Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Ordu'da - Son Dakika
Güncel

Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Ordu'da

Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Ordu\'da

Dünya Arıcılar Birliği (APIMONDIA) Başkanı Gilles Ratıa, "Balda şeker olup olmadığı, doğrudan bakmayla anlaşılmaz" dedi.

06.11.2012 19:48

Dünya Arıcılar Birliği (APIMONDIA) Başkanı Gilles Ratıa, "Balda şeker olup olmadığı, doğrudan bakmayla anlaşılmaz" dedi.

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından "Dünya'da arı ölümleri ve sebepleri ile dünya arıcılığında güncel durum değerlendirilmesi" konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Ordu Valisi Orhan Düzgün, Belediye Başkanı Seyit Torun, kamu kurum amirleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile bal üreticileri katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Gilles Ratıa ve Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, salondakilere dünyada son 5 yılda meydana gelen arı ölümleri ve sebepleri konularında sunum yaparak bilgi verdi.

Konferans sonrasında soruları yanıtlayan Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Gilles Ratıa, yaptığı açıklamada arı ölümlerine de değinirken, " Arıların ölmesine bir çok faktör neden oluyor. 8 değişik etken var. Bunlardan ilk üçü ve en önemlileri tarım ilaçları, vagua ve arı yemleridir. Bu 8 faktör arasında karşılıklı etkileşimler var. Bu faktörlerin önem sıraları her yerde aynı değildir. Kanada'da bir tanesi ön plana çıkabilir Türkiye'de bir başkası ön plana çıkabilir. Bu nedenle arıcılar ve bilim adamları için bu sorunların çözümü karmaşıklık gösteriyor. İki tane temel anlamda çözümümüz var. Bunlardan bir tanesi organik arıcılığa geçiş, arıcılıkla ilgili standartları da takip edecek olursak önemli ölçüde azaltabiliriz" diye konuştu.

"EN FAZLA BAL ÇİN'DE ÜRETİLİYOR"

Bal üretiminde birinci sırayı Çin'in aldığını ikinci sıranın ise Türkiye ile Arjantin'in arasında değiştiğini söyleyen Başkan Ratıa, "Bu iki ülkenin pozisyonu yarım küreleri bakımından farklı olduğu için koşullar senelere göre değişiyor. Bazen Arjantin bazen de Türkiye ikinci oluyor. Bundan sonra Meksika ve Amerika'yı da sayabiliriz. Tüketim açısında bakacak olursak kuzey Avrupa ülkeleri en çok bal tüketen ülkelerdir. Şuanda 90 bin ton ile Almanya en çok bal ithal eden ülke konumundadır " ifadelerini kullandı.

"BALDAKİ ŞEKERİ ANLAMAK İÇİN ANALİZ İLE ANLAŞILIR"

Bal yapımında kullanılan şekerin bakılarak anlaşılmayacağını vurgulayan Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Gilles Ratıa, balda katkı olup olmadığının yapılacak olan analiz yönetimiyle anlaşılacağını söyledi. Ratıa sözlerini şöyle bitirdi:

"Arıcılar birliği ve Bakanlığınızın bu konu üzerinde hassasiyet ile durduğunu ve kalitenin yükseltilmesi için nasıl çalışıldığını biliyorum. Yakın bir zamanda böyle bir problemin Türkiye için geçerli olmayacağını düşünüyorum." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Ordu'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement