Engelli Bakanlık Müşavirleri "Engellilerin Sorunlarını" Anlattı - Son Dakika
Güncel

Engelli Bakanlık Müşavirleri "Engellilerin Sorunlarını" Anlattı

Engelli Bakanlık Müşavirleri "Engellilerin Sorunlarını" Anlattı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Ayhan Metin, kendisinin çalıştığı için şanslı engellilerden birisi olduğunu belirterek, "Çalışıyorum, ekmek paramı çıkartıyorum"...

07.07.2012 16:17

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Ayhan Metin, kendisinin çalıştığı için şanslı engellilerden birisi olduğunu belirterek, "Çalışıyorum, ekmek paramı çıkartıyorum" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen

"Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları" kapsamında yapılan oturuma konuşmacı olarak katılan Ayhan Metin ile Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Kenan Önalan, kent yaşamında bir ortopedik özürlü ve bir görme özürlünün yaşadığı sorunları anlattı.

Sunumunu gerçekleştirmeden önce toplantıya katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'den sertifikasını alan Ayhan Metin, toplantı salonunda ön koltuk tarafında tekerlekli sandalye için alan ayrılmadığına ve sahneye merdivenlerden çıkmak zorunda kaldığına işaret etti.

"Şanslı topallardan birisi" olduğunu belirten Metin, sahnede duran tekerlekli sandalyesini göstererek, "Bu benim spor sandalyem, basketbol oynuyorum. Eğer tekerlekli sandalyede olsaydım evden dışarıya çıkamayacaktım. Çünkü kapının önünde 3 basamak var. İyi ki bastonla yürüyen bir topalmışım, yırttık..." diyerek esprili şekilde konuştu.

-"Ben yatayım da bana para verin istemiyorum"-

Öğrenim hayatı boyunca sınıfların üst katlarda olması nedeniyle yaşadığı zorlukları anlatan Metin, şöyle konuştu:

"Şu an doktora eğitimime devam ediyorum, derslik 4. katta, asansör 3 yıldır bozuk. Allah'tan yine bastonlarla çıkıyorum. Peki tekerlekli sandalyede olsam çıkabilecek miydim- Hayır. Farklı bir özürüm de olabilirdi. İşte ben bütün bunları aşabildiğim için şanslılardan bir tanesiyim. Eğitimi tamamlayamasaydım ne olacaktı- 2022 sayılı yasayla bana bir özürlü yardımı yapılacaktı ya da Genel Müdürlüğümüz tarafından verilen 650 lira evde bakım parası bağlanacaktı. Vallahi isterseniz 2,5 milyar verin, 'öyle ben yatayım da bana para verin' istemiyorum. Çalışayım 1 milyar alayım. İşte o yüzden şanslıyım. Çalışıyorum, ekmek paramı çıkartıyorum. Burada sizlerle ne güzel konuşuyoruz, sohbet ediyoruz."

-"İmkan verdiğiniz zaman kör işini de gayet iyi yapar"-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Kenan Önalan da konuşmasında, 1977 yılında Malatya'da doğduğunu ve 7 yaşında gözlerini kaybettiğini, Boğaziçi Üniversitesi'ni okuduğunu, Kanada'da 6 yıl yaşadıktan ve kendi işini kurduktan sonra Türkiye'ye geri döndüğünü belirtti.

Kendisi gibi görme engelli olan, fakat okuma imkanı bulamayan ablasıyla arasındaki farklılıkları anlatan Önalan, ablasının arkadaş çevresi olmadığını, imkan bulamadığı için dışarıya çıkıp ekmeğini bile alamadığını kaydetti.

Önalan, "İmkan verdiğiniz zaman kör işini de gayet iyi yapar. İnsanların anlamadığı şey; körlük bir eksiklik değil. Körlük bir renktir, körlük bir faklılıktır. O farklılıklarımız dünyaya renk katan şeydir. Birlikte ilkokulu okuyabilseydik belki de birlikte oynamayı öğrenecektik, birlikte işler yapacaktık. Belki birçoğunuzun engelli bir arkadaşı bile olmamıştır" diye konuştu.

Günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlardan bahseden Önalan, alınacak basit tedbirlerle görme özürlülerin yaşamlarının kolaylaşacağını vurguladı.

"Biz sizleri seviyoruz diyerek, bazen sırtımızı sıvazlayan siyasetçiler falan oluyor. Yok bizleri sevmeyin, işinizi yapın" diyen Kenan Önalan, özellikle 7-8 aydır belediyelere engellilerin sıkıntılarını anlatmaya çalıştıklarını, olumlu değişiklikler yaşandığını söyledi.

Önalan, "Millet olarak çok iyi niyetliyiz. Ama hep iyi niyetimizi yanlış yöne kanalize ediyoruz, kapak topluyoruz... Doğru yöne kanalize edersek, kaldırımları, binaları, park alanlarını yaparsak çok daha keyifli, çok daha güzel olur" şeklinde konuştu.

Toplantıda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan tarafından Basın Müşaviri Kenan Önalan'a, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi tarafından bakanlık uzmanı Deniz Çağlayan Gümüş'e sertifika verildi.

Muhabir: Zeynep Yücetaş/ Sevil Çelik

Yayıncı: Şükran Yücel - GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Engelli Bakanlık Müşavirleri 'Engellilerin Sorunlarını' Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement