Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-3

Dha Yurt Bülteni-3

(ÖZEL)1)150 LİRAYA MAL ETTİĞİ DÜZENEKLE TEK BACAKLI KIZINA YÜRÜMEYİ ÖĞRETİYORANTALYA'da alüminyum doğrama ustası 39 yaşındaki Ali İhsan Yıldırım, bir bacağı protez olan kızı 3 yaşındaki Özge'yi fizik tedaviye götüremediği için 150 liraya mal ettiği düzenekle yürümeyi öğretiyor.

03.05.2017 11:01

(ÖZEL)

1)150 LİRAYA MAL ETTİĞİ DÜZENEKLE TEK BACAKLI KIZINA YÜRÜMEYİ ÖĞRETİYOR

ANTALYA'da alüminyum doğrama ustası 39 yaşındaki Ali İhsan Yıldırım, bir bacağı protez olan kızı 3 yaşındaki Özge'yi fizik tedaviye götüremediği için 150 liraya mal ettiği düzenekle yürümeyi öğretiyor. Evinin tavanına asılı düzenekle adım atan minik Özge'nin en sevdiği hareket ise tek bacağıyla düzenek sayesinde defalarca dönebilmesi.

Antalya'nın Kepez İlçesinde alüminyum doğrama ustası Ali İhsan Yıldırım ve eşi 35 yaşındaki İlknur Yıldırım'ın 'Özge' adını verdikleri bebekleri, 1 Ocak 2014 tarihinde 6.5 aylık olarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde dünyaya geldi. Prematüre bebek, yeterli kuvöz olmadığı için bir özel hastaneye sevk edildi. Bu hastanede damar yolu henüz iyi olmadığı için bebeğe iğne yapmak amacıyla sol dizinin altına kateter takıldı. Bu işlemden sonra kuvözde kalırken sol bacağında morarma görülen ve kangren teşhisiyle tekrar doğduğu hastaneye yönlendirilen minik Özge'nin 13 günlükken sol bacağı, dizinin altında kesildi.

YANLIŞ İĞNE NEDENİYLE KESİLDİ İDDİASI

Baba Ali İhsan Yıldırım, Özge'nin yanlış iğne nedeniyle bacağının kesildiğini iddia ederek hukuk mücadelesi başlattı. Bu esnada hastanedeki görevlilerle tartışan Yıldırım, stajyer hekimi darp ettiği gerekçesiyle 1 ay cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra hukuk mücadelesine devam eden Yıldırım, "Özge'nin yanlış iğne nedeniyle bacağının kesildiğini tespit ettik. Fakat 'Genetik hastalığı vardı' diyerek bizi kandırmaya çalıştılar. Yaptırdığımız tahlillerde de genetik bir hastalığımız olmadığı ortaya çıktı" dedi.

SONUÇ ALAMADI

Yanlış iğne nedeniyle damar yırtılması sonucu bacağın kangren olduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunan Ali İhsan Yıldırım, bu mücadelesinden de sonuç alamadı. Savcılık suç unsuru görmediği için dava açamadığını aktaran Yıldırım, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve diğer yetkili kurumlardan net cevap alamadığını söyledi.

Ali İhsan Yıldırım, "Çocuğumuz sağlıklı dünyaya geldi ama kuvözde kalması gerekiyordu. Hastanede kuvöz yoktu, devlet kendi hastanesine kuvöz alamıyor mu? Sonra başka bir özel hastaneye gönderildi. Çocuğum resmen satıldı ve satıldığı yerde bacağı katledildi. Hukuka gittik, hukuk suçluları korudu. Kısacası satıldı, katledildi ve örtbas edildi" dedi.

YÜRÜMEK İSTEYEN KIZININ AĞLAMASINA DAYANAMADI

Kızının sokaktaki çocuklara balkondan baktığını ve ağlayarak onları izlediğini dile getiren baba Yıldırım, Özge'nin oynamak ve yürümek istediğini söyledi. Kızının protez bacağıyla yürümeyi öğrenmesi için gitmesi gereken fizik tedavi merkezlerine yeterli parası olmadığı için götüremediğini kaydeden Yıldırım, 150 lira maliyetle alüminyum ve ipten bir düzenek yaptı. Evin antresinin tavanına alüminyumdan düzenek yapan Yıldırım, uzun bir ip marifetiyle Özge'yi bu düzeneğe bağlıyor. Önce kızının elini tutarak yürüten Yıldırım, daha sonra karşısına geçerek Özge'nin kendisine doğru gelmesini istiyor. Her akşam işten gelen babasıyla 2 saat bu düzenekle yürüyen Özge, tek bacağıyla ayakta durarak etrafında da dönebiliyor. Baba Yıldırım, Özge'nin bu sistem sayesinde adım atmayı başardığını belirterek, "Kızım düşmediğini görünce mutluluktan havaya uçuyor" dedi.

Görüntü Dökümü

----------------

Özge Yıldırım balkondan dışarıyı izlerken

Özge Yıldırım babası ve annesiyle

Özge Yıldırım'i askı aparatıyla yürümesi

Baba Ali İhsan Yıldırım'ın yönlendirmesi

BabaAli İhsan Yıldırım Röp

Anne ve kızından detay

Kızdan detay

472 MB/// 4.27

Haber- Kamera: Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA-DHA)

================================================

2)KOMANDOLARIN NEFES KESEN ERCİYES TATBİKATI

KAYSERİ'de, 1'inci Komando Tugay Komutanlığı tarafından düzenlenen Erciyes 2017 tatbikatı Katar Hava Kuvvetleri heyetinin de katılımıyla başarıyla tamamlandı.1'inci Komando Tugayı tarafından düzenlenen Erciyes 2017 tatbikatına 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Faruk Şengün, Katar Hava Kuvvetlerinde görevli albaylar ve rütbeli askerler ve basın mensupları katıldı. Tatbikat başladıktan sonra ilk olarak 124 komando 2 uçakla C-130 kargo uçağıyla atladı. Ardından gelen 2 C-130 kargo uçakları ile Land Rover ve askeri malzemeler atıldı. Başarı ile atlanılmasının ardından düşman kontrolündeki temsili hava alanı, hava indirme komandoları tarafından ele geçirildi. Tatbikat gereği yaralanan komandolar 2 adet CH-47 Chinook ve 2 adet A5-532 Couger tipi helikopterlerle taşındı.Tatbikat havadan atma paraşüt sergisinin gezilmesi ile son buldu.

Görüntü Dökümü

-------------------------------

-Paraşütle atlayan komandolar

-Paraşütle atılan askeri araçlar

-Askerler tarafından yapılan tatbikat

-Helikopterlerin kalkışlar

-Helikopterdeki askerler

-Genel detaylar

Haber: Olcay DÜZGÜN Kamera: Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ DHA)

DV 2 DOSYA, 13 dakika 57 saniye/ 430 MB

=====================================================

3)RANA HANIM BAHÇESİNDEKİ ÇİCEKLERİ, ÖĞRENCİLERE BURS İÇİN TUVALE TAŞIDI

EMEKLİ öğretim görevlisi Rana Sevil Can (54), bahçesindeki çicekleri tuvale taşıyıp, tablolara dönüştürdü.2 çocuk annesi Rana hanım, atölyeye çevirdiği evinde 3 yılda hazırladığı 47 tablosunun gelirini öğrencilere burs olması için TED Vakfına bağışladı.Resim yapmaya ilkokul döneminde suluboya ileri başladığını bu daha sonraki yıllarda yağlıboya ile yaptığı tabloların izlediğini söyleyen Rana Sevil Can," Yaşantımın her döneminde tablolar yaptım. Çok sevdiğim çicekleri tuvallerime yansıtıp, tablolar meydana getirdim. Erciyes Üniversitesi Yabancı Diller yüksek Okulundan öğretim görevlisi olarak emekli olduktan sonra, zamanımın büyük bölümünü resim yapmaya ayırdım. Özellikle, kız öğrencilerin okuyabilmesi için çaba sarf eden, benimde mezunu olduğum TED Kolejine destek veren TED Vakfı için son 3 yılda hazırladığım tabloların gelirini bırakmak için sergi açıyorum. Umarım sergideki tabloların hepsi öğrencilere burs için satılır"dedi

TAİ'de çalışan eşi İbrahim Can'ın ve biri doktor olan 2 çocuğunda resim çalışmalarında kendisine destek verdiklerini, Melikgazi ilçesi Erenköy'deki 3 katlı villasının alt katını  sanat atölyesine dönüştürdüğünü söyleyen Rana Sevil Can, " Tablolarım portre ve ağırlıklı olarak, çok sevdiğim çiceklerden oluşuyor. Villamızın bahçesindeki rengarenk çicekler de bunların arasında. İstanbul'dan fidan olarak getirdiğim, ( Kayseri'de yetişmez) dedikleri Erguvan ağacımın çicekleri de tablolarıma yansıyanlar arasında " dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

- Ressam Rana Sevim Can ile röportaj

-Resimlerden görüntü

-Genel Detaylar

Haber: Oktay ENSARİ-Kamera: Zafer BARIŞ/KAYSERİ DHA)

DV 1 DOSYA, 2 dakika 42 saniye/86,3 MB

=======================================================

4)ZEYBEK OYUNU PROVASI VATANDAŞLARLA RENKLENDİ

AYDIN'da, şenlik programı kapsamında sunulacak zeybek ve harmandalı oyunu için prova yapan gençlere vatandaşlar da eşlik edince renkli görüntüler ortaya çıktı.

Aydın İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurs gören 100 öğrenci, 6 Mayıs'ta yapılacak 'Bahar Bayramı Şenlikleri' kapsamında, prova amaçlı Kent Meydanı'nda zeybek oynadı. Öğrencilerin zeybek oynadığı gören bazı vatandalar, müziğe dayanamadı. Araya giren vatandaşlar da öğrencilere katılarak zeybek ve harmandalı oyununa eşlik etti. Yaklaşık yarım saat süren oyuna 7'den 70'e herkes katıldı. Bazı vatandaşlar ise oyunu izleyip cep telefonlarıyla görüntüledi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Öğrencilerin ve vatandaşların zeybek ve harmandalı oynama ve vatandaşların izleme görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Burhan CEYHAN/ AYDIN,

==================================================

5)SEVTAP'IN GELİNLİK HAYALİ GERÇEK OLDU

MANİSA'da yaşayan zihinsel engelli 41 yaşındaki Sevtap Sarsıer'in gelinlik giyme hayali gerçek oldu. Sevtap'ın ailesi ve komşuları, zihinsel engelli kıza damatsız düğün yaptı.

Yunusemre İlçesi'nde yaşayan Rana Doğruparmak ve eski eşi Adil Sarsıer'in zihinsel engelli kızı 41 yaşındaki Sevtap Sarsıer, hep düğünürür olmasını istedi. Birlikte yaşadığı annesi de kızının bu isteğini, akrabaları ve komşularının kendisini ikna etmesiyle gerçeğe dönüştürdü. Arda Mahallesi'ndeki çay bahçesinde Sevtap için düğün yapıldı. Düğüne, Savtap'ın akrabaları ve komşuları katıldı. Gelin gibi hazırlanan Sevtap, babası ve kendisi gibi engelli olan erkek kardeşiyle dans etti. Müzik eşliğinde oynayan damatsız gelin, hayallerine kavuştu. Düğünde pasta kesildi, geline kuşak takıldı.

"KIZIM GELİN OLMAYI ÇOK İSTİYORDU"

Çok mutlu olduğunu söyleyen Sevtap Sarsıer, "Sabaha kadar uyamadım, heyecanlandım. Güzel gelin oldum, düğünüm çok güzel oldu. Çok eğleniyorum" dedi.

Anne Rana Doğruparmak ise eşiyle 15 yıl önce ayrıldıklarını belirterek, kızı Sevtap ve oğlu Raci ile birlikte yaşadıklarını söyledi. Sevtap'ın zihinsel engelli olduğunu dile getiren anne Rana Doğruparmak, kızının gelinlik giymeyi çok istediğini anlattı. Rana Doğruparmak, "Çok yakın akrabalarım, arkadaşlarımız, komşularımız sayesinde düğün oldu. Beni ikna ettiler. Ben de, kızım da çok mutlu olduk. Çok güzel bir düğün oldu. Kızımın istediği oldu. O çok sevindi. Damatsız bir düğün. Sadece onun mutluluğu için böyle bir organizasyon yapıldı. Yıllardan beri bir gelin gördüğü zaman 'Anneciğim içim gidiyor, ben de gelin olmak istiyorum' diyordu. Gözyaşlarımı zor tutuyorum. Bu hissi anlatamam. Elim ayağım titriyor" diye konuştu.

Sevtap'ın yakınlarından Münire Ertem, "Aslında bu organizasyonu ablamın komşuları yaptı. Annesine her zaman 'Ben de gelin olmak istiyorum' derdi. Böyle bir organizasyona kalkıştık. Komşular, arkadaşları Sevtap'ı mutlu etmek istedik" dedi.

Baba Adil Sarsıer de kızını gelinlik içinde görünce çok duygulandığını anlattı. Adil Sarsıer, "Dünya gözüyle kızımızın mürüvvetini görmüş olduk. O da mahrum kalmadı. Kızımı gelinlik içinde görünce mutlu oldum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Düğünden görüntü

Gelinlik giyen Sevtap Sarsıer'in düğünde oynaması

Babayla ve zihinsel engelli kardeşi ile dans etmesi

Komşuları ile oynaması

Pasta kesilmesi

Zihinsel Engelli Sevtap'ın konuşması

Anne Rana Doğruparmak, baba Adil Sarsıer ve akrabalarının konuşmaları

Haber- Kamera: Nermin UÇTU/ MANİSA,

=====================================================

(ÖZEL)

6)VAN KEDİLERİNDEN BU YIL DAHA FAZLA YAVRU ALINACAK

VAN Yüzücü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi'nde koruma altında bulunan Van Kedileri'nin 2017 yılının ilk yavruları dünyaya gözünü açtı. YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, "Gebe kalan kedilerimizin tamamı doğum yaptı. Yıl sonuna kadar 65 kedimizi çiftleştireceğiz. Geçmiş yıllara oranla daha fazla yavru bekliyoruz" dedi. YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde koruma altında bulunan bir gözü mavi, bir gözü sarı 60 dişi 40 erkek Van Kedisi'nin, çiftleşme dönemi sonrası doğumları başladı. 2 ay önce çiftleştirilen kedilerden 65'i gebe kalırken, 30'u doğum yaptı. Kedi evi olarak 2017 yılının Van kedileri için verimli geçtiğini belirten YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya "Bu yıl itibariyle 65 kedimiz hamile kaldı. Bu kedilerimizden 30'u doğum yaptı. Kedilerimizde peyder pey doğurmaya devam ediyor. Biz doğan yavrulardan bir kısmını Van kedisi evine alacağız. Diğer kedilerimizi ise isteyen vatandaşlarımıza sahiplendireceğiz" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------------------

-Van kedilerinden görüntü

-Kedi evine gelen ziyaretciler

-Ziyaretcilerden görüntü ve röp.

-Yavru Van kedileri

-Detaylar

-Prof. Dr. Abdullah Kaya'nın açıklamaları

-Kedi evinden görüntü

VAN/DHA)

==================================================

7)CARREFOURSA İZMİR OXYGEN GURME MARKETİ HİZMETE AÇILDI

CARREFOURSA'nın, 2 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiği İzmir Oxygen Gurme Marketi hizmet vermeye başladı. Markette alışılagelmiş ürünlerin yanı sıra, yöresel lezzetler, şarküteri, kabuklu deniz ürünleri, glütensiz ürünler, organik ürünler, veganlara yönelik ürünler, suşi ile marketin içindeki fırında üretilen ekmek ve boyoz da satışa sunulacak. Sabancı Holding ve Carrefour iştiraki CarrefourSA, ürün yelpazesi ve hizmet anlayışını yenilediği ilk 'Gurme' marketini, İzmir Mavişehir'deki Oxygen AVM'de hizmete açtı. Açılışa, Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı ve CarrefourSA Yönetim Kurulu Başkanı Ata Köseoğlu, CarrefourSA Genel Müdürü Z. Hakan Ergin, Süper–Gurme–Mini Satış Direktörü Ayten Erçevik ve icra kurulu üyeleri katıldı. CarrefourSA'nın İzmir Oxygen Gurme Marketi, alışılagelmiş taze gıda ürünlerinin yanı sıra suşiden kabuklu deniz ürünlerine, glütensiz ürünlerden kendi ürettiği boyoz gibi tatlara kadar toplam 15 bin çeşit ürünle lezzet farklılıkları sunacak.

İLK GURME MARKETİ İZMİR'DE

Açılışta konuşan Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı ve CarrefourSA Yönetim Kurulu Başkanı Ata Köseoğlu, Sabancı Topluluğu Perakende Grubu olarak; sürekli gelişim anlayışını odağına alan, sinerjisi yüksek, dinamik ve etkin bir yapıyla birlikte çalıştıklarının altını çizdi. Daha etkin bir şekilde tüketicilerine ulaşan bir CarrefourSA hedeflediklerini belirten Köseoğlu, bu hedef doğrultusunda yapacakları yeniliklerin ilkini İzmir'de Gurme marketini hizmete alarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

"TÜKETİCİYİ ŞAŞIRTMAK İSTİYORUZ"

CarrefourSA Genel Müdürü Z. Hakan Ergin ise, CarrefourSA olarak tüketicilerine güzel bir alışveriş ortamı, bol ürün çeşitliliği ve kalite sunmak için var güçleriyle çalıştıklarını belirterek, öncelikle market formatlarını ayrıştırdıklarını, ardından her bir formatı ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yenilediklerini kaydetti. Yeni yılla birlikte CarrefourSA Gurme marketlerini özgün bir yapıya kavuşturduklarını belirten Hakan Ergin, "Yenilediğimiz Gurme formatımızın ilk marketini 2 milyon TL yatırımla İzmir'de açmaktan mutluluk duyuyoruz. Tasarımı, logosu, ürün çeşidi ve hizmet anlayışı açısından 360 derece yenilediğimiz Gurme ile hem sunacağı farklı lezzetler hem de alışveriş atmosferi açısından tüketicileri şaşırtmak istiyoruz. Gurme alanında yatırımlarımıza devam edeceğiz. Alışılagelmişin dışında taze gıda ürünlerimizin yanı sıra farklı dünya mutfaklarından yemekler hazırlayabileceğiniz lezzetlerin ilk adresi olacağız. CarrefourSA Gurme marketlerimizden alışverişin adeta bir alışkanlık haline gelmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

"ALIŞVERİŞ İÇİN AKLA GELEN İLK YER OLACAĞIZ"

CarrefourSA Süper–Gurme–Mini Satış Direktörü Ayten Erçevik de, İzmir Oxygen Gurme Marketi'nin CarrefourSA'nın bilindik taze gıda ürünlerinin yanı sıra lezzet farklılıkları sunacağını belirterek, "Yeni konseptiyle İzmir'de hizmete açtığımız, Gurme marketimizde alıştığımız gıda ürünlerinin dışında hem yöresel lezzetlere yer vererek hem de dünya mutfaklarından farklı ürünleri reyonlarına taşıyarak tüketicilerin alışveriş için akıllarına gelen ilk yer olacağız. Yenilediğimiz Gurme konseptimizde tüketicilerimize yöresel lezzetler, şarküteri, suşi, kabuklu deniz ürünleri, glütensiz ürünler, organik ürünler, veganlara yönelik ürünler ile kendi ürettiğimiz ekmek, kruvasan ve boyozlardan oluşan unlu mamullerimizi sunacağız. Dünyanın birçok noktasından gelen kahve çekirdeklerinin yer alacağı marketimizde tüketicilerimiz hem kavrulmuş kahve satın alabilecek hem de dilerlerse satın aldıkları kahve çekirdeklerini çektirip kendi tatlarını hazırlattırabilecekler. Bunun yanı sıra özel ırkların yer alacağı farklı et reyonuyla, zengin mahzeniyle, sezonda yaklaşık 80 ve sezon dışında da yaklaşık 55 farklı balık çeşidinin satılacağı, içinde akvaryumun yer alacağı balık reyonuyla bildiğimiz Ege havasının bir yansıması olacak olan İzmir Oxygen Gurme Marketi, ev gereçleriyle de ihtiyaçlara cevap verecek" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------------------

Gurme marketten görüntü

Açılıştan görüntü

-Konuşmalardan görüntü

Haber: Timur TARLIĞ -Kamera: Yasin TİNBEK/ İZMİR,

=========================================================

(ÖZEL)

8)İSLAHİYE'DE AT ARABALARI ZAMANA DİRENİYOR

GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde, yakın geçmişte şehir içi taşımacılığının tercihi olan at arabaları, gelişen teknoloji ile birlikte zamana direnirken, bu mesleğe hitap eden semercilik, nalbantçılık ve nal işleri de yok oluyor.

İlçede geçmiş yılların gözde mesleklerden olan ve son 20 yılda 100'ün üzerinde kişinin uğraşı olan at arabacılığı, gelişen teknolojiye yenik düştü. Şu anda 5 kişiyi geçmeyecek kadar mesleği icra edenler de iş bulamadıkları için mevcut mesleklerini sürdürmeye çalışıyor.

İlçede 30 yıldır at arabacılığı yapan 60 yaşındaki Ömer Tiken, "15 yıl önce şehir içi taşımacılığı mesafe ve yüke göre 5- 10 lira arasında yapılırdı. Sabahtan akşama boş durmaz sebze ve meyvenin kısa mesafe nakliyesini asırlardır at arabaları ile yapılırdı. Ancak son 10 yılda artan araç sayısı karşısında halen fiyatlarımız aynı ama şimdi iş yok. 2- 3 günde bir 20- 25 lira kazanıyorum o da atımın arpa, saman masrafını karşılıyor. Birçok at arabacı 3 tekerlekli motosiklete döndü. Bu mesleğe merak kalmadı. Benim imkanım olsa, emeklim olsam bugün bırakırım. Para kazanamıyoruz, at arabacılık mesleğiyle birlikte semercilik, nalbantlık ve nal imalatı meslekleri de bitiyor" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------------------

Küçük Sanayi Sitesi

At arabası ve Ömer Tiken

Ömer Tiken ile röp.

At arabası giderken

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Kadir ÇELİK-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 65 MB

======================================================

(ÖZEL)

9)KELEBEK PARK'TA BAHAR CANLILIĞI

ANTALYA'nın Kundu Turizm Bölgesi'nde 5 milyon TL yatırımla kurulan Kelebek Park, rengarenk kelebeklerin kozalarından çıkmasıyla yaz sezonunu açtı.

15 Nisan günü kapılarını açan Kelebek Park, çocuklar başta olmak üzere yerli yabancı yüzlerce tatilciye ev sahipliği yapıyor. Kelebek Park Genel Müdürü Hakkı Çolak, park içersinde 14 tür arasında 1500'ün üzerinde kelebeğin uçtuğunu belirtti. Hakkı Çolak, "Ziyaretçilerimiz yaz kış 30 derece sıcaklıkta muhafaza edilen özel bahçemizde kelebekleri istedikleri zaman görebilir" dedi. Kelebek türleri arasında Sri Lanka ve Malezya'da yaşayan 'Atlas' (Atlas Moth) türü dev kelebeğin de bulunduğunu aktaran Hakkı Çolak, "Atlas'tan bu yıl 5'i pupa (koza) dönemini tamamlayarak uçacak yetişkinliğe ulaştı" dedi.

Kanat ve ebat olarak Atlas cinsi kelebeğin, dünyanın en büyük kelebeği olduğunu belirten Hakkı Çolak, dişisinin açılmış kanatlarının 26 santimden uzun olduğunu kaydetti. Çolak, "Atlas kelebekleri ortalama 5 gün yaşıyor. Yaşamlarının çoğunluğu tırtıl olarak geçiyor. Bu kelebeklerin bir farkı da yetişkinliğe ulaştıktan sonra ağızları olmadığı için beslenememeleri. Bu nedenle tırtıl ve larva döneminde tüm besinlerini alarak yetişkinliklerini aç geçiriyorlar" dedi. Atlas'ın gece uçan bir kelebek olduğunu kaydeden Çolak, "Atlas'ın türünün devam etmesi için çalışmalarımızı tamamladık. Şimdi hayatta olan kelebeğimiz birkaç gün içinde ölecek. Fakat hemen ardından yenileri dünyaya gelecek" diye konuştu.

Kelebek Park bünyesinde bakanlık izinli 14 farklı ırkta kelebek bulunduğunu vurgulayan Çolak, "Kelebeklerin yaşayacağı bölgedeki sıcaklığın 35 ila 38 derece arasında, nem oranının ise yüzde 30 ile 50 arasında olması gerekiyor" dedi.

Bu yıl Kelebek Park'a içinde tavus kuşu, papağan, muhabbet ve saka gibi kuş türlerinin bulunduğu kuş alanı eklendi. Kelebek Park'a gelen turistler aynı zamanda papağan ile hatıra fotoğrafı çektirip, kuş cıvıltıları arasında botanik bahçe gezintisi yapabiliyor. Öğrenciler de gruplar halinde geldikleri parkta kelebekler hakkında bilgi alıyor, papağanlarla hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Görüntü Dökümü

-------------------------------

Kelebek Park'a girmeye hazırlanan çocuklardan görüntü

Kelebeklerden görüntüler

Çocukların elde tutulan Atlas kelebeğinin fotoğrafını çekmesi

Kelebek parktaki kuşlardan görüntü

Kelebek Park Müdürü ile röp

Yerdeki kelebeklerden görüntü

Papağanın fotoğrafını çeken bir kadından görüntü

Papağanın yakın plan görüntüsü

Arı kovanından görüntü

Uçan kelebeklerden detay görüntü

Atlas kelebeği ile poz veren bir kadının görüntüsü

Çiçeklere konan kelebeklerden görüntü

36 MB - 3.16

Haber: İbrahim LALELİ-Kamera: Süleyman EKİN/ANTALYA,

===============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement