Erdemli Yeniden Satamadıkları Limonu Yola Döküp, Tepelediler - Son Dakika
Güncel

Erdemli Yeniden Satamadıkları Limonu Yola Döküp, Tepelediler

Erdemli Yeniden Satamadıkları Limonu Yola Döküp, Tepelediler

Yılda ortalama 300 bin ton limon rekoltesinin gerçekleştiği Mersin'in Erdemli İlçesi'nde üreticiler, limon fiyatlarının son bir ayda 55 kuruştan 40 kuruşa kadar gerilemesini yola limon dökerek protesto etti.50 kasa dolusu limonu yola döktükten...

17.01.2012 13:13

Yılda ortalama 300 bin ton limon rekoltesinin gerçekleştiği Mersin'in Erdemli İlçesi'nde üreticiler, limon fiyatlarının son bir ayda 55 kuruştan 40 kuruşa kadar gerilemesini yola limon dökerek protesto etti. 50 kasa dolusu limonu yola döktükten sonra tepeleyen öfkeli çiftçiler, bir kilo limonun kendilerine maliyetinin 50 kuruşu bulduğunu, fiyatın maliyeti dahi karşılamadığını belirtip, ürünlerinin dalında kaldığından yakındı.

Türkiye'nin limon ihtiyacının yüzde 65'ini Erdemli'nin karşıladığını söyleyen Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, "Bir ay önce 55 kuruş olan dökme limon fiyatları şuanda 40 kuruşa kadar düştü. Bir kilo limonun üreticiye 50 kuruşa mal olduğunu düşünürsek, düşen fiyatlar bu yıl üreticiyi perişan etti. Yetkililer bizim bu halimizi görsünler ve soruna çare bulsunlar" dedi.Erdemli'de üretilen limonun yüzde 40'ının Ortadoğu ülkelerine ihraç edildiğini, ancak bu yıl ihracatta ciddi gerilemeler yaşandığını dile getiren Adnan Dölek, "Erdemli narenciye bölgesi olması nedeniyle çiftçilerimiz umudunu limona bağladı. Fakat ihracat oranımız düştü. Limon var, alıcı yok. Hatay bölgesinden gelen tüccarlara satış yapmaya çalışıyoruz. Ancak, her ay fiyatlarda düşüş yaşanıyor. Böyle devam ederse, Erdemli'de ekonomik sıkıntılar altında ezilen çiftçi, perişan olacak. Hükümetimizin bu konuda üreticiye sahip çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

ÇAY PARASI BİLE DEĞİL

Erdemli'de 50 dönüm limon bahçesi olan çiftçi Tahsin Kar ise büyük sıkıntı içinde olduklarını dile getirerek şunları söyledi:

"Anadan, babadan kalan limon bahçelerimize artık giremez olduk. Bir bardak çayın 50 kuruş olduğu bu günde bir kilo limon 40 kuruşa zor satılıyor. Bir bardak çay parası dahi etmeyen limonlarımız yollara dökülüyor. Artık bu zulme biran önce dur denmesi gerekir. Masrafını dahi karşılayamaz olduğumuz limon bahçelerimizin geleceği tehlikeye düştü. Limonlarımız bugün yolara dökülüyorsa bu soruna çare bulacak yetkililerimizi göreve davet ediyoruz. Artık çiftçi yaşayamaz hale geldi. Bu sorun biran önce çözülmesi gerekir."

LİMONUN SUYU ÇIKTI

10 dönüm limon bahçesi olan Kadir Şimşek de büyük bir çıkmazın içinde olduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Limonun artık suyu çıktı. Biz limon üreticileri artık dayanamaz hale geldik. Böyle giderse limonları sokağa dökmekten başka çaremiz kalmayacak. Çünkü limonun dalında kalması, kalması ağaçlara da zarar veriyor. Büyük emeklerle yetiştirdiğimiz limonun içinde bulunduğu çıkmaz bizi perişan etti. Yetkililer bizim bu halimizi görsünler ve soruna çare bulsunlar. Limon üreticisinin sorunları artık çözülmelidir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erdemli Yeniden Satamadıkları Limonu Yola Döküp, Tepelediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement