İspanya Kralı Juan Carlos'un Tahtını Bırakma Kararı - Son Dakika
Güncel

İspanya Kralı Juan Carlos'un Tahtını Bırakma Kararı

İspanya Kralı Juan Carlos\'un Tahtını Bırakma Kararı

İspanya Kralı Juan Carlos'un 2 Haziran'da aldığı, tahtını bırakma kararının onaylanması için hazırlanan yasa tasarısı İspanyol meclisinde görüşülüyor İspanya Başbakanı Rajoy: "Anayasal bir görev değişikliğiyle karşı karşıyayız ve tüm sürecin doğal bir şekilde çözülmesi umuluyor.

11.06.2014 12:25

Parlamenter monarşiyle yönetilen İspanya'da 76 yaşındaki Kral Juan Carlos'un 2 Haziran'da aldığı, tahtından feragat edip, yerini oğlu Prens Felipe'ye bırakma kararıyla ilgili yasal süreç başladı.

350 sandalyeli İspanyol meclisinde bu sabah düzenlenen genel oturumda, Juan Carlos'un krallığı bırakmasıyla ilgili yasa tasarısının acil olarak görüşülmesi 311 evet, 19 hayır ve 6 çekimser oyla kabul edildi.

Yasa tasarısının kabulünde iktidardaki Halk Partisi (PP) ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) oyları etkili olurken, komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) ile Katalonya'da faaliyet gösteren Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU), Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ve Kanarya Adaları Koalisyonu partileri karşı veya çekimser oy kullandılar ya da oylamaya katılmadılar.

Oturumda ilk konuşmayı yapan Başbakan Mariano Rajoy, "Anayasal bir görev değişikliğiyle karşı karşıyayız ve tüm sürecin doğal bir şekilde çözülmesi umuluyor. İspanya, kökleriyle parlamenter bir monarşidir çünkü İspanyollar öyle istiyor" dedi.

Mecliste muhalefetteki IU ile Katalonya ve Bask bölgelerinin temsilcileri partilerin ülkenin yönetim şeklini tartışmaya açmak için girişimlerini ve referandum taleplerini eleştiren Başbakan Rajoy, "Kral'ın görev değişikliği için buradayız, başka bir şey için değil. Devletin siyasi yapısı bugün gündemde değil" diye konuştu. 39 yıl krallık yapan Juan Carlos'a övgüler yağdıran Rajoy, "Onun yaptıklarını, değerini görmemek için kör olmak lazım" ifadesini kullandı.

Sosyalistler, monarşiye devam deyip, İspanya'yı krizden çıkarmak için anayasal reform istedi.

İspanya'da yeni bir devlet yönetimi tartışması başlatmamak için yasa tasarısına destek veren ana muhalefetteki PSOE'nin lideri Alfredo Perez Rubalcaba da şunları kaydetti:

"Biz sosyalistler, tercihimizin cumhuriyet olduğunu hiçbir şekilde saklamıyoruz. Sosyalizm, iktidarda da muhalefette de olsa monarşiyle bağdaşmaz. Ama 1978 Anayasası'nda olduğu gibi verdiğimiz sözleri yerine getiriyoruz. Biz evet oyu kullanıyoruz çünkü bunun, anayasa ve yasaları yerine getirmek olduğunu düşünüyoruz. Kral'ın kararını iyi karşılıyoruz ve haklılığını paylaşıyoruz."

2008 yılında başlayan ekonomik kriz ve Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerine atıfta bulunan Rubalcaba,  "İspanya üç kriz yaşıyor: Sosyal, siyasi ve toprak bütünlüğü. ve bunların hepsi anayasal değişikliği zorunlu kılıyor. İspanya'nın reformlara ihtiyacı var. Bunlardan biri toprak bütünlüğüdür ve federal bir yapıya doğru gitme gereksinimi vardır" görüşünü savundu.

Katalanlardan sert eleştiri

Katalonya'da iktidardaki CIU'nun İspanyol meclisindeki temsilcisi Josep Antoni Duran Lleida ise, hükümeti eleştirdiği konuşmasında şunları ifade etti:

"Uzun zamandır bizi İspanya tarihinden dışarıda bırakıyorlar. Yeni devlet başkanını seçeceğiz. Bu anda devlete hatırlatmak gerekir ki İspanyol devleti Katalonya'ya karşı tarafsız olmadı ve olmuyor. Bu devlete bizim gösterdiğimiz güven onların bize gösterdiği güvenden daha fazla oldu. Başbakan bizi küçük siyaset yapmakla suçluyor. Tanrı aşkına Sayın Başbakan, küçük siyaset Endesa'nın (elektrik şirketi) Katalandan önce Alman olduğunu söylemektir. Küçük siyaset, Anayasa Mahkemesi'nin yenilenmesini önlemektir. Siz (iktidardaki PP), Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun (eski Başbakan) cesedinin üzerinden geçmek istiyorsunuz. Küçük siyaset budur." Duran, "Yeni kralın Katalonya'nın taleplerine hassas olmasını umarım" diye ekledi.

Komünistler, "hemen referandum" taleplerini yineledi

Bu arada genel kurul salonunda, muhalefetteki komünist görüşlü Birleşik Sol (IU) partisinin milletvekillerinin ellerindeki "Hemen referandum" yazılı kağıtları kısa bir süreliğine kaldırıp, monarşiyi protesto etmeleri dikkati çekti. IU Genel Sekreteri Cayo Lara, "Basit bir şekilde referandum yapılmasını ve ülkenin yönetim şekline vatandaşların karar vermesini istiyoruz. Bugün burada monarşi veya cumhuriyeti, kan hakkı veya seçim hakkını konuşuyoruz. 1978 yılında üzerinde uzlaşmaya varılan ve halk tarafından onaylanan anayasa belirleyici ve sürekli mi olmalı? Neden? Neden cumhuriyet bir istikrar olmasın?" diye konuştu.

Yasa tasarısının bugün yapılacak oturum sonunda mecliste kabul edilip, daha sonra senatoya gönderilmesi ve burada da onaylandıktan sonra resmi gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmesi öngörülüyor. 18 Haziran'da Juan Carlos'un krallığının tamamen sona ermesi, yasal olarak İspanya devlet başkanı olmayı bırakması ve 19 Haziran'da da 6. Felipe'nin İspanya Kralı olarak İspanyol meclisinde yemin etmesi bekleniyor. - Madrid

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İspanya Kralı Juan Carlos'un Tahtını Bırakma Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement