Çankırı-Görme Engelliler İçin Özel Keman Geliştirdi-Hd - Son Dakika
Güncel

Çankırı-Görme Engelliler İçin Özel Keman Geliştirdi-Hd

Görme engelliler için özel keman geliştirdiÇankırı'da görme engelli edebiyat öğretmeni Medine Çakır, keman öğretmeni Osman Asıltürk'ün 'Dokunsal Çalgıö projesi kapsamında geliştirdiği keman klavyesi üzerine yerleştirilen Braille alfabesi sayesinde keman çalmayı öğrendi.

15.05.2018 17:00

Görme engelliler için özel keman geliştirdi

Çankırı'da görme engelli edebiyat öğretmeni Medine Çakır, keman öğretmeni Osman Asıltürk'ün 'Dokunsal Çalgıö projesi kapsamında geliştirdiği keman klavyesi üzerine yerleştirilen Braille alfabesi sayesinde keman çalmayı öğrendi.

Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi Keman Öğretmeni Osman Asıltürk,Dokunsal Çalgı projesi kapsamında görme engellilerin de keman çalabilmeleri için kabartma tekniği ile keman klavyesi hazırladı. Proje kapsamında kabartma tekniğiyle keman klavyesi hazırlayarak Medine Çakır'a keman eğitimi veren Asıltürk, 'Görme engellilerin keman çalma oranı ülkemizde çok düşük. Biz bununla ilgili bir çalışma yaptık ve Türkiye genelinde 147 görme engelli kişiye ulaştık. Kemanın da görme engelliler için çalınabilecek bir müzik aleti olduğunu göstermek istedik ve Medine hocamızla bunu başardık. Türkiye'deki tüm görme engelliler için bu çalışmanın faydalı olabileceğini düşünüyorum dedi. Yaklaşık 3 aylık eğitim sürecinin ardından ilk müzik dinletisini de verdiğini belirten Medine Çakır, 'Daha önceden keman çalamıyordum. Hocamız programlarda keman çalıyordu, bende keman çalmak istiyordum. Hocamız benden kabartma yazılar istedi, yazdık. Sonra hocam onu keman klavyesine yapıştırdı. Bu yöntem notaları fark etmemde kolaylık sağladıdiye konuştu.

Çankırı-Görme Engelliler İçin Özel Keman Geliştirdi-Hd
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çankırı-Görme Engelliler İçin Özel Keman Geliştirdi-Hd - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement