"Merzuka", Yunanistan'a Gitmiş - Son Dakika
Güncel

"Merzuka", Yunanistan'a Gitmiş

"Merzuka", Yunanistan\'a Gitmiş

Fikriye Susam Uyar - Edirne'de başına darbe almış halde bulunduktan sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEKUM) tedavi edilen ve denize bırakılan caretta caretta, Atina...

17.06.2012 11:37

Fikriye Susam Uyar - Edirne'de başına darbe almış halde bulunduktan sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEKUM) tedavi edilen ve denize bırakılan caretta caretta, Atina yakınlarında balıkçıların ağına takıldı. Archela Kurtarma Merkezi'ne götürülen caretta carettanın durumunun iyi olduğu öğrenildi.

ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, 5 Temmuz 2011 tarihinde yaralı olarak buldukları caretta carettaya, "Rızkı verilmiş" ve "mutlu" anlamına gelen

"Merzuka" adı verdiklerini anımsattı.

Özdilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başından büyük bir darbe almış ve kafatası çökmüş halde buldukları caretta carettayı yakalaşık 3 ay süreyle titizlikle tedavi ettiklerini anlattı.

Merzuka'yı iyileşmesinin ardından doğal ortama bıraktıklarını ifade belirten Özdilek, "13 Ekim'de bunu saldık. Hayvanı denize bıraktığımızda yaklaşık 14 kiloydu. Açık denize gideceği için Gülpınar'dan denize bırakmıştık. Onu bir daha görmemeyi ümit ediyorduk. Korkumuz, yaralanıp tekrar kıyıya dönmesiydi. Bu yönde bir haber gelmediği için sevindik" diye konuştu.

Özdilek, yaklaşık bir ay önce ise Merzuka'dan haber aldıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Merzuka'mız Yunanistan'da, Atina yakınlarında balıkçıların ağına takılmış. Daha sonra da Archela Kurtarma Merkezi'ne götürülmüş. 26 Mart'ta bulunan Merzuka'nın ağırlığı 8 kiloya kadar düşmüş. Belki beslenmek için kıyılara yanaştı ve o esnada ağlara takıldı. Ama vücudunda olta izi falan yokmuş. Herhangi bir yaralanma yok. Bizim iyileştirdiğimiz yarası da daha iyi hale gelmiş. Merzuka'nın iyi haberlerini alıyoruz."

Kaplumbağalarla ilgili internet bir ağı olduğunu, bu hayvanlarla ilgili dünyada gelişen tüm haberleri anında paylaşabildiklerini ifade eden Özdilek, şunları kaydetti:

"Hayvanların üzerinde markası ve kodu var. Herhangi biri, o kodu gördüğünde bu bilgi ağına haber veriyor. Biz de Merzuka'ya bir kod takmıştık. İşte, 'TRY 4202" kodlu bir hayvan bulundu bu kimin- diye soruluyor. TRY ile başladığı için bu Türkiye'nin kodu. Biz de zaten takip ediyoruz ve hemen ortaya çıktı, kayıtlarımız var. Bu bizim Merzuka'mız dedik. Onlarla da bağlantı kurduk, bilgilerini aldık. Bize resimlerini gönderdiler. Şu anda bir problem yok."

Archela Kurtarma Merkezi yetkililerinin, kaplumbağa koruma çalışmalarının ülkeleri ve kültürleri birbirine bağladığını söylediklerini de aktaran Özdilek, Merzuka'dan iyi haber aldıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.

5 Temmuz 2011'de Edirne Yayla Kumsalı'nda vatandaşlar tarafından yaralı halde bulunan caretta caretta, ÇOMÜ DEKUM'da bakıma alınmış, tedavisi tamamlandıktan sonra da 14 Ekim 2011'de Ayvacık ilçesi Gülpınar beldesi sahilinden denize bırakılmıştı.

Muhabir : Haluk Yüksel

Yayıncı : J.Jale Müminoğlu - ÇANAKKALE

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement