'İyi Bir Gelecek İçin Meslek Eğitimi Şart? - Son Dakika
Güncel

'İyi Bir Gelecek İçin Meslek Eğitimi Şart?

\'İyi Bir Gelecek İçin Meslek Eğitimi Şart?

Türkiye'nin konuk ülke olduğu JOBAKTIV Rheinland meslek eğitim fuarı Köln'de açıldı.

12.11.2012 17:10

Türkiye'nin konuk ülke olduğu JOBAKTIV Rheinland meslek eğitim fuarı Köln'de açıldı. Göçmenlere yönelik en büyük meslek eğitimi fuarı olan JOBAKTIV'te gençlere, 'İyi bir gelecek için mutlaka mesleki eğitim yapın' mesajı verildi.

ALMAN Federal İş Ajansı ve Jobcenter tarafından göçmenlere yönelik gerçekleştirilen en büyük etkinlik olan JOBAKTIV İş ve Meslek Eğitimi Fuarı Köln'de başladı. Mülheim semtindeki Palladium'da gerçekleştirilen etkinlikte, bu yıldan itibaren başlatılan partner ülke uygulaması kapsamında ilk konuk Türkiye oldu. Fuarın açılışı Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Federal İş Ajansı KRV Bölge Direktörü Christiane Schönefeld, KRV Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider ve Ayrımcılığı Önleme Federal Dairesi Şefi Christine Lüders'in katılımıyla gerçekleştirildi. Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa'nın da hazır bulunduğu fuarın açılış konuşmalarında, göçmen gençlerin meslek eğitimi almasının Almanya'da kalifiye eleman açığının kapanması açısından önemine değinildi. Yaklaşık 9 bin ziyaretçinin beklendiği iki günlük fuara gelen gençler, kamu ve özel sektör temsilcilerinin kurduğu çok sayıda stantta meslek eğitimi hakkında bilgi alma imkanı buldu.

İŞLETMELERE ÇAĞRI

KRVUyum, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider işletmelere, meslek eğitim yeri arayan göçmen kökenli gençlere eşit fırsatlar tanımaları için çağrıda bulundu. Bakan Schneider ayrıca, 'Özellikle Türk kökenli gençler meslek eğitim yeri bulmakta zorlanıyor. Çok az sayıda iş görüşmelerine çağrılıyorlar ve dolayısıyla daha azı meslek eğitimi yapabiliyor. Alman gençlerinin yüzde 60'tan fazlası iş görüşmelerine çağrılırken, Türk veya Arap kökenli gençlerinin sadece yüzde 46'sı ile görüşülüyor. Halen çok sayıda işletme göçmen kökenli gençlere meslek eğitim yeri sunmakta zorlanıyor. Bu bağlamda kökten bir zihniyet değişimine ihtiyacımız var. Bu sadece gençlerin değil, işletmelerin de yararına olacaktır.'

İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ MESLEK EĞİTİMİ

Almanya'da yarım asır önce göç edenlerin burayı memleket olarak benimsediklerini belirten Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, ise şöyle konuştu: 'Türkler burada artık sadece işçi konumunda değiller. İnsanlarımızın bilim adamı, hekim, mühendis, iş adamı, sanatçı, siyasetçi, sporcu gibi çeşitli alanlarda meslek sahibi olarak Almanya'nın siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatına katkı sağladığını görmek bizler için büyük mutluluk kaynağıdır. İşsizlik, özellikle de uzun süreli işsizlik Almanya'daki Türk toplumunun en başta gelen sorunlarından biridir. Almanya'da İş Ajansı'na kayıtlı olup uzun süredir işsiz olan insanlarımızın yaklaşık yüzde 78'i meslek eğitimi bulamamakta. Meslek eğitim yeri bulanlar ise, 3 ay gibi kısa sürede yeniden iş bulma şansına sahip. Gördüğünüz gibi sevgili gençler, gelecekte işsizlik hastalığından kendinizi korumanın bir yolu var. Bu mesleki eğitim, sizin değiminizle 'Ausbilding'.'

VELİLER DE ÇOK ÖNEMLİ

KRV Bölge Direktörü Schönefeld, 'Çalışmak, topluma dahil olma yolunda önemli bir unsur. Ne yazık ki eyaletimizde işsizlerin yarısından fazlasını göçmen kökenliler oluşturuyor. Bunların büyük bir bölümünün diploması yok. Bunun başlıca sebebi ise göçmen velilerin eğitimsiz olmaları ve doğru bilgilere ulaşmakta zorluk çekmeleridir' dedi. Ayrımcılığı Önleme Federal Dairesi Şefi Lüders ise, 'Bu fuarda insanlar birbirleriyle doğrudan tanışma fırsatı bulduğu için ön yargılar temelden yok oluyor. Göçmenlerin iş başvurularının yüzde 24'ünün sadece soy isimlerine bakılarak geri çevrilmesi üzücü. Anonim iş başvuruları ile bu duruma karşı koymak istiyoruz.' Konuşmaların ardından Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, stantları gezerek bilgi aldı. Türkiye'nin konuk ülke olduğu fuara, Türk kökenli gençlerin ilgisi de büyüktü. İlgi duydukları mesleklerle ilgili uzmanlarla görüşen gençler, fuarın kendilerin için önemli bir fırsat sunduğunu dile getirdiler.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'İyi Bir Gelecek İçin Meslek Eğitimi Şart? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement