Esir Tutuldukları Toplama Kampını Ziyaret Ettiler - Son Dakika
Güncel

Esir Tutuldukları Toplama Kampını Ziyaret Ettiler

Esir Tutuldukları Toplama Kampını Ziyaret Ettiler

Bosna savaşı sırasında, Sırp askerler tarafından Manyaça Toplama Kampı'nda tutulan Boşnak ve Hırvat siviller, serbest kalmalarının 21'inci yıl dönümünde kampı ziyaret etti

16.11.2013 16:01

Bosna'daki savaş sırasında, Sırp askerler tarafından Banya Luka kenti yakınlarındaki Manyaça Toplama Kampı'nda esir tutulan Boşnak ve Hırvat siviller, serbest kalmalarının 21'inci yıl dönümünde Manyaça Toplama Kampını ziyaret etti.

"Priyedor 92" Toplama Kampı Mağdurları Derneği Başkanı Mirsad Duratoviç, yaptığı açıklamada, Manyaça, Omarska, Kretarm ve diğer toplama kamplarının, Sırp olmayan masum sivil halka yönelik uygulanan kötü niyetli politikanın tanıkları olduğunu söyledi.

Priyedorlu Muharem Murseloviç isimli eski bir toplama kampı mağduru ise 6 Ağustos 1992 tarihinde Priyedor yakınlarındaki Omarska Toplama Kampı'ndan Manyaça Toplama Kampı'na getirildiğini söyledi.

Murseloviç, "Hala, o dönemde nasıl hayatta kalabildiğimizi anlamış değilim. Hava almayan bir otobüsün içinde üst üste yatırılmıştık. Kendi dışkım ve idrarımda 12 saat geçirdim. Bazı siviller, otobüsle Manyaça'ya getirilirken yolda öldüler. Ancak aradan geçen onca yıla rağmen hala bu yapılanlardan dolayı cezalandırılmayanlar var" diye konuştu.

-Manyaça Toplama Kampı-

Bosna savaşının başlarında, 1992 yılı Mayıs ayında Sırp askerler tarafından Boşnak ve Hırvat sivilleri esir almak ve işkence yapmak için açılan Manyaça Toplama Kampı'nda, savaş döneminde yaklaşık 500 kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Toplama kampının yakınlarında bulunan bir toplu mezarda, 540 kişiye ait cesedin bulunması da bu tahminleri doğrular nitelikte.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin hazırladığı bir raporda, Manyaça Toplama Kampı'nda toplam 3 bin 640 sivil Boşnak ve Hırvat'ın esir tutulduğu ifade edilirken, Manyaça Toplama Kampı'nda işlenen farklı suçlar nedeniyle, Milomir Stakiç'e 40, Radoslav Brcanin'e 32, Nikola Kovaçeviç'e 12 ve Mirko Graovac'a 15 yıl hapis cezası verilmişti. - Republika Srpska

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Esir Tutuldukları Toplama Kampını Ziyaret Ettiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement