Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sakarya'da - Son Dakika
Güncel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sakarya'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sakarya\'da

Bakan Yıldız: "Yalnızca geçen yıl kurmuş olduğumuz rüzgar santrallerinden ürettiğimiz elektrikle biz 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yaptık. Bu 1.2 milyar lira, 1.2 katrilyon yapar. Ne yapıyoruz bu parayı ithalata vermiyoruz daha farklı kaynaklara harcıyoruz" "Kuracağımız nükleer santralleri,

25.04.2014 16:30

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yalnızca geçen yıl kurmuş olduğumuz rüzgar santrallerinden ürettiğimiz elektrikle biz 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yaptık. Bu 1.2 milyar lira, 1.2 katrilyon yapar. Ne yapıyoruz, bu parayı ithalata vermiyoruz daha farklı kaynaklara harcıyoruz" dedi.

Yıldız, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Erenler ilçesinde yapılan ADASU Hidroelektrik Santrali (HES) Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, yapılan yatırımın diğer belediyelere de örnek olacağını söyledi.

Bazı dönemlerde su kaynaklarının başında HES'lerle ilgili tencere tava çalınarak "HES'e karşıyız" diyenlerin olduğunu ifade eden Yıldız, bazı küçük istisnaların dışında kaynakların olduğu yerde baraj veya santral kurulmamasının büyük bir potansiyele kayıtsız kalınması anlamına geldiğini kaydetti.

Bakan Yıldız, her 10 megavatlık enerji kaynağının kendileri için önemli olduğunu dile getirerek, "Belki mütevazi rakam ama yerli kaynak ve yenilenebilir olması bizim için önemli. Yapılan bu tür her bir yapı, her bin metreküp doğalgazı daha az almamızı sağlıyor. Pervaneleri görüyoruz, rüzgar santrallerini... Yalnızca geçen yıl kurmuş olduğumuz rüzgar santrallerinden ürettiğimiz elektrikle biz 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yaptık. Bu 1.2 milyar lira, 1.2 katrilyon yapar. Ne yapıyoruz bu parayı ithalata vermiyoruz daha farklı kaynaklara harcıyoruz" şeklinde konuştu.

"Nükleer santral yapınca ithalatımız artmıyor"

Nükleer santraller yaptıklarını belirten Yıldız, bunları yapınca ithalatın artmadığını, aksine azaldığını kaydetti.

Kuracakları nükleer santralleri, Atatürk Barajı, Keban Barajı, buradaki Sakarya Barajı'nın yerine kurmadıklarına dikkati çeken Yıldız, "Doğalgaz santrallerinin yerine kuruyoruz. Bu projenin çevreye olan saygısı, çevreye olan duyarlılığı, yeni düzenlenecek alanlarla daha yeşil Sakarya'yla ilgili çalışmaları devam ettiriyor" ifadesini kullandı.

Enerjinin doğru kullanılmasına değinen Yıldız, şöyle devam etti:

"Enerji için yalnızca geçen yıl yaptığımız 7 bin megavatlık yatırımdır. Mukayese edilsin diye söylüyorum, buranın 700 katını bir yıl içinde yaptık. Bu 701. olarak eklendi. Mukayese edilsin diye söylüyorum. 1902'de Türkiye'de ilk santral kuruluyor. Sene 1902, sene 2002, tam 100 yılda Türkiye'de 31 bin 800 megavatlık santral yapılıyor. Biz iktidara geliyoruz, son 11 yılda 32 bin 500 megavatlık santral yaptık. Bir önceki yüzyıldan daha fazla santral yaptık. Çünkü Türkiye, büyüyor, gelişiyor ve ilerliyor. Büyüyen, ilerleyen ve gelişen Türkiye'nin gerileyen Sakaryası olmaz. Tam tersi bunlarla beraber ilerleyen Sakaryası var. Biz küçük santralleri, nehir tipi santrallerinin bir kısmını lisansa bile tabi bırakmıyoruz. 1 megavatlık santral yaparsanız herhangi bir suyun üzerinde, güneş veya rüzgar olabilir, lisansa bile tabi değilsiniz. Serbest üretip, serbest tüketebilirsiniz. Bu yatırımların önünü açacağız ve Türkiye'nin büyümesine her yıl 6-8 milyar dolar yatırımla katkı koymaya devam edeceğiz."

Konuşmanın ardından diğer protokol üyeleriyle HES'in açılışını gerçekleştiren Bakan Yıldız, daha sonra santrali gezerek bilgi aldı. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sakarya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement