DSP'li Türk'ten İhsanoğlu'na Dolaylı Destek: Oy Oranları Cumhurbaşkanı Seçimlerine Yansıdığı... - Son Dakika
Güncel

DSP'li Türk'ten İhsanoğlu'na Dolaylı Destek: Oy Oranları Cumhurbaşkanı Seçimlerine Yansıdığı...

DSP\'li Türk\'ten İhsanoğlu\'na Dolaylı Destek: Oy Oranları Cumhurbaşkanı Seçimlerine Yansıdığı...

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Sami Türk, 30 Mart yerel seçimlerdeki oy oranlarının cumhurbaşkanı seçimlerine yansıması halinde CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile AK Parti adayının başa baş göründüğünü belirterek, "İhsanoğlu değerli bir diplomat, değerli hizmetleri olan bir insan" dedi.

21.06.2014 15:11

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Sami Türk, 30 Mart yerel seçimlerdeki oy oranlarının cumhurbaşkanı seçimlerine yansıması halinde CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile AK Parti adayının başa baş göründüğünü belirterek, "İhsanoğlu değerli bir diplomat, değerli hizmetleri olan bir insan" dedi.

-"İKTİDAR PARTİSİ BÜTÜN MİLLETVEKİLLERİNİN İMZASIYLA ADAY ÖNERECEK"-

ANKA'ya konuşan DSP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Sami Türk, cumhurbaşkanı seçimini değerlendirerek şöyle dedi:

"Anayasamıza göre cumhurbaşkanı adayları ya 20 milletvekilinin imzasıyla ya da en son milletvekili genel seçiminde toplam oyların yüzde 10'unu aşan partilerin ortak adayı olarak önerilebiliyor. Öyle anlaşılıyor ki iktidar partisi en az 20 milletvekilinin imzasıyla tahmin ediyorum bütün milletvekillerinin imzasıyla bir aday önerecek, CHP, MHP ve onlara katılacak diğer partilerde bir ortak aday önerecek."

-"İHSANOĞLU DEĞERLİ BİR DİPLOMAT, DEĞERLİ HİZMETLERİ OLAN BİR İNSAN"-

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ortak aday olarak gösterileceğinin açıklandığını ifade eden Türk, "İhsanoğlu değerli bir diplomat, değerli hizmetleri olan bir insan" diye konuştu.

30 Mart'ta yapılan seçimlere işaret eden Türk, " Türkiye'de en son 30 Mart 2014 günü yapılan yerel seçimlerdeki oy dağılımı dikkate alınınca AKP oylarıyla bu sözünü ettiğim ortak aday gösterebilecek partilerin oyları il genel meclisi ve büyükşehir belediye başkanlıkları seçimlerinde aşağı yukarı denk geliyor. Dolayısıyla ortak aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin göstereceği aday ki büyük olasılıkla Başbakan olacak bu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Onun karşısında şansı olabilecek bir isimdir" dedi.

Türkiye'de seçim kampanyasının fiilen başladığını ifade eden Türk, şunları ifade etti:

"Başbakan devlet olanaklarından yararlanarak yurt dışında başladı. Yurt dışında da 2.5 milyonun üzerinde seçmen vatandaşımız var. Ve onlarda oy kullanacaklar cumhurbaşkanı seçiminde. Fiilen seçim kampanyası başlamış durumdadır. Sanıyorum kısa zamanda da Ekmeleddin İhsanoğlu da çalışmalarına başlayacak. Tabii onu öneren partilerin destek olması gerekiyor. Yalnız şöyle bir şey var; Cumhurbaşkanı Seçimi Kanununda cumhurbaşkanı adaylarının tüzel kişilerden mali destek alması yasaklanmış. Şimdi tüzel kişiler arasında siyasi partiler de var. Dolayısıyla Ekmeleddin İhsanoğlu'nu önerenler maddi yönden bir katkıda bulunamayacaklar. Bireysel katkı olanağı var, bağış şeklinde. Onun da sınırları belli. Bu nedenle bu kampanyanın finansmanı da önemli bir sorun çünkü kısa bir süre kalıyor. O sürenin etkili bir biçimde kullanılması gerekiyor."

Seçim kampanyasına işaret eden Türk, "Adayların çeşitli yerlere gitmesi, vatandaşlarla görüşmesi gerekiyor. Burada Recep Tayip Erdoğan Türkiye'nin 2003'ten beri Başbakanlığını yapan bir insan. Her gün kamuoyunun önünde, o bilinen bir insan ama Ekmeleddin İhsanoğlu ne kadar değerli olursa olsun kamuoyunun henüz çok fazla tanıdığı bir isim değil. Onun halk tarafından tanınması, benimsenmesi için yoğun bir kampanya yapmak gerekiyor. Vatandaş adayları karşısında görmek ister, yeni bir isim olarak daha önceki hizmetleri bir yana ama kamuoyunun karşısına cumhurbaşkanı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu vatandaşın göreceği şekilde onların ayaklarına gitmek zorundadır, onların karşısına çıkmak durumundadır, gerekirse otobüsün üstüne çıkmak durumundadır" diye konuştu.

-"İHSANOĞLU'NUN SEÇİLMESİ CUMHURBAŞKANININ HALK TARAFINDAN SEÇİMİ BAKIMINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTA"-

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceğine işaret eden Türk, "Bizim tarihimizde bir anlamda bir ilk gerçekleşiyor, halk tarafından cumhurbaşkanı seçilecek. Sayın Başbakan da cumhurbaşkanı olduğu takdirde anayasanın verdiği bütün yetkileri kullanacağını söylüyor yani belki de bir başkan gibi hareket etme isteği var. O bakımdan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçilmesi parlamenter rejim içinde kalarak cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır" dedi.

-"BAŞA BAŞ GÖRÜNÜYOR"-

İhsanoğlu'nun adaylına ilişkin Türk, "Ortak aday olarak ancak şans olabilir AKP adayı karşısında" derken 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlere işaret ederek, "Bu oy oranları cumhurbaşkanı seçimlerine yansıdığı takdirde başa baş görünüyor ama İhsanoğlu'nun henüz kamuoyu tarafından tam olarak bilinmediğini söyledim. Yani o nedenle onu halka tanıtmak için çok yoğun bir kampanya yürütmek gerekir" şeklinde konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel DSP'li Türk'ten İhsanoğlu'na Dolaylı Destek: Oy Oranları Cumhurbaşkanı Seçimlerine Yansıdığı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement