İnegöl AVM'de Sirkistanbul Coşkusu - Son Dakika
Güncel

İnegöl AVM'de Sirkistanbul Coşkusu

İnegöl AVM\'de Sirkistanbul Coşkusu

SİRKİSTANBUL seyirlik sanatlar gösterisi ile izleyenleri adeta büyülüyor.

13.03.2013 10:01

Türkiye'nin ilk sirk sanatları kuruluşu olan Avrasya Gösteri Sanatları Merkezi, İnegöl AVM'nin katkılarıyla gerçekleştirdiği SİRKİSTANBUL seyirlik sanatlar gösterisi ile izleyenleri adeta büyülüyor.

İnegöl AVM orta alana kurulan ısıtmalı sirk çadırında 17 Mart Pazar gününe kadar kadar devam edecek olan gösterilere, özellikle çocuklu ailelerden ilginin çok yoğun olduğu gözlemlendi.

Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın önderliğinde kurulan SİRKİSTANBUL, İp canbazlığı, parendebazlık, ateşbazlık, akrobatlık gibi yüzyıllarca İstanbul'dan tüm dünyaya yayılan ve şenlik kültürümüzün özgün bir örneğini oluşturan seyirlik sanatlarımızdan örnekler sunuyor.

İP CANBAZLIĞI; GEÇMİŞLE GELECEĞİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN KÜLTÜREL BİR KÖPRÜDÜR.

Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu Servet Yalçın, "Kadim Anadolu Uygarlıkları ve Orta Asya kültürlerinden Osmanlı şenliklerine, 16. Yüzyıldan itibaren de İstanbul'dan tüm dünyaya yayılan seyirlik sanatlarımız, dünya sirklerinin kurucu başat unsurları ve bugünkü modern sirklerin öncülleri olmuşlardır. Tüm dünya ülkeleri bu mirası koruyup geliştirirken, bizim sessiz kalmamız elbette düşünülemez. Bugün sirk sektörünün lider ülkesi olan İtalya, bugünkü sirk anlayışı ile ilk kez Venedik Karnavalının açılışına katılan Osmanlı Canbazları ve akrobatlarının yaptığı gösteriler ile 1548 yılında tanıştı.

O gösterilerin anısına, karnavalın açılış seremonisinin ismi bugün bile hala "Türk Uçuşu" olarak adlandırılmaktadır. 1600'lü yıllarda, 30 yılda bir gerçekleştirilen dünyanın ilk sirk olimpiyatlarında tüm dünyanın usta canbazları, Ankara yakınlarındaki Zir Vadisindeki 75 metre yükseklikteki kayalıklara gerilen iplerde yapılan gösterilerle birbirlerini sınarlar ve mesleki üstatlarını seçerlerdi. Başta İstanbul olmak üzere, Anadolu'nun tüm bölgelerinde, belli sürelerle tekrarlanan bu gösteriler çok köklü bir kültür birikimi yarattı.

Ancak özellikle Tanzimat sonrası bu mirasa sahip çıkılamaması sonucunda, bu kadim sanatın ustaları Avrupa'ya ve Amerika'ya geçerek ilk sirklerin kurucu unsurları oldular. Yurt dışındaki bir çok müzede Osmanlı akrobasi guruplarına ait yüzlerce resim ve fotoğraf bulunmaktadır. Bu sanatların yeniden kazandırılması, kaçırılan tarihi eserlerin yeniden yurda getirilmesi kadar önemlidir. İşte SİRKİSTANBUL projesini bu kültürel mirasımıza sahip çıkmak için başlattık. Bu projeyi Anadolu'yu karış karış gezen köklü bir geleneği ve sürdürülebilir bir şenlik kültürünü yeniden canlandırmak için oluşturduk. Türkiye'de 12 yıl önce hiç sirk yokken, yıllardır bu alanda sürdürdüğümüz istikrarlı çabalarımızın sonucu olarak, bugün neredeyse gitmediğimiz ilçe dahi kalmadı. Bu proje, modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir" dedi.

SİRK SANATLARI ANADOLUNUN ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR

Türkiye'nin ilk sirkinin kurucusu Servet Yalçın açıklamasında; "Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa'nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni Osmanlı şenlikleri ve kadim Anadolu Uygarlıklarıdır" dedi.

Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm İnegöllüleri gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, gösterinin başlama saatlerinin hafta içi günlerde saat 18.30'da ve 20.00'de Cumartesi ve Pazar ise 13.30, 15.00, 16.30, akşam 18.30 ve 20.00'de olacağını belirtti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İnegöl AVM'de Sirkistanbul Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement