Çözüm Süreci İhlallerde Düşüş Sağladı - Son Dakika
Güncel

Çözüm Süreci İhlallerde Düşüş Sağladı

Çözüm Süreci İhlallerde Düşüş Sağladı

İHD, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2013 yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporunu açıkladı.

29.01.2014 16:06  Güncelleme: 16:03

İHD, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2013 yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu'nu açıkladı. İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, "2013 yılında hak ihlallerinde meydana gelen azalmanın temel sebebi, Türkiye'deki demokratikleşmeden kaynaklı olmadığını, barış umudu ile sağlanan çatışmasızlık ortamından kaynaklandığını özellikle vurgulamak istiyoruz"dedi.

İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2013 yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu'nu düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Şube binasında düzenlenen basın toplantısına İHD Genel Başkan Yardımcısı Av. Serdar Çelebi ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici katıldı.

Raporun açıklanması öncesi hazırlanan basın metnini okuyan İHD Genel Başkan Yardımcısı Çelebi, 2013 yılında hak ihlalleri konusunda önceki yıllara nazaran düşüşler yaşandığını belirterek, ancak sorunların çözülmesi konusunda gerekli adımların atılmamasından kaynaklı olarak bazı hak ihlallerinde artışların da olduğunu dile getirdi.

Açıklamasına, "2013 yılında hak ihlallerinde meydana gelen azalmanın temel sebebi, Türkiye'deki demokratikleşmeden kaynaklı olmadığını, barış umudu ile sağlanan çatışmasızlık ortamından kaynaklandığını özellikle vurgulamak istiyoruz" diyerek devam eden Çelebi, "Zira çözüm süreciyle birlikte demokratikleşme ve hukukun üstünlüğünü sağlayıcı tek bir yasal düzenleme yapılmış değildir. Demokratikleşmenin hayata geçirilebilmesi ve hak ihlallerinin son bulması için demokratik, katılımcı sivil bir Anayasa'nın yapılması, anti demokratik yasaların değiştirilmesi ve yasaları uygulayacak tarafsız ve bağımsız bir yargı mekanizmasının oluşturulması gerekmektedir. Ancak Türkiye halen askeri cuntanın çıkardığı Anayasa ve yasalarla yönetilmektedir. Antidemokratik yasalarla yönetilen Türkiye'de yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı her zaman tartışmalı olmuşken, özellikle de bölgemizde tarafsız bir yargının hiçbir zaman olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.
Bölgenin yıllar boyunca çatışmalı ortamın büyük yıkımlarını yaşadığını ve savaşın yarattığı tahribatları en derinden hisseden bölge halkının artık acı ve gözyaşı görmek istemediğini sözlerine ekleyen Çelebi, açıklamasının sonunda şunlara yer verdi: "Ancak, onurlu bir barışın gerçekleşmesini engelleme çabaları hiçbir zaman son bulmadı. Türkiye'nin içinde bulunduğu kaos ortamı da çözüme dair adımları ciddi anlamda tehdit etmektedir. Tüm bu yaşananlara rağmen Kürt siyasal hareketi barış ısrarını sürdürmektedir. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için devletin daha ciddi adımlar atması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. 2013 yılında azalan hak ihlallerinin tamamen son bulması ve çözüm sürecinin başarıya ulaşması için başta hükümet olmak üzere toplumun tüm kesimleri üzerine düşenleri yapmalıdır. Bu bağlamda çözüm için atılacak tüm adımların yasal dayanağının oluşturulması kaçınılmazdır "

Çelebinin konuşmasının ardından İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 2013 yılında yaşanan hak ihlallerine ilişkin rakamları basın mensuplarıyla paylaştı. Bilici, geçen yıllara nazaran bu yıl ihlallerde düşüş yaşandığını ve bunun sevindirici olduğunu belirterek, ancak amaçlarının hak ihlallerinin tamamen son bulması olduğunu söyledi.

Bilici'nin açıkladığı raporda yer alan bazı ihlal başlıkları ve veriler şöyle;
*Çatışmalarda yaşamını yitiren-yaralanan güvenlik güçleri: 1 ölü, 7 yaralı
*Çatışmalarda yaşamını yitiren-yaralanan PKK militanı: 28 ölü
*Faili meçhul cinayet, yargısız infaz, çatışmalardaki sivil ölümler: 28 ölü, 35 yaralı
*Resmi hata ve ihmal sonucu ölüm/yaralanmalar: 27 ölü, 4 yaralı
*Kadın intiharları: 32 intihar, 13 teşebbüs
*Erkek intiharları: 34 intihar, 4 teşebbüs
*Çocuk intiharları: 14 intihar
*Asker/Polis intiharları: 12 intihar, 6 teşebbüs
*Gözaltına alınanlar: 1352
*Tutuklananlar: 364
*İşkence ve kötü muamele: 395
*Toplumsal olaylara müdahale: 130 müdahale, 112 yaralanma/darp
*Soruşturma, dava ve cezalara maruz kalan kişi sayısı: 984
*Cezaevlerinde yaşanan ihlaller: 1431
*Ekonomik ve sosyal haklara yönelik ihlaller: 3565
*Diğer ihlaller: 2389
Toplam ihlal sayısı: 10967

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Çözüm Süreci İhlallerde Düşüş Sağladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement