Çankırı Belediye Başkanı: "Şapka Devrimi Çankırı'da Başladı" - Son Dakika
Güncel

Çankırı Belediye Başkanı: "Şapka Devrimi Çankırı'da Başladı"

Çankırı Belediye Başkanı: "Şapka Devrimi Çankırı\'da Başladı"

İrfan Dinç, Atatürk'ün Çankırı'ya gelişinin 86'ncı yılı kutlamaları öncesinde bir basın toplantısı düzenleyerek Şapka devriminin fiilen Çankırı'dan başlatıldığını iddia etti.

22.08.2011 18:05

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Atatürk'ün Çankırı'ya gelişinin 86'ncı yılı kutlamaları öncesinde bir basın toplantısı düzenleyerek Şapka devriminin fiilen Çankırı'dan başlatıldığını iddia etti.

Bugüne kadar Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ve Şapka devriminin Çankırı'dan başlatıldığına dair bilgilerin olduğunu, ancak belge yetersizliği nedeniyle bunu açıkça ifade edemediklerini belirten Başka İrfa Dinç ôBelediyemize ait Araştırma Merkezi'mizin ortaya çıkardığı iki kare fotoğraf Atatürk'ün Çankırı'ya gelişinde elinde ve başında şapkalı görüntüsünü belgelemektedir. Çankırılılar'a da 'hani sizin şapkalarınız' diyerek Şapka İnkılabını fiilen başlatmıştır" diye konuştu.

Ankara'dan yola çıkarak önce Kalecik'e uğrayan Atatürk'ün burada halkın huzuruna şapkasız çıktığını, ancak Çankırı'da halkı şapka ile selamladığını öne süren Başkan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent. Doktor Yüksel Özgen'in hazırladığı ve belediye tarafından bastırılan ôArşiv Belgelerine Göre Atatürk'ün Çankırı Gezisiö isimli kitabını tanıtt.

Dinç, "Atatürk'ün Çankırı ziyareti ile ilgili bugüne kadar en ciddi çalışmanın yapılmış olması bizleri mutlu etti. Artık Şapka İnkılabının Çankırı'dan başladığını daha yüksek sesle seslendirmek durumundayızö diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı arşivleri ve Başbakanlık Cumhuriyet Arşivlerindeki belgelerden yararlanılarak hazırlanan kitap hakkında bilgi veren Özgen de, Atatürk'ün Çankırı'ya gelişinde halkı şapka ile selamlamasının Şapka İnkılabının fiilen Çankırı'dan başlatıldığının önemli bir belgesi olduğunu söyledi.

Özgen, ôİlk kez ortaya çıkardığımız bir belgeden de 1929 yılında dönemin Belediye Başkanı Sait Beyin Cumhurbaşkanlığına gönderdiği telgrafta 'Reis-i Cumhur Hazretlerinin dört sene evvel Çankırı'yı teşrifleri ve halkımıza şapka ile iltifat buyurdukları güne tesadüf eden 23 Ağustos da şehrimiz donatılarak şapka inkılabına memleketimizin meydan-ı tatbik olduğu hatırası tes'¯d edildiği gibi Büyük Gazimizin bir gece misafir kalmak suretiyle vÔyedar-ı şeref buyurdukları 31 Ağustos tarihine tesadüf eden bugünde Çankırı'mızda ilk ayak basdıkları yerde muhteşem bir istikbÔl tertip edilmiş ve 23 Ağustos gününün Çankırı'da Gazi Günü olması ve her sene tes'¯di takarrür etmiş ve aynı mahalde şapka ve elbise inkılabını ifade edecek bir abidenin rekzi içün gelen tedabirleri alınmış olduğu ma'ruzdur' ifadelerinden de anlaşılacağı gibi Şapka İnkılabının Çankırı Meydanında tatbik olduğu ve 23 Ağustos gününün Gazi Günü olarak kutlanacağının belirtilmesi önemli bir detaydır. Elimizdeki belgeler bize şapka inkılabının resmen olması bile fiilen Çankırı'da başladığını düşünmemizi sağlayacak önemli delillerdir. ö

Basın toplantısının ardından Belediye Başkanı İrfan Dinç basın mensuplarına belediye tarafından bastırılan ôArşiv Belgelerine Göre Atatürk'ün Çankırı Gezisiö kitabı ile Atatürk'ün Çankırı'ya gelişinde şapkalı fotoğrafının yer aldığı büyük boy fotoğraf hediye etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çankırı Belediye Başkanı: 'Şapka Devrimi Çankırı'da Başladı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement