Fas'ın "Çöl Aslanı" Şeyh Ağzaf - Son Dakika
Güncel

Fas'ın "Çöl Aslanı" Şeyh Ağzaf

Fas\'ın "Çöl Aslanı" Şeyh Ağzaf

Faslılar, ömrünü Fransa ve İspanya'ya karşı verdiği bağımsızlık mücadelesine adamış Şeyh Muhammed Ağzaf'ın destansı hayat hikayeleriyle büyüyor.

31.01.2014 14:15

Faslılar, ömrünü Fransa ve İspanya'ya karşı verdiği bağımsızlık mücadelesine adamış Şeyh Muhammed Ağzaf'ın destansı hayat hikayeleriyle büyüyor.

Bağımsızlığının sembol isimlerinden "Fas'ın Çöl Aslanı" olarak isimlendirilen Şeyh Ağzaf'ın başkent Rabat'ın bin kilometre güneyindeki Tan-tan şehrinde, çölün ortasındaki bir tepe üzerinde yer alan türbesi sürekli ziyaretçilerle doluyor.

Şeyh Ağzaf'ın talebelerinin bağlı olduğu "Fadıliyye Mainiyye" tarikatı tarafından her yıl düzenlenen anma törenlerine ülkenin farklı bölgelerinden büyük kalabalıklar katılırken, törenlerde Ağzaf'ın, 1912 yılında Fransa ve İspanya tarafından işgal edilen Batı Sahra topraklarını savunurken verdiği destansı mücadele anlatılıyor.

Sömürüye karşı bağımsızlık savaşının verildiği kriz döneminde, Ağzaf'ın talebelerine verdiği derslerin de Fas tarihinin "dönüm noktalarından" biri olduğu belirtiliyor. Şeyh Ağzaf'ın, o zamana kadar, ferdi ibadeti ve ahiret inancını ön plana çıkaran eğitim metodu yerine, Arap dilinin muhafazası, mutedil dini düşünceyle birlikte sömürüye karşı mücadele bilincinin oluşturulduğu yeni bir yöntem geliştirdiği kaydediliyor.

Aşiretleri sömürge yönetimine karşı birleştirdi

Bağımsızlık mücadelesi veren Fas Kralı 5'inci Muhammed, ülkeden sürülmeden önce Ağzaf'ı güney bölgesine vali tayin etti. Çölde sömürgecilere karşı bağımsızlık mücadelesi veren binlerce aşireti biraraya toplayan Şeyh Ağzaf ve beraberindekilerin başkente doğru başlattıkları isyan hareketi başarılı olunca dönemin Fransız hükümeti, Kasım 1955'te Kral 5'inci Muhammed'in ülkesine dönüşüne izin verdi. Muhammed'in Mart 1956'da Fransa'yla yaptığı antlaşmayla Fas bağımsızlığını kazandı.

Fas'ın tarih kitaplarında kahraman olarak tasvir edilen Ağzaf, 1960 yılında vefat etti.

Kral 5'inci Muhammed'in ölümünden sonra yerine geçen oğlu 2'nci Hasan'ın çıkardığı kararla, her yıl Şeyh Ağzaf'ı anma törenleri düzenleniyor.

Fas, Fransa ve İspanya tarafından 1912'de işgal edildiğinde, tüm ülke sathında sömürüye karşı mücadele başlamıştı. Çölün hakim olduğu güney bölgesinde, bağımsızlık mücadelesini Şeyh Muhammed Ağzaf komutanlığındaki "Fadıliyye Mainiyye" tarikatı mensupları gerçekleştirmişti. - Tan-Tan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fas'ın 'Çöl Aslanı' Şeyh Ağzaf - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement