Kırgızistan-Tacikistan Sınırındaki Gerginlik - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan-Tacikistan Sınırındaki Gerginlik

Kırgızistan-Tacikistan Sınırındaki Gerginlik

Kırgız Tacik sınır muhafız askerleri arasında 11 Ocak'ta çıkan çatışmanın ardından iki komşu ülke Başbakan yardımcıları Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te ikinci kez bir araya geldi.

17.02.2014 12:25

Kırgız Tacik sınır muhafız askerleri arasında 11 Ocak'ta çıkan çatışmanın ardından iki komşu ülke Başbakan yardımcıları Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te ikinci kez bir araya geldi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Başbakan Yardımcısı Tokon Mamıtov'un ve Tacikistan Başbakan Yardımcısı Muradali Alimardon'un başkanlığında gerçekleşen heyetlerarası toplantıda, 31 Ocak'ta Bişkek'te yapılan ilk toplantıda varılan anlaşmanın uygulanmasının görüşüldüğü belirtildi.

İki ülkeyi karşı karşıya getiren sınırdaki krize çözüm bulmayı amaçlayan iki ülke hükümetinin yetkilileri ayrıca, Kırgız Tacik sınırındaki sorunların giderilmesine yönelik alınan önlemlerin kapsamında yerleşim birimlerine yakın bölgelerden askerlerin çekilmesi ya da sayılarının azaltılması, olası sınır muhafızları arasında yaşanabilecek sorunlarda silahların kullanılmaması ve tehdit edilmemesi konusunun ele alındığı ifade edildi.

Sınır belirleme çalışma konusunun ele alınmadığı toplantı ile ilgili olarak bir sonraki toplantının nerede ve ne zaman yapılanacağına ilişkin henüz bilgi verilmedi. Kırgız tarafının yol yapım çalışmaları yüzünden çıktığı belirtilen çatışmada, 6 Tacik, 5 Kırgız askeri yaralanmıştı. Çatışmanın ardından bölgedeki güvenlik birimleri yöneticileri, her iki tarafın askerlerini ve diğer özel güvenlik birimlerini ortak sınır bölgesindeki yerleşim biriminden uzaklaştırmak konusunda mutabık kalmışlardı. Kırgızistan, Tacikistan ile arasında tüm sınır kapılarını tek taraflı kapatmıştı.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırdan sadece 503 kilometresi belli iken, 2012'den itibaren iki ülke arasında başlayan sınır belirleme çalışmalarında henüz 47 kilometre üzerinde uzlaşılmıştı. - Kırgızistan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan-Tacikistan Sınırındaki Gerginlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement