Köy Köy Gezip Meme Kanseri Taraması Yapacaklar - Son Dakika
Güncel

Köy Köy Gezip Meme Kanseri Taraması Yapacaklar

Köy Köy Gezip Meme Kanseri Taraması Yapacaklar

Afyonkarahisar'da, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle alınan "Mobil Kanser Tarama Aracı" ile KETEM personeli, köy köy, belde belde gezerek meme kanseri taraması yapacak Proje Koordinatörü Şenol: "Biz yapılan hizmetin kalitesini artırdık.

14.02.2014 16:04

Afyonkarahisar'da, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı'nın (ZEKA) destekleriyle alınan "Mobil Kanser Tarama Aracı" ile Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) personeli, köy köy, belde belde gezerek meme kanseri taraması yapacak.

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Mehmet Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin her insanın başına gelebilecek istenmeyen bir durum olduğunu ancak kanserden korunmanın ve tedavi olmanın mümkün olduğunu söyledi.

"Erken teşhis hayat kurtarır" parolasıyla yola çıktıklarını belirten Şenol, kadınlarda da en sık görülen kanser çeşidinin meme kanseri olduğunu, meme kanserinde erken teşhisin mamografiyle yapıldığını bildirdi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde bulunan KETEM çalışanlarının sahaya inip ilçelerde, beldelerde taramalar yaptığını aktaran Şenol, şunları kaydetti:

"İlimizde yeterli miktarda mamoğrafi cihazı olmadığı için, mamografiyi yeteri kadar yapamıyorduk. Afyonkarahisar'ın yüzölçümünün dağınık ve merkez dahil 18 ilçesinin olması nedeniyle 18 ayrı mamografi almaktansa, bir araç planlayalım ve 18 ilçemizi dolaşalım. Sonuçta bu milli servet ucuz bir cihazda değil. Afyonkarahisar olarak tüm ilçelere alsak tüm Türkiyeçarpında düşünüldüğünde Türkiye elektronik çöplüğe dönüşür. Biz bunu alalım, hedef nüfusumuza bu şekilde dolaşarak herkesin ayağına hizmeti götürelim dedik. Buradan yola çıkarak. ZEKA'nın Sosyal Kalkınma ve Mali Destek Programı adı altında destek programları açıyor. Kırsal kesimde sağlıkla ilgili bir proje vardı bizde buraya proje yazdık. Projemiz ön elemeyi başarılı bir puanla geçti. Daha sonra uygulamaya geçtik. Araç satın alma süreçlerini yaptık."

Projeye, ZEKA tarafından 198 bin 300 lira mali destek verildiğini anlatan Şenol, "Toplamda araç bize 257 bin liraya mal oldu. Normalda biz projeyi yazarken dolar çok yüksek değildi. Bu bütçe bize yeterliydi ama doların yükselmesi bu cihazların da yurtdışından gelmesi nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü bütçesinde de destek sağladık" diye konuştu.

- Personel, hizmet içi eğitimin ardından sahaya çıkacak

Araçta görev yapacak personele hizmet içi eğitim verdikten sonra en kısa sürede aracın sahaya çıkacağını aktaran Şenol, şöyle devam etti:

"Böyle bir araç, Türkiye'de bazı özel firmalarda ve bir kaç ilde bulunuyor. Tam planlama yapmadık ama nüfus yoğunluğu nerede olursa aracımızı orada konuşlandıracağız. Merkezle birlikte 18 ilçemizin hepsinde Toplum Sağlığı Merkezlerimiz ve aile hekimlerimiz var. Şu anda KETEM personeli sahaya çıkarak rahim ağzı taramasını zaten yapıyorlar. Aslında biz yapılan hizmetin kalitesini artırdık. Nüfusu yüksekse köylere kadar gideceğiz. Nüfusu az olan yerlerdeki vatandaşları araçlarla nüfus yoğunluğu olan yerlere getirebiliriz."

Şenol, amaçlarını her yere bu hizmeti götürmek olduğunu, ulaşabilecek en son noktaya kadar giderek hayat kurtarmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi. - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Köy Köy Gezip Meme Kanseri Taraması Yapacaklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement