah ne kadar erken, öğleden sonra ne kadar geç yapsak da maalesef adaylar sıcaktan perişan oluyor. Adaylardan bayılanlar oluyor. Sınav için olumsuz iklim koşullarını da gözönüne aldık. Bin- 2 bin metrelik koşularla aranan özelliklerin beden eğitimi öğretmenliği, yöneticilik ya da antrenörlük için çok önemli olmadığına karar verdik. Hazırladığımız parkur; beceri, çabukluk, denge, dayanıklılık, koordinasyon gibi yetenek ve özellikleri ortaya koyacak nitelikte. Beden eğitimi öğretmenliği adaylarımız bu parkur sınavına tabi tutuluyor, ayrıca bu yıl ilk kez 2 de salon sporlardan sınava alınacaklar. Spor yöneticiliği bölümü adayları aynı parkur sınavına girecek, sportif özgeçmiş puanları alınarak sıralamalarını gerçekleştiriyoruz. Antrenörlük bölümü adayları ise branşlarından sınav oluyor. Biz adayların yeteneklerini salonda yaptığımız sınavlarda görebiliyoruz. Bin metre, 2 bin metre koşmanın anlamı yok. Özellikle de bu sıcaklarda. Bu test, sadece sıralama yapmak anlamını taşıyor. Beden eğitimi öğretmenliği, yöneticilik için çok anlamlı olmadığını düşünüyoruz. Sınavları klimalı salonda yapıyoruz, bayıltmıyor.'

Nesrin COŞKUN- Hakan GÜNGÖRDÜ/ İZMİR-DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bu Sınav Bayıltmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement