İran'la nükleer müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran'la nükleer müzakereler

İran\'la nükleer müzakereler

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Sözcüsü Michael Mann, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasınd...

20.11.2013 23:57

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Sözcüsü Michael Mann, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında Cenevre'de üçüncü turu bugün başlayan nükleer müzakerelerde 5+1 ülkelerinin bütünlük içinde hareket ettiğini söyledi.

Mann, Cenevre Uluslararası Konferanslar Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Ashton'ın, müzakere sürecini ileriye taşıyacak bir aşama kaydetmek için Cenevre'ye geldiğini, müzakerelerin ikinci turunun, görüşmelerin ciddiyetini de ortaya koyduğunu ifade etti.

Bugünkü müzakerelerde nükleer programının içeriği ve anlaşma sürecinin birlikte ele alındığını vurgulayan Mann, önümüzdeki günlerde taraflar arasındaki farklılıkları azaltmayı umduklarını aktardı.

Mann, 5+1 ülkeleri arasında herhangi bir görüş ayrılığı bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, "Görüşmelerde iki taraf var. 5+1 ülkeleri bütünlük içinde hareket etmektedir" dedi.

Müzakereler sonucunda uygulanabilir ve somut bir anlaşma imzalanmasını umduklarını belirten Mann, bir başka soruya karşılık, müzakerelerdeki atmosferin olumlu olduğunu, ikili ve çok taraflı görüşmelerin bu akşam ve yarın da süreceğini kaydetti.

-Atmosfer olumlu

Öte yandan BM Cenevre Ofisi'nde yapılan müzakerelere ilişkin basın mensuplarına bilgi aktaran ABD'li yetkili, müzakerelerin çok zorlu geçtiğini belirterek "Ancak atmosfer olumlu" dedi.

Kapsamlı bir anlaşmayı görüşme imkanı yaratacak bir ortamın oluşması için çaba sarf ettiklerini vurgulayan yetkili, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sözlerini anımsatarak bir anlaşmaya varmak için aceleleri bulunmadığını kaydetti.

Varılacak anlaşmanın iyi ve doğru bir anlaşma olmasını istediklerini ifade eden yetkili, uluslararası toplumun İran'ın programının tamamıyla barışçıl olduğuna ve İran'ın bir nükleer silah elde etmeyeceğine emin olması gerektiğini bildirdi. Yetkili, şu ana kadar çok iyi bir ilerleme kaydettiklerini de dile getirdi.

ABD'li yetkili, bir soru üzerine de bugün yapılan görüşmelere, on gün önce yapılan görüşmelerde masaya getirilen metin üzerinden devam ettiklerini belirtti.

Üzerinde çalışılan anlaşmanın pek çok konuyu kapsayacağını vurgulayan yetkili, "Masadaki anlaşma İran'ın programının ilerlememesi ve bazı durumlarda geriye doğru gitmesini öngörüyor ve daha kapsamlı bir anlaşma için gerekli olan altı aylık süreyi kapsıyor" dedi.

Eğer bir anlaşmaya varılırsa ilk etapta yaptırımlardaki hafiflemenin çok az olacağını bildiren yetkili ancak İran'ın bu anlaşma sonunda elde edeceği şeyler olacağını kaydetti. Yetkili, "Yaptırımların çok büyük kısmını uygulamaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

İran'la Cenevre'de yürütülen üçüncü tur müzakerelerde 5+1 heyetine Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran heyetine ise İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başkanlık ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'la nükleer müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement