Göçük Davası - Son Dakika
Güncel

Göçük Davası

Göçük Davası

Afşin-Elbistan B Termik Santraline kömür sağlayan Çöllolar Kömür İşletmesi'nde 6 ve 10 Şubat 2010 tarihlerinde meydana gelen ve 11 çalışanın ölümü ile sonuçlanan göçük davasıyla ilgili 23 sanığın yargılanmasına devam edildi.

11.12.2012 15:03

Afşin- Elbistan B Termik Santraline kömür sağlayan Çöllolar Kömür İşletmesi'nde 6 ve 10 Şubat 2010 tarihlerinde meydana gelen ve 11 çalışanın ölümü ile sonuçlanan göçük davasıyla ilgili 23 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Çöllolar Kömür Sahası'nı işleten Park Teknik A.Ş.'de görevli 9, EÜAŞ'ta görevli 14 olmak üzere toplam 23 kişinin yargılandığı davada sanıklar hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 'Bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek' suçunu düzenleyen 85/2 ve 22/3 maddeleri gereğince 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Göçük davasının ikinci duruşmasına, sanıkların ve ölen işçilerin yakınlarının ifadelerinin alınması ile başlandı. Daha sonra mahkeme heyeti, ilk duruşmada sanık avukatlarının EÜAŞ'ta görevli 14 sanığın 4483 Sayılı Devlet Memuru kapsamında olması nedeniyle soruşturma izninin alınması yönündeki taleplerini reddederek, EÜAŞ'ta görevli kişilerin yargılanmasının devamına karar verdi. Mahkeme, ölen işçilerin yakınları ile avukatlarının talebi olan, sanıkların tutuklanması isteklerini de kabul etmeyerek, duruşmayı 31 Ocak 2013 tarihine erteledi.

İkinci duruşmanın tamamlanmasının ardından, göçükte hayatını kaybeden işçilerin yakınları Elbistan Adliyesi çıkışında yaptıkları açıklamada, sanıkların suçu göçükte ölen mühendislerin üzerine attıklarını ifade ederek, adalete güvendiklerini söylediler.

Göçükte hayatını kaybeden işçilerin yakınlarının avukatlarından Av. Kazım Oluç, bilirkişi raporlarında hangi kurumun ne kadar kusurlu olduğunun açık ve net bir şekilde yazdığını belirterek, şunları söyledi:

"Mahkeme heyeti, EÜAŞ personeli dahil tüm sanıkların yargılanmasına karar verdi. Tekrardan izin alınmasına gerek kalmadı. Bu davada ölen 11 kişi hiçe sayılmakta. Ne yazık ki insan hayatına verilen değer hiçe sayılmaktadır. Biz adaletin tecelli edeceğine ve tüm sanıkların ceza alacağına inanıyoruz. Sanıkların üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermektir.

Bilirkişi raporlarına göre kusur tamamen Park Teknik ile kısmen EÜAŞ'tadır. Gerekli ölçümler yapılmış olsaydı, bu kazaların meydana gelmeyeceği açıkça bilirkişi raporlarında bellidir."

Afşin-Elbistan B Termik Santralinin kömür sahası olan Çöllolar Kömür Sahası'nda 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde göçük meydana gelmiş, göçüklerde Yaşar Alkaya ve Ruşen Demir isimli işçilerin cansız bedenlerine ulaşılırken, Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz, işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat ise göçük altında kalmışlardı. Toprak altında kalen 9 kişi yapılan tüm aramalara rağmen bulunamamıştı. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Göçük Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement