Ethem Sarısülük'ün Öldürülmesine İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Ethem Sarısülük'ün Öldürülmesine İlişkin Dava

Ethem Sarısülük\'ün Öldürülmesine İlişkin Dava

Ankara'daki Gezi Parkı olaylarında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin sanık polis Ahmet Şahbaz'ın yargılandığı dava, 28 Ekim'e ertelendi.

23.09.2013 13:08  Güncelleme: 13:07

Ankara'daki Gezi Parkı olaylarında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru Ahmet Şahbaz'ın "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle adam öldürme" suçundan yargılandığı dava, duruşmadaki olaylar nedeniyle 28 Ekim 2013'e ertelendi.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna önce Sarısülük'ün anne ve kardeşleri, avukatları ve sanık avukatları girdi.

Müşteki avukatları, duruşma salonunda hakim, savcı ve avukat stajyerleri ile gazetecilerin bulunduğu sıraların arkasındaki sıralara sivil çevik kuvvet polisleri oturtulduğunu söyleyerek, duruşma salonundan çıkarılmalarını istedi. Bu sırada adliye polisi ile avukatlar arasında tartışma yaşandı.

Tutuksuz sanık Şahbaz ise daha sonra tutuklular için kullanılan koridordan polis eşliğinde duruşma salonuna getirildi. Güvenlik nedeniyle Şahbaz'ın iki yanına birer adliye polisi oturtuldu.

Adliye polisleri ve avukatlar arasındaki tartışmanın büyümesi üzerine Mahkeme Başkanı Afak İlleez, avukatlar, stajyerler ve gazeteciler dışındaki herkesin salonu boşaltmasını, ardından izleyicilerin alınmasını istedi.

Ancak gerginlik yatışmadı. Bazı izleyiciler duruşma salonuna girerken, polise tepki gösterdi. Sarısülük ailesinin avukatları da duruşma salonuna halen polisin alındığını söyledi.

Sarısülük ailesinin avukatlarından Bülent Teoman Özkan ile sanık avukatları birbirinin üzerine yürürken, araya diğer avukatlar ve polis girdi.

Bu sırada sanık Şahbaz, duruşma salonundan çıkarıldı.

-Kapalı duruşma kararı

Salondaki tartışmalar devam ederken, Mahkeme Başkanı İlleez, duruşmaya başlanamadığını tutanağa geçirdi ve kamu güvenliği nedeniyle duruşmanın kapalı yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

Karara müşteki avukatları tepki gösterdiler.

Mahkeme Başkanı İlleez'in söz vermesi üzerine avukat Murat Yılmaz, duruşmanın 09.00'da olduğunu, bununla birlikte duruşmada heyet, müştekiler, sanık ve avukatları yerlerini almadan, 08.40'ta duruşma salonundaki dört sıranın sivil çevik kuvvet polislerince doldurulduğunu gördüklerini anlattı. Sanık için ayrılan bölümde bulunan sivil 5 kişinin de polis olduğunu öğrendiklerini ifade eden Yılmaz, duruşmayı izlemeye gelen, Sarısülük'ün akrabaları, yakınları ve demokratik kitle örgütü temsilcilerine polis tarafından zorluk çıkarıldığını, adliyeye girenlerin de mahkemeye ulaşmasının engellendiğini savundu.

Polisin, duruşma salonu dışındaki arbedede müşteki avukatlarına saldırısının olduğunu söyleyen Yılmaz, "Mahkemenin gözü önünde olmasına rağmen siz bunu tutanağa geçirmediniz, sadece arbede olduğunu yazdınız" dedi.

Yılmaz, polisi "duruşmanın kapalı yapılması için gerekli şartları oluşturmakla" suçladı ve "Burada bir güvenlik sorunu varsa, o da bizim güvenlik sorunumuzdır. Biz de burada polislerden korkmayız, dayak da yesek bu duruşmayı yürütürüz. Bu kararın gerekçesi yok. Ara kararınız gerekçesiz olmakla usule, yasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Bize göre bu nedenle yok hükmündedir. Mahkemeniz, 'Ben böyle karar aldım, yargılamayı bundan sonra böyle sürdürüyorum' diyemez" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, mahkemeden ara kararından dönmesini talep ederek, aksi durumda mahkemenin töhmet altında kalacağını ileri sürdü.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin, taleple ilgili takdiri mahkemeye bıraktığını söyledi.

Heyetin değerlendirmesinin ardından Başkan İlleez, "duruşma saatinin geçmesine rağmen duruşmanın başlamamış olmasını" dikkate alarak, "karar aldıktan sonra duruşma salonunda sükunet sağlansa da ara kararın kaldırılması talebinin reddine" karar verildiğini bildirdi.

-Sanığa saldırı

Ara karar üzerine izleyici sıralarından tepkiler yükseldi, bununla birlikte izleyiciler duruşma salonunu terk etmeye başladı. Duruşma salonu önünde bu sırada patlak veren bir tartışma salonun içinde de tansiyonu yükseltti. Ethem Sarısülük'ün kardeşleri ile annesi Sayfı Sarısülük, polisin korumaya çalıştığı sanık Şahbaz'a saldırdılar. Aldığı darbeler sırasında Şahbaz'ın peruğu yere düştü.

Müşteki avukatları ve polisin araya girmesinin ardından sanık Şahbaz duruşma salonundan çıkartıldı.

Sarısülük ailesinin fertleri, avukatlarının müdahalesiyle yerlerine döndü.

Şahbaz'ın peruğunu alan müşteki avukatları, heyete göstererek, sanığın duruşmaya perukla geldiğinin tutanağa geçirilmesini istedi.

Kapalı duruşma kararına rağmen, bazı izleyiciler duruşma salonundan çıkmadı.

-Duruşma ertelendi

Cumhuriyet Savcısı Şahin, saat 09.00'da başlaması gereken duruşmanın başlamadığını, duruşma salonu içinde ve dışında karşılıklı tartışma, arbede, yüksek sesle konuşma ve bağırmaların olduğunu, sağlıklı duruşma yapılabilmesi için sonraki duruşmada sanığın ve müdahillerin duruşma salonunun kapasitesi karşısında eşit ve adil bir biçimde katılacak olanların listesinin mahkemeye bildirmesini istedi. Duruşma içinde ve dışında sağlıklı yargılamanın önüne geçebilecek ortam öngörülerek, müdahil ve sanık avukatlarına sağlıklı yargılama koşullarının hatırlatılmasını talep eden Şahin, bu nedenlerle duruşmanın ertelenmesini istedi.

Mahkeme Başkanı İlleez, "Sanık vekillerinin ve müşteki vekili avukat Murat Yılmaz'ın talebi de gözönüne alınarak, duruşmanın yapılması amacıyla, henüz duruşmaya başlanmamış olmasından dolayı, daha önceki tensipteki kararlar geçerli olmak üzere işlem yapılmak suretiyle duruşmanın 28 Ekim 2013 günü saat 10.00'a bırakılmasına karar verildi" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ethem Sarısülük'ün Öldürülmesine İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement