Dünyanın En Önemli Nöroloji Uzmanları İstanbul'da Yapılan Avrupa Nöroloji Kongresi'nde - Son Dakika
Güncel

Dünyanın En Önemli Nöroloji Uzmanları İstanbul'da Yapılan Avrupa Nöroloji Kongresi'nde

Dünyanın En Önemli Nöroloji Uzmanları İstanbul\'da Yapılan Avrupa Nöroloji Kongresi\'nde

Nörolojik rahatsızlıklar konusunda bin 800'den fazla yeni araştırmanın ortaya konulduğu ve dünya genelinde 6 binden fazla nöroloji uzmanının katıldığı Avrupa Nöroloji Kongresi, İstanbul'un ev sahipliğinde yapıldı.

02.06.2014 16:40

Nörolojik rahatsızlıklar konusunda bin 800'den fazla yeni araştırmanın ortaya konulduğu ve dünya genelinde 6 binden fazla nöroloji uzmanının katıldığı Avrupa Nöroloji Kongresi, İstanbul'un ev sahipliğinde yapıldı. Kongre, dünyanın en iyi iki nöroloji derneğinin tek çatıda altında buluştuğu, ilk kongre olma özelliğiyle de geniş katılımla gerçekleştirildi.

Avrupa'da 220 milyondan fazla kişi nörolojik hastalıklarla boğuşuyor. Nöropsikiyatrik hastalıkların Avrupa ekonomilerine maliyeti kanser veya kardiyovasküler hastalıkların maliyetinden daha fazla durumda. Alzheimer, Parkinson veya felç vakaları yaşlanan toplumumuzda hızla artmış durumda. Tüm branş alanlarındaki bin 800'den fazla yeni araştırma İstanbul'da düzenlenen Avrupa Nöroloji Kongresi'nde ortaya konuldu.

Kongrede konuşan Türk Nöroloji Derneği Başkanı ve Nöroloji Uzmanı Prof. Ersin Tan, " Türkiye'de yapılan kongre birçok özelliği birlikte getirdi. Bunlardan en önemlisi Avrupa'da iki adet farklı nöroloji derneği vardı, EFNS ve ENS bunlar birleşiyorlar ve Avrupa Nöroloji Akademisi'ni kuruyorlar. bu yöndeki ilk kongrede Türkiye'de birleşik kongre adı altında yapılıyor. Bundan sonra Amerika'da olduğu gibi Avrupa'da da bir Nöroloji Akademisi kurulacak. Bu kongre 5 bin 300 kişilik katılımla Türkiye'de gerçekleşti. Nöroloji sinir bilimidir. Nöroloji bugün için gerçekten çağ atlamıştır. Çoğu branşta olduğu gibi bizim de tedavi yüzdemiz oldukça yükselmiştir ve bugün için baktığınızda her branş için olan ilerleme nöroloji için çok hızlı ilerlemiştir. Ülkemizde de şu anda Türk Nöroloji derneğine kayıtlı yaklaşık 2 bin olan üye sayımız vardır ve gerçekten dünya çapında nörologlarımız mevcuttur" diye konuştu.

2014 'BEYİN YILI' İLAN EDİLDİ

Ersin Tan, "Avrupa beyin konseyi 2014 yılını 'Beyin Yılı' ilan etti ve buna da bizi katılmaya çağırdı. Biz de Türk Nöroloji Derneği olarak 2014 yılını 'Beyin Yılı' ilan ettik. Nörolojik hastalıklar yaşla birlikte artan hastalıklardır. Dünya geneline baktığımız zaman yaşlanan bir nüfus söz konusu. Yaş arttıkça özellikle demans (inme) hastalıkları, Parkinson gibi hastalıkların görünme oranı giderek artıyor. Bu artış hem hastayı etkiliyor hem de hastaya bakan kişileri de etkileyerek, gerçekten iş gücü kaybına neden oluyor. Ülkelerin mali politikaları üzerine de büyük bir yük bindiriyor. Türkiye'deki 76 milyonluk nüfus içerisinde 100-150 bin civarında Parkinson hastası var. Demans hastası 300 bine yaklaşıyor. Epilepsi hastası 700 bin civarında. Avrupa'daki Nörolojik hasta sayısına baktığımız zaman, bu veriler 2010 yılına aittir. Avrupa nüfusunda 221 milyon kişinin nörolojik hastalıklarla uğraştığını biliyoruz. Avrupa Nüfusunu yaklaşık 700 milyon olarak düşünürseniz. 221 milyon kişide nörolojik hastalık var." dedi.

"NÖROLOJİ DAHA DA GÜÇLENECEK"

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Aksel Silva ise kongrenin Avrupa ülkelerinin yanı sıra, dünyanın bir çok yerinden katılımla yapıldığına dikkat çekerek, "Avrupa Nöroloji derneği diyoruz ama bu sadece Avrupa'yı temsil etmeyecek. Görüyoruz ki Ortadoğu'dan, Kuzey Afrika'dan ve başka ülkelerden de ciddi bir katılım var. Onlar da kendilerini bu yapının bir parçası hissediyorlar. Onun için zannediyorum ki önümüzdeki yıllarda 'Avrupa Nöroloji Derneği' adı altında daha güçlü bir nörolojik yapı ortaya çıkmış olacak" dedi.

KONGREDE NÖROLOJİK HASTA GÜNÜ DE YAPILDI

Dünyada yapılan nöroloji kongrelerinde ilk kez "hasta günü" gerçekleştirildi. 60 kadar Türk nöroloji hastasının katılımı sağlandı. Hasta gününün organizatörlüğünü Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Dünya Nöroloji Federasyonu'ndan Prof. Dr. Wolfgang Grisold ile EFNA'dan Audrey Craven üstlendi. Bu formattaki bir gün ilk kez yapılmış olup gelecek yıllarda yıllarda yapılacak kongrelere de örnek olması bekleniyor. Kongrede genel olarak nörolojik hastalıkların boyutlarının hafife alınmaması, sağlık politikalarının en yüksek önceliği olması vurgulandı. Uluslararası uzmanların 120 oturum şeklinde düzenlendiği kongrede, modern nörolojik araştırma ve tedavideki en önemli mevcut trendler ve önemli konuları katılımcılara sunuldu. Kongrede açıklanan araştırmaların sonuçları dünya nörolojisine ışık tutacak nitelikte olması da ayrı bir önem taşıyor. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dünyanın En Önemli Nöroloji Uzmanları İstanbul'da Yapılan Avrupa Nöroloji Kongresi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement