Kırgızistan'da Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı'na Destek - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan'da Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı'na Destek

Kırgızistan\'da Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı\'na Destek

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) tarafından düzenlenen Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirildi.

26.08.2014 11:38

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) tarafından düzenlenen Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirildi.

TİKA, Kırgızistan'da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede Kırgızistan'da birçok alanda önemli projelere imza atan TİKA, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te DATÜB tarafından düzenlenen Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı TİKA'nın katkılarıyla gerçekleştirildi.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen söz konusu çalıştaya, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç,Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Vekili Mahmut İzciler, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. AnvarbekMukayev, DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar,Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı RaşatŞamilov katıldı.

Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Ukrayna, Rusya Federasyonu, KKTC ve ABD'den yaklaşık 150 öğrencinin katıldığı çalıştayda açıklamalarda bulunan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Kılıç, Türklerin Ahıska'dan sürgün edilişinin ardından gelen kuşağın çok acılar çektiğini belirterek, Ahıskalı gençlerin bir önceki kuşakların doğup büyüdüğü topraklara sahip çıkmasının en doğal hakları olduğunu kaydetti.

DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan ise Osmanlı Türklerinin, Ahıska'dan sürgün edilmesi ile başlayan sürgün dramınıanlattı.Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı RaşatŞamilov da Ahıskalıların yaşadıkları ülkelerdeki problemlerin aynı olduğunun altını çizerek, Ahıskalı Türklerin sahip olduğu değerleri gelecekte koruyabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurguladı.Manas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mukayev sürgün ifadesinin ağır ve kötü bir söz olduğunu belirterek, Kırgızistan'da bugün yaşayan Türklerin kesinlikle sürgünde olmadıklarını, anavatan topraklarında olduklarını söyledi.

Çalıştay çerçevesinde, üniversiteli Ahıskalı öğrencilerin eğitimde karşılaştıkları sorunlar ile gençlerin örgütlenmesini ilgilendiren temel konularda oturumlar düzenlendi. Ahıskalı Türk gençleri, atalarının 14 Kasım 1944 yılında sürüldükleri Gürcistan'ın Ahıska bölgesine dönüş mücadelesini ve bulundukları ülkelerde diaspora oluşturulmasına yönelik çalışmaları destekleme kararı aldı. DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Özkoşar, çalıştayda kabul edilen sonuç bildirisinde öğrencilerin vatana dönüş konusunda duyarlılık gösterdiğini veAhıska'dan sürgün edilenlerin hukuksal haklarının iade edilmesi gerektiğini belirtti. DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Özkoşar, Avrupa Konseyi'ne Ahıskalılara verdiği sözü yerine getirmesi çağrısında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kırgızistan'da Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı'na Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement