Kürce Hes'in Faaliyetinin Durdurulması - Son Dakika
Güncel

Kürce Hes'in Faaliyetinin Durdurulması

Kürce Hes\'in Faaliyetinin Durdurulması

Kürce Hidroelektrik Santrali'nin (HES) faaliyetinin durdurulmasının ardından 'ÇED gerekli değildir' kararı nedeniyle açılan dava, Antalya 2.İdare Mahkemesi'nde görüldü.

07.03.2013 15:11

Kürce Hidroelektrik Santrali'nin (HES) faaliyetinin durdurulmasının ardından 'ÇED gerekli değildir' kararı nedeniyle açılan dava, Antalya 2. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya katılan bölge halkı, HES'in kendilerine hiçbir zararı olmadığı gibi aksine fayda sağlayacağını belirtti.

Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Kozca köyü sınırlarındaki Alakır Vadisi'nde kurulan Kürce Hidroelektrik Santrali'nin faaliyeti, Antalya 2. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı gereğince durdurulmuştu. 22 Şubat'ta kararın tebliğ edilmesinin ardından 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı açılan dava, bugün Antalya 2. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya aralarında Karacaören Doğa Kültür Dayanışma Derneği ve Antalya Dostları Derneği'nin de bulunduğu 29 davacı ve avukatları İsmail Duygulu ile avukat Tuğhan Çiftçi, davalı Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü vekili avukat Melike Gültekinler, müdahil Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. yetkilisi ve vekili avukat Mustafa Altan Kızıltan ile bölgede yaşayan yaklaşık 30'a yakın vatandaş katıldı.

Davacı avukatları, Alakır Barajı'na ek olarak 8 adet regülatör ve HES ile çeşitli maden ocaklarının planlandığını fakat havzada bütüncül bir yönetimle çalışma yapılmadığını belirterek, bunun hukuka aykırı olduğunu söyledi. Şirket yetkilileri ise, kurulu gücü 12,3 MW olan santral için ÇED'in gerekli olmadığını savundu.

Kararı daha sonra tebliğ edilecek duruşma sonrası açıklamalarda bulunan davacı Tuğba Pınar Günal, "Çıkacak kararı bekliyoruz. Biz, 'ÇED gerekli değildir' kararına dava açtık. ÇED süreci işletilmeden bu projelere karar verilmesine karşıyız. Enerji bir ihtiyaç ama çevre gözetilerek yapılması gerekiyor" dedi.

Santral Proje Müdürü Gökhan Göktaş ise, dava sonunda kendi aleyhlerine karar çıksa bile ÇED raporu alarak çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Göktaş, "Raporu aldıktan sonra bu işten devlet, şirket ve iyi niyetli çevreciler kaybedecek. Bu işten birkaç kişi para kazanacak diye bütün bu hukuki süreç kullanılamaz. Bu davanın arkasında kişisel menfaati olan sivil toplum kuruluşları olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Santralin kurulacağı bölgede oturan Meryem Ulaş, "HES'in faydası var, zararı yok. Tarım yapsak da mahalleye, köye hiçbir zararı yok" derken, Durkadeş Şenkal da köylerinde HES'i istediklerini ve kendilerine hiçbir zararı bulunmadığını söyledi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kürce Hes'in Faaliyetinin Durdurulması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement