Jeotermal Sondaj Kuyusu Açılıyor - Son Dakika
Güncel

Jeotermal Sondaj Kuyusu Açılıyor

Jeotermal Sondaj Kuyusu Açılıyor

Belediye Tarafından İller Bankasına yaptırılan Jeolojik-Jeoteknik çalışmalar sonucu bulunan Jeotermal Sondaj Kuyusu açılıyor.

22.06.2012 09:49

Seydişehir Belediyesi'den Geleceğe Yepyeni Bir Yatırım Daha.

Seydişehir Ketirağılları Mevkii'nde açılacak olan jeotermal sondaj kuyusunun yer teslimi Belediye Başkanı Abdulkadir Çat, İller Bankası Teknik Uzmanı Jeoloji Mühendisi Nilay Deniz, İller Bankası Konya Bölge Teknik Uzmanı Jeoloji Mühendisi Harun Öksüz, Belediye Meclis Üyeleri ve Belediye birim amirlerinin de katıldığı programda yüklenici Ateş Jeotermal Sondaj firmasına yapıldı. 350 ±50 metre sondaj kuyusu açılacak kuyunun protokolü imzalandı.

Seydişehir Belediyesinin İller Bankasına başvurusu ve Jeotermal etüd talebi üzerine; jeotermal olanakları araştırmak ve yeraltındaki jeolojik yapıları belirlemek için bölgede jeolojik-jeofizik etüd çalışması yapıldı.

Etüd çalışması Ketirağılları, Ilıca Tepe, Hastane (Devlet Hastanesi) ve Höyük Tepe civarında gerçekleştirildi. Yapılan etüd çalışmaları sonucunda Ketirağılları mevkiinde 350±50 metre derinliğinde bir adet Jeotermal kuyunun açılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu konuda İller Bankası tarafından detay jeoloji, jeokimya, jeofizik, sondaj ve test çalışmaları sonunda 40 derece civarında rezervuarın varlığı ortaya çıkarılarak rapor hazırlandı.

38 ile 42 derecede su bekleniyor.

Seydişehir Belediyesi'ne Maliyeti 203 Bin TL.

Belediye başkanı Abdulkair Çat burada yaptığı açıklamada; "Belediye tarafından İl Özel İdareye başvurularak Ketirağılları Mevkii'nde jeoretmal kuyu ruhsatı alındı. Bundan sonraki aşamada Belediye olarak gerekli girişimlerde bulunarak İller Bankası'nın jeotermal sondajın ihale programına alınmasını sağladık. İhalesi tamamlanan Jeotermal Sondajın protokolünü imzalayarak kuyu yer tesliminin yapılması için buradayız. Şantiye yerleşimi tamamlanan jeotermal sondajın su sıcaklığının 38-42 derece arasında olması beklenirken; 30-35 günde bitirilmesi hedefleniyor. Seydişehir Belediyesi'ne 203 bin TL'na malolacak jeotermal sondajın bedelini İller Bankasına ödeyeceğiz"dedi.

Avrupa'da 1. Dünya'da 7 sıradayız.

Türkiye ve dünyada jeotermal kaynakların öneminin her geçen gün arttığını dile getiren Seydişehir Belediye Başkanı Abdulkadir Çat; Türkiye'nin jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa'da birinci, dünyada 7'inci sırada olduğuna dikkat çekti ve jeotermal enerjinin ancak % 6 'sının kullanıldığını ifade etti. Başkan Çat Seydişehir'in sadece bugününe değil geleceğine yatırım yapmaya devam ettiklerini belirterek konuşmasını söyle sürdürdü: "Seydişehir Belediyesi tarafından buradaki jeotermal kaynağın açığa çıkarılması ve en etkin, verimli şekilde bölge halkının maksimum düzeyde kullanımına sunulması öncelikli hedeflerimiz arasında. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmeyen, ucuz, güvenilir, çevre dostu, temiz ve güvenli, dışa bağımlılığı olmayan, yerli ve yeşil bir enerji türü olması açısından son derece önemli bir enerji kaynağı. Sürekli ve sabit bir enerji kaynağı sağlar ve enerji kaynaklarına çeşitlik getirir. Ayrıca İthal enerji gereksinimini azaltarak yerel ekonomiye katkı sağlar.

Jeotermal enerji günümüzde fosil enerji kaynaklarına göre önemli avantajlar sunarak elektrik üretimi, termal turizm, jeotermal seracılık, soğutma, konutların ısıtılmasına kadar pek çok alanda kullanılıyor. Seydişehir'in geleceği açısından son derece önem arz eden buradaki kaynağın arzu edilen nicelik ve nitelikte olmasını, İlçemizin kalkınmasında ve termal turizme açılmasına vesile olmasını diliyoruz. Jeotermal kaynağın ilçemizde en iyi şekilde gün yüzüne çıkmasını ve ilçemizin gelişimine, değişimine katkı sağlamasını ümit ediyoruz. Memleketimize, halkımıza hayırlı uğurlu olsun.Katkılarından Dolayı İller Bankası Yeraltı Etüdler Dairesi Başkanlığı'na, Jeoloji Mühendisleri Sn. Nilay Deniz ve Harun Öksüz'e, yüklenici firma yetkililerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Jeotermal Sondaj Kuyusu Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement