Bursa Hüseyin Bebek Türkiye'de İlk Kez Gerçekleştirilen Ameliyat ile Sağlığına Kavuştu - Son Dakika
Güncel

Bursa Hüseyin Bebek Türkiye'de İlk Kez Gerçekleştirilen Ameliyat ile Sağlığına Kavuştu

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'e solunum yolunda tıkanıklık olan 5 aylık Hüseyin Asaf Yüksel Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ameliyat ile cihaza bağlı olmadan yaşama ve konuşma özgürlüğüne kavuştu.

28.02.2018 12:04

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'e solunum yolunda tıkanıklık olan 5 aylık Hüseyin Asaf Yüksel Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ameliyat ile cihaza bağlı olmadan yaşama ve konuşma özgürlüğüne kavuştu. Ameliyatta Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Gebitekin'e İspanya'dan bu ameliyat için gelen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Paolo Macchiarini eşlik etti. Bursa'da yaşayan Birgül ve Ahmet Yüksel çiftinin üç çocuğundan ikiz olan çocuklarından Hüseyin Asaf Yüksel geçirdiği şiddetli zatürre nedeniyle geçtiğimiz günlerde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gördü. Tedavisi tamamlanınca taburcu edilen Hüseyin bebek daha sonra solunum yetmezliği şikayetiyle tekrar hastaneye getirildi. Burada yapılan çalışmalarda Hüseyin bebeğin solunum yolunda, ses tellerinin de çalışmasına engel olacak şekilde bir tıkanıklık olduğu tespit edildi. Dünya üzerinde, özellikle yeni doğan bebeklerde çok nadir rastlanan durum ile karşılaşan Hüseyin bebeğin doktoru Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Gebitekin durumu İspanya'da yeni doğan solunum yolları operasyonlarında uzmanlaşmış meslektaşı Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Paolo Macchiarini ile paylaştı. Durum üzerine Macchiarini operasyona eşlik etmek için Türkiye'ye geldi. Yapılan hazırlıkların ardından operasyonun başlangıcında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Macchiarini, "Ameliyatta solunum yolunun tıkalı olan kısmını çıkarıp iki ucu birleştirerek tekrardan solunum yolunu fonksiyonel hale getireceğiz. Bu gerçekten çok nadir görülen bir durum. Özellikle ses tellerinin Hemen yakınında olan bu tıkanıklık hastanın hiçbir şekilde konuşamamasına, ilerki yaşantısında çok zorluklar çekmesine sebep olabiliyor. Biz bu ameliyatta o tıkanıklığı açıp hastanın, hem cihaz kullanmadan nefes almasını hem de konuşma yeteneğini ona geri vermeyi hedefliyoruz. Ameliyatın özel olması durumu da nadir görülmesine kaynaklanıyor, ameliyat sonrası süreç için çok umutluyum." dedi.

"HASTAMIZ ÇOK KÜÇÜK, İŞİMİZ BİRAZ ZOR"

Ameliyat öncesi Hüseyin bebeğin genel durumu ve ameliyatı hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Cengiz Gebitekin çok nadir görülen bu hastalığın bir de çok küçük bir bebekte olmasının ameliyatı zorlaştırdığını söyledi. Gebitekin açıklamasında, "Dünya üzerinde çok nadir görülen bir rahatsızlık. Ses tellerinin hemen altında solunum yolu tamamen tıkayan bir kitle söz konusu. İspanya'dan gelen doktorumuzun da yeni doğanlarla ilgili her türlü solunum yolu operasyonların yapmasına rağmen hiç bu rahatsızlıkla karşılaşmamış. Ama tabi yapılacak cerrahi konusunda tecrübe sahibi olduğundan bu operasyonda çocuğumuz tekrar hayata dönecek. Amacımız çocuğun boynunda bir nefes deliği olmadan nefes alabilmesi ve konuşabilmesini sağlamak. Şu anda bu fonksiyonların hiçbiri ne yazık ki hastamızda yok. Hastamız çok küçük olunca işimiz biraz zor olacak ama tabi elimizde ameliyatta kullanacağımız alet edevatlarda hastamız gibi küçük, minyatür alet edevatlar." dedi.

OPERASYON BAŞARILI

İki profesör, bir doçent ve bir asistan hekimin katılımıyla yaklaşık 2 buçuk saat süren operasyonun ardından tekrar açıklamalarda bulunan Gebitekin operasyonun başarılı geçtiğinin müjdesini verdi. Gebitekin, "Durum beklediğimizden çok daha kötü çıktı ancak sonuçta çok güzel bir cerrahi ile hallolmuş oldu. Hastamız yaklaşık bir hafta burnuna bağlanacak bir cihaz ile nefes alacak. Daha sonra tam iyileştiğini düşündüğümüz anda da bu cihaz çıkartılacak ve normal yaşantısına geri dönecek. Gerçekleştirmiş olduğumuz bu ameliyat Türkiye'de ilk defa yapılan ve dünyada da eminim ki çok az sayıda olan bir ameliyattır." şeklinde konuştu.

Bursa Hüseyin Bebek Türkiye\'de İlk Kez Gerçekleştirilen Ameliyat ile Sağlığına Kavuştu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa Hüseyin Bebek Türkiye'de İlk Kez Gerçekleştirilen Ameliyat ile Sağlığına Kavuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement