Doğumunun 88'nci Yılında Eseri ile Anıldı - Son Dakika
Güncel

Doğumunun 88'nci Yılında Eseri ile Anıldı

Doğumunun 88\'nci Yılında Eseri ile Anıldı

Mersin'de 3 yıl önce yaşamını yitiren Devlet Sanatçısı, kompozitör merhum Nevit Kodallı, doğumunun 88'nci yılında kendisinin bestelediği 2 perdelik 'Hurrem Sultan Balesi' ile anıldı.

12.01.2012 23:02

Mersin'de 3 yıl önce yaşamını yitiren Devlet Sanatçısı, kompozitör merhum Nevit Kodallı, doğumunun 88'nci yılında kendisinin bestelediği 2 perdelik 'Hurrem Sultan Balesi' ile anıldı.

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Devlet Sanatçı Nevit Kodallı'nın doğum günü anısına 'Hürrem Sultan Balesi', Kültür Merkezi'nde sahneledi. Yoğun ilgi nedeni ile salon saatler öncesinde dolarken temsil öncesi sahneye gelen MDOB Müdürü E. Hasan Alptekin, Kodalı'nın dünya müzik literatürüne de önemli katkıları bulunduğunu belirterek, "Nevit Kodallı'nın doğumunun 88'nci yılını 'Hürrem Sultan Balesi' ile kutluyoruz. Müzik sanatının hemen hemen her dalında sayısız eser vermiş, Türk opera sanatının gelişimine ve şan repertuarının oluşumuna önemli katkı sağlamıştır. Türkiye'de çağdaş Türk müziğinin gelişimini, yaygınlaşması ve uluslar arası boyutta tanıtımda önemli çalışmalar yapan, Atatürk Oratoryosu ile dünya literatürüne gelen değerli hocamız Nevit Kodallı'yı müzik tarihimizin taçlandırdığı eserlerle daima saygıyla anacağız" dedi.

Konuşmanın ardından konusunu Kanunu Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan arasında yaşanan aşk ve Osmanlı Sarayı'ndaki entrikaları alan eserin librettosu ve koreografi Oytun Turfanda tarafından yazıldı. Deniz Olgay Yamanus'un sahneye koyduğu eserde Kanuni'yi Ender Öçdemir, Hurrem Sultan'ı ise Özlem Şenormanlılar canlandırdı. Eserin orkestra şefliğini, Nevit Kodallı'nın oğlu Murat Kodallı'nın yaparken dekor tasarımını Seyhan Atamer, ışık tasarımını Tarı Deniz, köstüm tasarımını da Serdar Başbuğ gerçekleştirdi.

Yaklaşık 2 saat süren babasının eserini yöneten Şef Murat Kodallı, Hürrem Sultan'ın 1976 yılında, kendisinin 11 yaşında olduğu zaman yazıldığını belirterek, "Hürrem Sultan çok renkli güzel bir eser. Halen de tazeliğini koruyor. Şunu çok net söyleyebilirim ki Hürrem Sultan büyük bir Türk balesi olma özeliğini gösteriyor. Eseri babam yazdığı için büyük bir yükümlülük getiriyor, ama büyük bir alışkanlık kazandım. Mersin ve dışında yıllarca eserin orkestra şefliğini yaptığım için bu yükümlülük artık benimsenmiş oldu. Onun için ağırlığından ziyade onu kaybettiğimiz için verdiği buruk bir zevki var" dedi. - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doğumunun 88'nci Yılında Eseri ile Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement