Dize Kadar Karın İçinde Gidip Geliyor - Son Dakika
Güncel

Dize Kadar Karın İçinde Gidip Geliyor

Dize Kadar Karın İçinde Gidip Geliyor

Ayşegül Aldinç ve Kadir İnanır'ın başrollerini paylaştığı, Bingöl'de çekilen 1987 yapımı Katırcılar filmi.

30.12.2011 08:57

"Katırcılar". Ayşegül Aldinç, Kadir İnanır ve Halil Ergün'ün başrollerini paylaştığı, Bingöl'de çekilen 1987 yapımı film. Dize kadar karın içinde bile çay, sigara, bal, afyon sakızı gibi ürünlerin kaçakçılığını yapan insanların hayatından bir kesit anlatıyor.

Haber: Bilal TEYMUR/ Haberler.com

Film; güzel, bakımlı ve her yönüyle "şehirli" bir kadın gazetecinin kaçakçılarla ilgili araştırma haber yapmak için doğunun bir kasabasına gitmesiyle başlıyor. Gazeteci, daha sonra 4 askerin yakalanan 3 kaçakçıyı şehirdeki savcılığa götürme yolculuğuna katılıyor ve bu 8 kişi metrelerce karın olduğu tipili bir havada şehre ulaşmaya çalışıyor.

Filmde gazetecinin hem doğu insanlarıyla ilişkileri, hem de kaçakçıların bu işleri nasıl yaptıklarına kadar her şey gerçeğe yakın bir biçimde anlatılmış.

Filme göre kaçakçıların işi, sadece sınır ötesinden mal alıp bunları kendi memleketlerinde satmak değil. Kaçakçılar aynı zamanda tüccarlara ait kaçak malların para karşılığı nakliyesini de yapıyor. Filmde kaçakçılar jandarma ve askere rüşvet veriyor, satımını yaptıkları zengin tüccarlarla çok sıkı pazarlıklara giriyor, getireceği mal türünü, malın riskine göre seçiyor…

Filme göre kaçakçılar bu işi meslek edinmiş. Eski kaçakçılardan yaşlı bir amca; "bizim eskiden selamımız bile kaçaktı kızım" diyor muhabire…

Kaçakçıların at ve eşek yerine neden "katır" kullandığı, bu filmde gazetecinin yaptığı bir röportajla anlatılıyor: "herkesin gücüne göre 1 – 2 ya da daha fazla katırı vardır, katırlar dayanıklıdır, katır kanaatkardır; fazla yük taşır, beygirden daha fazla tutulur buralarda."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Dize Kadar Karın İçinde Gidip Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement