Irkçı Terör Kurbanı Türkler Anıldı - Son Dakika
Güncel

Irkçı Terör Kurbanı Türkler Anıldı

Irkçı Terör Kurbanı Türkler Anıldı

Almanya'da Neonazi terör hücresi üyeleri tarafından öldürülenler anıldı.

05.11.2012 12:00  Güncelleme: 12:35

Almanya'da 2000-2006 yılları arasında Neonazi terör hücresi üyeleri tarafından öldürüldükleri geçen yıl ortaya çıkan 8'i Türk, 1'i Yunan ve 1'i kadın 10 kişi anılırken, ırkçılık protesto edildi. Almanya çapında aşırı sağcılık ve yabancı düşmanlığına karşı harekete geçilmesi istendi.

Almanya'nın çeşitli şehirlerinde sivil toplum örgütleri bugün aşırı sağcılık ve yabancı düşmanlığını protesto eden gösteriler düzenlemesine Alman medyası geniş yer verdi. ZDF, ARD, RTL ve Pro 7'nin yanı sıra Deutsche Welle protesto gösterilerine ve Türk toplumunun tanınmış isimleri ile yapılan röportajlara yer verdi. Gösterilerde aynı zamanda Aşırı sağcı terör hücresi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün kurbanları 8'i Türk 10 kişi de anıldı.

Yaklaşık 60 sivil toplum örgütünün yer aldığı başkent Berlin'deki gösteriye yaklaşık 1000 kişi katıldı. 'Sorunun adı ırkçılık' sloganıyla diğer kentlerde de geniş katılımlı anma törenleri ve gösteriler düzenlendi. Cinayetlerin ortaya çıkarılmasının birinci yılında devam eden soruşturmalardan elde edilen sonuçlar da kamuoyunda tartışılıyor. Sivil toplum örgütleri, cinayetlerin hala tam olarak aydınlatılmamış olmasına ve önceki soruşturmalarda yapılan ihmallerin yeterince araştırılmamasına tepkili. Alman hükümetinin mağdurlara danışmanlık yapmak üzere görevlendirdiği Barbara John konuyla ilgili açıklamasında uzunca bir dönem, faillerin 'yabancı' olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu ve bunun cinayetlerin aydınlatılmasını engellediğini söyledi. Alman uzman, 'Uzun bir süre önyargılarla hareket edildi, bunu dile getirmek gerekiyor. Yabancılara yönelik bir saldırı olduğunda, bunun arkasında mutlaka yabancılar vardır düşüncesi hakimdi' diye konuştu.

YAZ AYLARINA KADAR SÜRE

Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy da komisyonun NSU örgütü ile ilgisi incelemelerini 2013 yılının yazına kadar tamamlaması gerektiğini belirterek zaman baskısı ile karşı karşıya olduklarını söyledi. 'Neue Presse' adlı gazeteye konuşan Edathy, güvenlik kurumlarının cinayetlerden sorumlu tutulan üç aşırı sağcının izini neden sürmediğinin ortaya çıkarılması için komisyonun özel oturumlar düzenleyeceğini kaydetti.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de bu tür olayların bir daha yaşanmaması için sorumluluk duyduğunu belirtti. Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich yaptığı yazılı açıklamada, örgütün uzun süre ortaya çıkarılmaması ve 10 kişinin öldürülmesinin yarattığı dehşetin hala sürdüğünü bildirdi. İç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın çalışmalarını daha iyi koordine etmek için eyaletlerle birlikte çözüm bulmaya çabaladıklarını belirten Friedrich, kurumda reform sürecini de başlattığını ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Irkçı Terör Kurbanı Türkler Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement